Emma, 17, suunnitteli ja rakensi pikkusiskolleen oman kesämajan saaristomaisemiin – ”Jokaisella pitää olla leikkimökki”
Rakenna ja remontoi
Emma, 17, suunnitteli ja rakensi pikkusiskolleen oman kesämajan saaristomaisemiin – ”Jokaisella pitää olla leikkimökki”
Seitsemäntoistavuotias lukiolainen Emma Aropaltio intoutui suunnittelemaan ja rakentamaan pikkusiskolleen Fannille tyylikkään leikkimökin perheen kesäpaikkaan saaristoon. ”Sahasin kaiken käsisahalla ja naulasin vasaralla.”
Julkaistu 7.6.2019
Kotivinkki

Emma Aropaltio, 17, päätti rakentaa pikkusiskolleen Fannille, 9, oman leikkimökin tai modernin kesämajan perheen kesäpaikkaan saaristoon. Idea syntyi, kun Fanni näki Kotivinkissä lähes viisitoista vuotta sitten julkaistun jutun Emman ja isosisko-Ellen leikkimökistä, jonka tyttöjen äiti suunnitteli perheen omakotitalon takapihalle. Leikkimökki mukaili kotitalon ilmettä, ja se rakennettiin sukulaisten voimin. Suvussa on arkkitehtejä, joten oli luontevaa, että Emma innostui suunnittelemaan itse kesämajan.

Suuri terassi ympäröi harjakattoista mökkiä. Terassin ilme muuttuu ensimmäisen talven aikana, kun pinta harmaantuu ja mukautuu paremmin luontoon.

”Olen ihan pikkutytöstä saakka ihaillut isäni isovanhempien uria arkkitehteinä. Isäni äidin vanhemmat, arkkitehdit Kaija ja Heikki Siren, sekä isäni isänäiti, arkkitehti Else Aropaltio, ovat olleet innoittajina haaveessani opiskella itse arkkitehdiksi. Leikkimökistä tuli samalla haastava lopputyö Steinerlukioon. Sitä paitsi äitikin aina sanoo, että jokaisella lapsella pitäisi olla leikkimökki edes kerran elämässään.

Sisarukset Fanni ja Emma viettivät kaksi hauskaa kesää leikkimökkiä rakentaen. Ensimmäisenä kesänä Emma suunnitteli, rakensi rungon, seinät ja katon ja maalasi ulkopinnat. Toisena tytöt viimeistelivät sisäpinnat ja Emma rakensi terassin.

Aloitin projektin miettimällä sopivaa rakennuspaikkaa ja talon kokoa. Kaikki rakennukset kesäpaikassamme ovat mustia, joten musta oli luonteva värivalinta ulkopintaan. Isovaarini on 1960-luvulla suunnitellut perheelleen ulkosaaristoon Lingonsö-nimisen kesäpaikan, jossa on upea lasinen rakennus, Kappeli. Siellä koko perhe nauttii aina maisemasta ja hiljaisuudesta. Poimin sieltä vaikutteita ja toivon, että minunkin suunnittelemassani pienessä leikkimökissä olisi hyvä viettää aikaa. Maisema ainakin on saaren parhain. Lingonsö inspiroi myös saluunamaiseen oviratkaisuun. Halusin leikkimökille karun ja riisutun ilmeen.

Sisältä Emma maalasi pinnat valkoisiksi. Naulakko on leikkimökin ainoa kiinteä kaluste. Mökissä mahtuu yöpymään laittamalla kaksi patjaa lattialle. Korituoli on vintagea ja matto Living247.fistä. Tine K Homen jakkarat ja korikassit ovat Nougatista.
Saluunamaisen oven Emma bongasi isovaarinsa kesäpaikasta ja halusi toistaa idean täällä. Yläluukusta voi ihailla merimaisemaa tuulelta suojassa.

Kantavana ideana oli myös kierrätysmateriaalin käyttö. Aloitin kokoamalla kaiken saaressa tehdyssä remontissa jääneen puutavaran ja rakensin rungon sekä seinät niistä. Hetken aikaa talo oli raidallinen, kun siihen oli käytetty mustaa, harmaata ja luonnonsävyistä puuta. Katon puumateriaalin ja terassin lankut jouduin tuomaan maista, samoin kattohuovan.

Haastetta rakennusprojektille toi se, että saaripaikassamme ei ole sähköä. Sahasin kaiken käsi­sahalla ja naulasin vasaralla. Maalasin leikkimökin samalla mustalla kuin kesämökkisaaren muut rakennukset. Sisältä talo on valkoinen. Rakennusprojektiin kului suunnittelun alkamisesta valmiiksi taloksi kaksi kesälomaa.”

Kommentoi »