Ella rakennutti 19-vuotiaana kaikki haaveet täyttävän talon – ”Toivon, että rakennusprojekti toimisi positiivisena inspiraationa”
Rakenna ja remontoi
Ella rakennutti 19-vuotiaana kaikki haaveet täyttävän talon – ”Toivon, että rakennusprojekti toimisi positiivisena inspiraationa”
Ella Sälpäkivi rakennutti 19-vuotiaana talon Hyvinkäälle. Rakennusprojektin alku takkuili, mutta lopputuloksena on omannäköinen asumisen unelma.
Julkaistu 22.12.2022
Meidän Talo
Ellan talo valmistui Hyvinkäälle vuonna 2022. Talossa asuvat Ellan lisäksi poikaystävä Miko ja Maj-koira.

Hahmotelma Ella Sälpäkiven kodin pohjapiirroksesta piirtyi vanhempien ruokapöydän ääressä kirjekuoreen. Ella harkitsi äitinsä kanssa mahdollisimman toimivaa ja muunneltavaa pohjaa yksikerroksiselle 125-neliöiselle talolle, johon tulisi neljä makuuhuonetta, olohuone ja avokeittiö.

Kirjekuori päätyi talotoimittajan ammattilaiselle, joka viimeisteli piirroksen rakennustekniset yksityiskohdat. Äiti ja isä, jotka olivat rakennuttaneet yli kymmenen vuotta sitten kodin, antoivat kullanarvoisia vinkkejä. Erillinen sisäänkäynti kodinhoitohuoneeseen ja kaksi wc:tä olisivat käytännöllisiä ratkaisuja tulevaisuutta silmällä pitäen.

Oikeastaan juuri vanhemmat ehdottivat alun perin tyttärelleen talon rakennuttamista. Ella oli etsinyt puolisen vuotta omaa kotia ja alkoi näyttää siltä, ettei mieluisaa, pientä remonttia vaativaa rivitalokolmiota löytyisi helposti Hyvinkäältä. Ajatus oman talon rakentamisesta tuntui heti järkevältä.

– Asunnon remonttiin olisi mennyt joka tapauksessa rahaa. Nyt sain heti kerralla juuri sellaisen kodin, jollaista toivoin. Tiesin myös, että haluan muuttaa omaan asuntoon, enkä alkaa maksaa vuokraa vieraille, Ella sanoo.

Kodin pääsisäänkäynti on toivotusti talon päädyssä. Sisäkorkeus nousee liki kolmeen metriin.
Lasioville löytyi paikka jo pohjapiirroksesta, mutta ne saapuivat kuukauden päästä muutosta. Ovet erottavat näyttävästi eteiskäytävän oleskelutilasta.
Kodin ilmeestä haluttiin vaalea, neutraali, maan­läheinen ja samalla mahdollisimman aikaa kestävä. Kuvan taulun Ella on maalannut äitinsä kanssa.

Taloprojekti lähti liikkeelle ja konkretisoitui kerralla syksyllä 2020, kun Ellaa onnisti Hyvinkään kaupungin tonttiarvonnassa. Päätös tontin vuokraamisesta piti tehdä likimain parissa tunnissa, joten mökkimatkalla riitti tavallista enemmän pohdittavaa. Noin 900 neliön tonttia Hyvinkään Metsäkaltevassa pyörähdettiin katsomassa saman tien.

– Siinä vaiheessa ei ollut vielä hajuakaan rakentamisesta, Ella muistelee huvittuneena.

Nuori rakennuttaja valitsi muuttovalmiin talon, mutta suunnitteli säästävänsä muun muassa kilpailuttamalla maarakennustyöt ja vastaavan mestarin sekä kiinteistön vesi- ja viemäri- ja ilmanvaihtolaitteiston työnjohtajat. Hän päätti myös tehdä itse rakennusaikaisen siivouksen. Valitettavasti kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Kodin neliöt on suunniteltu tulevaisuuden tarpeet mielessä.
Ella Sälpäkivi on työskennellyt myös sisustusmyyjänä. Avara keittiö-olohuone on kooltaan hieman yli 40 neliötä. Personallisuutta keittiösaarekkeen ympärille tuovat riippukeinut, joihin Ella sai idean kroatialaisesta rantabaarista.
Tilavassa kodissa on tällä hetkellä kaksi olohuonetta. Toisessa niissä on varattu tila myös baarille.

