Suomen nuorin talonrakentaja? 19-vuotias Ella rakennuttaa kodikseen 125-neliöistä taloa, josta ei jännittäviä yksityiskohtia puutu – ”Tiedän tarkalleen, mitä haluan”

Suomen nuorin talonrakentaja? 19-vuotias Ella rakennuttaa kodikseen 125-neliöistä taloa, josta ei jännittäviä yksityiskohtia puutu – ”Tiedän tarkalleen, mitä haluan”
Kun asuntomarkkinoilta ei löytynyt sopivaa kotia, päätti Ella Sälpäkivi suunnitella sellaisen itse. 19-vuotias opiskelija kertoo, kuinka onnistui säästämään unelmiensa ensiasuntoon tarvittavat rahat. Pian talo nousee Hyvinkäälle.
Julkaistu: 30.4.2021

Siinä missä moni aikuisikään asteleva teini haaveilee maailmanympärysmatkoista ja seikkailuista, oli hyvinkääläisen Ella Sälpäkiven unelma jo varhain oman ensiasunnon ostaminen.

– Päätin todella nuorena, että haluan ostaa ensiasuntoni heti kotoa muutettuani. Syynä on se, etten halua maksaa vuokraa muille, 19-vuotias Ella kertoo.

Hän aloitti säästämisen jo teini-iässä ja alkoi katsella myytäviä asuntoja heti täysi-ikäisyyden kynnyksellä.

– Viime keväästä syksyyn asti etsin puolen vuoden ajan myytäviä asuntoja ja erityisesti rivitalokolmioita. Jokaisessa olisi kuitenkin joutunut tekemään remontin, jotta niistä olisi saanut omannäköisen.

Ella valmistui viime keväänä ylioppilaaksi.

Kun sopivaa kotia ei löytynyt, syksyllä Ellan vanhemmat heittivät ilmaan aluksi hurjalta tuntuneen ehdotuksen:

– Mitäpä jos rakentaisit kodin itse?

Hetken ajatusta pohdittuaan Ella alkoi katselemaan tontteja Hyvinkään kaupungin nettisivuilta ja laittoi tonttihakemuksen vuokratontista menemään.

– Parin kuukauden päästä kaupungilta soitettiin ja kerrottiin kuudesta eri tonttivaihtoehdosta, joita kaikkia kävin katsomassa. Lopulta päätös tontin vastaanottamisesta piti tehdä yhden mökkimatkan aikana, Ella muistelee.

Minulla on tarkat kriteerit, ja halusin käytännölliset ja eri elämäntilanteisiin muunneltavat neliöt.

Tällainen on Ellan tulevaisuuden unelmien koti

Tontin hankinnan jälkeen Ella selasi talotoimittajien kirjoja. Koska sopivaa pohjaa ei löytynyt, Ella päätti suunnitella sen itse.

Hyvinkään Metsäkaltevassa sijaitsevalle 900-neliöiselle tontille valmistuu näillä näkymin vuoden 2022 alussa 125-asuinneliön talo, jossa on viisi huonetta ja keittiö.

– Minulla on tarkat kriteerit, ja halusin käytännölliset ja eri elämäntilanteisiin muunneltavat neliöt. Erilaisia pohjaratkaisuja selailtuani piirsin lopulta kirjekuoreen itse pohjan huonejärjestyksestä, ja talomyyjä piirsi sen puhtaaksi.

Ella odottaa Dekotalon muuttovalmista talopakettia saapuvaksi alkusyksystä. Sitä ennen tiedossa on vielä muun muassa loppujen lupa-asioiden ja talonrakennushakemuksen hoitaminen.

Tällaisen pohjapiirustuksen Ella suunnitteli ammattilaisen avustuksella. Kuva: Dekotalo.

Muotia rakastava Ella on suunnitellut tulevaan kotiinsa myös 12-neliöisen vaatehuoneen, joka voidaan tarvittaessa muuntaa makuuhuoneeksi.

– Uskon, että lapsiperheelle suunniteltu koti auttaa talon myymistä, jos se joskus olisi ajankohtaista.

Ella kuvattuna tontilla, jonne uusi koti rakentuu.

Keinuja, lasiovia ja suuri terassi

Tarkalle ja visuaaliselle naiselle yksi mieleisimmistä vaiheista on ollut materiaalivalintojen tekeminen. Ensimmäisestä omasta kodista tulee maanläheisesti, minimalisesti ja skandinaavisesti sisustettu.

– Tiedän tarkalleen, mitä haluan. Sisustuksellisista haaveistani toteutan muun muassa mustakehyksiset lasiovet sisätiloihin. Nyt kun kerran rakennan ja saan päättää itse, halusin ne ehdottomasti.

Ella suunnitteli saarekkeen ympärille tuolien sijaan katosta roikkuvat keinut.
Sisustamisesta innostunut Ella on sisustanut makuuhuoneensa maanläheisesti. Hän asuu tällä hetkellä vanhempiensa kanssa samalla tontilla, erillisessä rakennuksessa muusta perheestä.
Ellan sisustusmaku on moderni.

