Avotakka

Ennen kuorma-autot kaasuttivat ovista sisään punnitsemaan viljaa – historiaa henkivästä talosta tuli upea koti Fiskarsissa

Ennen kuorma-autot kaasuttivat ovista sisään punnitsemaan viljaa – historiaa henkivästä talosta tuli upea koti Fiskarsissa

Käsistään taitavat nykyiset ja entiset asukkaat ovat muokanneet vanhasta vaakahuoneesta kodin, jossa jämäpelti taipuu valaisimiksi ja seinälaudat on sävytetty yksi kerrallaan.
Teksti Maija Lukkari-Nyman
Kuvat Riitta Sourander
Mainos

– Kaakeloimme tämän lattian ystävättäreni kanssa. Menihän se hiukan vinoon. Jatkossa muistan, ettei kalanruotokuvioon tehtävää laatoitusta tule aloittaa reunoilta, Nina Pulkkis sanoo ja nauraa.

Ei uskoisi, että tällä hennolla naisella pysyy kirves, höylä ja timanttisaha kädessä.

Fiskars sai Ninasta ja tämän silloisesta puolisosta Michael Franckista vuonna 2012 ruukkia rakastavat asukkaat. Michael palasi näin esi-isiensä juurille Länsi-Uudellemaalle. Nina sai ympärilleen toivomaansa tilaa ja pääsi nauttimaan ruukkimiljööstä sekä Fiskarsin yhteisöllisyydestä.

Vaikka talo sijaitsee Fiskarsin ruukin keskustassa, puutarhan pensaat muodostavat suojaisan ja vehreän pihan. Valtavat kaksoislasiovet on valmistettu Nikarin verstaalla. Puutarha tuolit on hankittu Fiskarsin Kantti-kaupasta. Ruokasalissa on sulassa sovussa Ikean tuoleja, suvun vanhoja huonekaluja ja antiikkimattoja.

Muutaman vuoden jälkeen etätyöt eivät olleet enää mahdollisia. Oli kuitenkin onni, ettei kodista tai ruukkiyhteisöstä täytynyt luopua kokonaan. Talosta tuli Ninan, Michaelin ja heidän Felix-poikansa rakas yhteinen kakkoskoti. Vaikka parin tiet erkanivat, täällä vietetään tärkeitä hetkiä yhdessä ystävien ja perheen kanssa.

1940-luvulla rakennettu, 300 neliön kokoinen talo oli alun perin viljan punnitsemiseen tarkoitettu rakennus, niin kutsuttu vaakahuone. Talon valtavista ovista kuorma-autot ajoivat sisään ja punnitsivat suuren autovaa’an päällä viljansa. Ninalle ja Michaelille on kerrottu, että talon nykyisen ruokasalin lattialautojen alla on yhä jäljellä vanha vaaka.

– Toiset kyläläisistä ovat tosin kumonneet väitteen.

Nikarin pukkijaloilla on rautakaupasta ostettu tammilevy. Yli seitsemän metriä pitkän pöydän ääreen mahtuu tarvittaessa viettämään yhteisiä juhlia koko suku ja laaja ystäväpiiri. Nina laatoitti lattian ystävänsä kanssa. Katosta roikkuvat Castaldin Sosia-valaisimet. Ninan tekemä rustiikki baaripöytä ja Artekin baarijakkarat ovat raikas pari. Ikean rosterikaapit sopivat vanhaan taloon. Nina taiteili VTT:n Bioruukin työmaalta saamistaan peltijätteistä ruokasaliin katto- ja seinävaloinstallaation.

Edellinen asukas, tekstiilitaiteilija Soili Arha kunnosti talon omaksi kodikseen. Jokainen yksityiskohta on taidokas käsityönäyte. Nina ja Michael ovat muokanneet huonejakoa edelleen omiin tarpeisiinsa.

Talossa on kolme ja puoli kerrosta. Alakerran lattiasta kattoon ulottuvat japanilaishenkiset ikkunat on tehty Nikarin verstaalla. Tila toimii työhuoneena, galleriana ja varastona. Keskikerroksessa on kaksi tasoa, joista ylemmässä on olohuone, sauna ja kylpyhuone.

Pönttöuuni lämmittää alakertaa. Astiakaappi lienee ollut vaakahuoneen varastohyllynä. Nyt siihen on kerätty sukujen vanhoja astiastoja sekä Michaelin äidin suunnittelemia ja Portugalissa käsin maalattuja astioita. Haloille on hauska säilytysratkaisu. Yläkertaan vievien portaiden muoto on alkuperäinen. Vanhat kangaspuut komistavat olohuonetta. Artekin pöytä ja Johanna Gullichsenin tekstiileillä päällystetyt sohvatyynyt tuovat rustiikkiin tilaan modernia skandinaavista keveyttä.

Alempi taso on keittiö- ja ruokasalitilaa. Vaikuttavan huoneen molemmissa päissä on liki koko seinän levyiset lasiovet, jotka avataan kesäaikaan selkosen selälleen. Suureen ruokasaliin mahtuu iso joukko ystäviä viettämään aikaa hyvän ruoan ja seuran merkeissä.

Nina remontoi tilan laudoittamalla seinät sekä katon. Keittiösaarekkeen hän rakensi entisen keittiön tammirungosta ja yhdisti siihen Ikean rosterikaapit. Ne sopivat vanhaan rakennukseen upeasti.

Makuuhuoneessa on muotoilija Gunnar Jenseniltä saatu käsin tehty prototyyppi Ikean tuotannossa olleesta valaisimesta. Yläkerrassa on myös lastenhuone. Pikkuautot ovat kiivenneet seinälle.

Yläkerrassa ovat makuuhuoneet. Vaikka tila on valtava, sinertävät seinät ja metrin päähän ikkunasta ripustettu Ninan mummin vanha pitsiverho tekevät siitä unenomaisen. Tarkkaan katsoessa huomaa, että Soili Arha on sävyttänyt jokaisen seinälaudan hieman eri sävyiseksi. Ripaus sinistä saa vaalean seinän kuin leijumaan poutapilvien lailla.

Nina alakerran työhuoneessa. Upeista ikkunoista avautuu ruukkimiljöö ja jokimaisema. Aiemman asukkaan Soili Arhan suunnittelemat kaarevat seinät ovat vaatineet huiman määrän käsityötä. Lautalattia on alkuperäinen. Nyt paraatipaikalle ulko-ovelle ovat päässeet Ninan ja Felixin skeittilaudat.
Julkaistu: 7.6.2018