Ennen kuin talopakettia alettiin pystyttää vuosi sitten lokakuussa, päässä ehtivät pyöriä kauhukuvat. Kilpailutettuaan firmoja Ella päätyi teettämään maarakennustyöt niin sanotusti naapurin tutun tutulla urakoitsijalla, jolla oli myös parhaillaan työmaa aivan tulevan kodin naapurissa.

Kaiken piti olla hyvin, kunnes ennen lattia­valua alkoi selvitä epäkohtia. Esimerkiksi valokuidun suoja­putki oli jätetty liian lyhyeksi ja autotallille oli tehty valepohja, jossa ohuen soran alla oli kuuden kuution kokoinen kivi. Routaeristyksestä, hulevesijärjestelmästä tai kuparimaadoituskaapelista ei näkynyt jälkeäkään. Maa-ainestakin oli vaihdettu liian vähän kantavaan murskeeseen.

Ella kertoo, ettei urakoitsijan tarjous ollut edes merkittävästi muita edullisempi ja se käytiin yksityiskohtaisesti läpi vastaavan työnjohtajan kanssa. Maatöiden budjetti kohosi 25 000 euroa, mitä varten täytyi turvautua 15 000 euron lisälainaan. Se tarkoitti myös sitä, että jonkin aikaa on tultava toimeen ilman autotallia. Yritys ei ole vastannut toistaiseksi yhteydenottoihin.

– Tämä on ainoa asia, josta jäi vähän paha maku suuhun. Kannattaa tutkia taustoja tarkasti. Vanhemmat tsemppasivat, että mitään peruuttamatonta ei ole onneksi tapahtunut, eikä mitään, mitä ei voisi korjata rahalla.

Talon perustusten teko alkoi viime syyskuussa. Elementti­toimitus saapui viime vuoden lokakuussa.
Kolme viikkoa talotoimituksesta alettiin tehdä lämpöeristyksiä. Kuvassa ovat olohuone ja makuuhuone.
Uskallus pyytää ammattilaisia selittämään on kantanut pitkälle.
Viisi viikkoa talo­toimituksesta väliseinät alkoivat hahmottua.
Lähes kaikki ikkunat vaihdettiin korkeampiin. Olohuoneen ikkuna on korkeudeltaan 2,5 × 2,3 metriä.

Viimeiset yli puoli vuotta raksa-ajasta Ella asui parinkymmenen metrin päässä tontilta, kun mukava naapuri tarjosi kotinsa vuokralle ulkomaan oleilunsa ajaksi. Se helpotti juoksevien asioiden hoitoa ja muuttoa.

Loppuaika sujui onneksi ongelmitta ja aikataulussa. Ainoastaan kylpyhuoneen laattojen toimitus viivästyi, mutta sekin oli lopulta onni, sillä valikoimasta löytyi vielä omaa silmää miellyttävämmät laatat. Rakennusmatkalle sattui hauskojakin hetkiä, kun englantia hieman huonosti taitaneiden timpureiden kanssa oli turvauduttava välillä Googlen kääntäjään. Kun yhteinen kieli löytyi, keittiösaarekkeen keinutkin saivat tarvitsemansa tuet kattoon.

Ella kiittelee, kuinka hänet on nuorena rakennuttajana otettu vakavasti rakennusalan yrityksissä. Oma huumori sekä uskallus kysyä ja pyytää ammattilaisia selittämään ovat kantaneet pitkälle. Vaikka joskus, varsinkin alussa piti vastata puheluihin ja soittaa johonkin tietämättä, mitä pitäisi vastata tai kysyä.

– Kukaan ei ollut koskaan vaivaantunut tai haluton selittämään, mistä on jäänyt tosi positiivinen kokemus.

Uudessa kodissa on tilaa majoittaa myös vieraita. Vierashuoneen sängynpääty on Ellan ja hänen isänsä käsialaa.
Wc-kalusteet jätettiin pois talopaketista. Ella olisi toivonut jalatonta laatikostoa, mutta suunnittelu jäi vähän liian myöhäiseksi. Näin kalusteet oli toteutettava jalallisina.
Muodistakin kiinnostuneen Ellan vaatehuone kattaa noin 12 neliötä.

