Ennen koiran hankintaa
Ihmiset
Ennen koiran hankintaa
Kun koirakuume iskee, kannattaa vetää syvään henkeä. Muutamaa asiaa miettimällä tuleva koiranomistaja välttyy monelta harmilta.
13.9.2013
 |
Kotivinkki

• Onko elämäntilanteeni sopiva koiralle? Koirat tarvitsevat paitsi säännöllistä ulkoilua, myös omistajansa seuraa. Jos päivät kuluvat töissä ja illat harrastuksissa, koira joutuu viettämään liikaa aikaa yksin.

• Koiran omistamiseen kuluu myös rahaa. Hankintahinta on vasta ensimmäinen kustannus. Sen lisäksi koira pitää rokottaa ja ruokkia. Myös yllättäviin eläinlääkärikuluihin on syytä varautua.

• Rodun valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä. Ulkonäköä tärkeämpää on luonne. Sohvalla viihtyvälle omistajalle ei sovi aktiivinen rotu, ja vartijaksi tarkoitetun koiran pitää päästä toteuttamaan vahdin tehtäväänsä. Hankaluuksia syntyy, kun perheeseen valitaan koira väärin perustein.

• Pentutehtailu on Suomessakin iso ongelma. Rotujärjestöjen pentuvälityksen kautta löydät turvallisen kasvattajan. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos myynnissä on rotukoira ilman papereita. Pentutehtailu koskee myös sekarotuisia koiria. Vaadi aina päästä katsomaan pentua ja sen emoa kasvattajan kotiin. Vastuulliset kasvattajat ovat kiinnostuneita siitä, millaiseen kotiin pentu myydään. Pentutehtailussa koirien hyvinvointi ja terveys ovat toissijaisia, ja riskinä on saada sairas ja lyhytikäinen koira.

Asiantuntijana Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Kotivinkki 6/2013

Kommentoi »