Yksi mielenkiintoisimmista ratkaisuista tulee keittiöön. Sinne Ella suunnitteli suuren aamiaiskaapin ja lisäksi katosta roikkuvat keinut saarekkeen ympärille tuolien sijaan.

– Sellaisia ei varmasti ihan jokaisessa kodissa ole, Ella nauraa.

Suunnitteilla on myös iso pihaterassi, jonka Ella aikoo rakentaa itse.

– En ole hirveän hyvä kasvien kanssa, joten pihan suhteen panostan todennäköisesti enemmän terassiin.

Minulla on tarkat kriteerit, ja halusin käytännölliset ja muunneltavat neliöt.

Näin säästöt kertyvät

Ella sai asuntolainan omarahoitusosuudesta säästettyä itse 60 prosenttia. Loput summasta koostuivat vanhempien säästämistä lapsilisistä ja rahastoissa kertyneistä koroista.

– Vanhempani kertoivat jo hyvin aikaisessa vaihteessa säästävänsä lapsilisiäni rahastoon, jonka saisin käyttööni, mikäli vanhempani kokisivat summan menevän järkevään hankintaan. Se sai minutkin kiinnostumaan ja motivoitumaan säästämisestä.

Omat säästönsä Ella sai kokoon ahkeralla työnteolla ja laittamalla lähes jokaisesta palkastaan mukavan osan sivuun.

– Olen ollut jo kaksi ja puoli vuotta vakituisessa työsuhteessa ravintola-alalla. Tällä hetkellä teen töitä osa-aikaisena, sillä aloitin vuoden alussa sosionomin opinnot.

– Säästämisessä minulle onkin ollut tärkeintä se, että olen aloittanut työnteon lukioikäisenä. Opiskelijanakin voi tehdä töitä muutenkin kuin kesäisin, esimerkiksi parina arki-iltana ja viikonloppuisin.

Merkittävin säästökeino on ollut vanhempien luona asuminen.

– Se, ettei nuorena vanhempien luona asuessa ole yleensä vuokrakuluja, kannattaa hyödyntää.

Säästämisessä minulle on ollut tärkeintä se, että olen aloittanut työnteon lukioikäisenä.

Eteenpäin huumorilla ja läheisten tuella

Ella uskoo olevansa Suomen nuorin talonrakentaja, tai ainakin yksi heistä. Hän ei kuitenkaan koe kohdanneensa ikäänsä liittyviä ennakkoluuloja rakennusalan ammattilaisilta. Myöskin lähipiirin vastaanotto rakennusprojektiin on ollut positiivinen alkuhämmennyksestä huolimatta.

Perheen ja ystävien lisäksi kannustusviestejä on tullut myös sosiaalisessa mediassa, jossa Ella kertoo aktiivisesti projektistaan.

– Olen saanut pääasiassa vain uteliaita ja tsemppaavia viestejä. Tosin Tiktok-kanavallani sain anonyymeja viestejä, joissa toivottiin, etten saisi maksettua asuntolainaani pois ja vihjailtiin vanhempieni maksavan kaiken.

Nuori nainen ei jäänyt kuitenkaan sanattomaksi, vaan julkaisi kanavallaan isänsä kanssa yhdessä humoristisen videon, jossa tytär pyytää vitsillä isäänsä maksamaan asuntolainan puolestaan. Isä vastaa pyyntöön kieltävästi vedoten omaan asuntolainaansa.

– Ikävistä kommenteista ei pidä välittää, Ella tietää.

Toki minut on tässä projektissa yllättänyt aivan kaikki, eikä minulla ollut aikaisemmin rakentamiseen liittyvistä asioista mitään hajua.

– Olen aina tiennyt, että haluan asua Hyvinkäällä – täällä on sopivasti palveluja, hyvät kulkuetäisyydet isompiin kaupunkeihin ja läheiseni asuvat täällä, Ella kertoo.

Ella ei koe, että hänen ikänsä olisi loppujen lopuksi vaikuttanut projektiin juurikaan, vaikka uutta opittavaa onkin riittänyt.

– Toki minut on tässä projektissa yllättänyt aivan kaikki, eikä minulla ollut aikaisemmin rakentamiseen liittyvistä asioista mitään hajua. Välillä ihan naurattaa, kun työnjohdosta tulee puhelu, jossa kysytään jostain aivan uudesta asiasta. Huumorilla ja läheisten avulla kuitenkin selvitään!

Ella kannustaa myös muita nuoria harkitsemaan ensiasunnon rakentamista.

– Jos se on unelmana, sitä kannattaa ehdottomasti tavoitella iästä huolimatta. Auttavia asiantuntijoita on aina tarjolla, ja kokemukseni mukaan kaikki asiat kyllä selviävät!

Voit seurata Ellan rakennusprojektia hänen Instagram-tililtään @ellanomakoti.

23 kommenttia