Taloprojekti vei kaikkiaan puolisentoista vuotta. Ella pääsi muuttamaan poikaystävänsä ja koiransa kanssa upouuteen kotiin suunnitellusti viime maaliskuussa. Pääsisäänkäynti on talon päädyssä juuri kuten Ella toivoi. Yksi makuuhuoneista on erillään muista ja avokeittiö sai saarekkeen riippukeinuineen. Jo pohjapiirrokseen mietittiin sopiva paikka myös lasioville. Samoin toiveena oli hieman suunniteltua korkeampi, 2,8 metriä korkea sisäkatto.

Neljälle huoneelle on löytynyt mukavasti käyttöä makuuhuoneena, vaatehuoneena, vierashuoneena, toisena olohuoneena ja eräänlaisena baarihuoneena.

Lattiaa oli vaikeaa valita pienistä mallikappaleista, mutta apu löytyi somesta. Ella kyseli seuraajiltaan, olisiko kenelläkään kuvaa tietystä laminaatista, jota hän oli itse alustavasti harkinnut. Eräs seuraaja lähetti samankaltaisesta lattiastaan kuvan, jossa laminaatti näytti vielä paremmalta. Valinta tehtiin sen perusteella.

Persoonallista ilmettä kotiin tuovat keittiösaarekkeen riippukeinut, jotka muistuttavat lomamatkasta Kroatiaan.

Vaikka talo on tehty omannäköiseksi ja pitkäaikaiseksi kodiksi, on pohjaratkaisuissa otettu huomioon myös mahdolliset tulevat elämäntilanteet. Tilat ovat muunneltavissa omiinkin tarpeisiin, mutta jos talo joskus myydään, se sopii mainiosti lapsiperheille.

– En muuttaisi mitään ja valitsisin edelleen samanlaiset materiaalit. Haaveilen, että voisin perustaa tänne joskus perhekodinkin, sosiaalialan opinnot aloittanut Ella pohtii.

Valkoinen pesukone vietiin teipattavaksi, jotta se sopii kodinhoitohuoneen mattapintaisiin mustiin kaappeihin. Lopputulos syntyi autojen yliteippausteipillä.
Ellan isä teki aikoinaan saunan lauteet mökille. Ella pyysi isäänsä tekemään samanlaiset kotiinsa.
Talossa on 125 neliötä: 4 makuuhuonetta, olohuone, avokeittiö, kodinhoitohuone, 2 wc:tä, kylpyhuone, sauna ja terassi.

Talon rakennuttaminen alle 20-vuotiaana on saanut huomiota. Äskettäin opiskelijatapahtumassa hänet tunnisti nuori nainen, joka kertoi saaneensa poikaystävänsä innostumaan rakennusprojektista Ellan innoittamana. Ikävämpääkin julkisuutta on tullut niin Facebookissa kuin Tiktokissa. ”Isi maksaa” -viestit Ella kuittasi huumorilla kuvaamalla isänsä kanssa videon, jossa Ella pyytää häntä maksamaan tyttärensä asuntovelan, mutta isä kieltäytyy vetoamalla omaan lainaansa.

Ella on arvioinut, että asuntolaina olisi maksettu hänen ollessaan noin 45-vuotias. Asuntolainan vakuus 32 000 euroa on kertynyt vanhempien säästämästä 10 000 euron pesämunasta, jossa on mukana muun muassa lapsilisiä. Loppusumma koostuu rahastosijoituksista ja Ellan palkkatuloista, kun hän opiskelujen ohessa teki 40-tuntisia työviikkoja. Ella tietää, että on saanut hyvät eväät elämään ja kiittelee, että on oppinut rahan arvon kotoa.

– Toivon, että rakennusprojekti toimisi positiivisena inspiraationa, eikä aiheuttaisi kenellekään huonom­muuden tunnetta. Jokainen tulee erilaisista lähtö­kohdista.

Ikkunat makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen ovat takapihan puolella. Tontille rakennetaan vielä jossain vaiheessa autotalli.

Ella Sälpäkiven talon rahoitus

  • Taloprojekti on maksanut tähän mennessä noin 315 000 euroa.
  • Summasta on lainaa 285 000 euroa ja vakuutta 32 000 euroa.
  • Lainan lyhennys on noin 1300 euroa kuukaudessa (kiinteä korko).
  • Laina on maksettu, kun Ella on noin 45-vuotias.
9 kommenttia