Ekologisuudesta tuli asuntokaupan hallitseva trendi
Mainos: Lujakoti
Ekologisuudesta tuli asuntokaupan hallitseva trendi
Hyvä sijainti on yksi tärkeimpiä asioita asunnon valinnassa. Se määrittelee, löytyvätkö palvelut läheltä ja kuinka ekologista ja vaivatonta asuminen lopulta on. Optimaalinen sijainti pienentää hiilijalanjälkeä ja jättää siten paremman maailman jälkipolville.

Asumisen ekologisuus on ilmastomuutoksen myötä noussut yhä tärkeämmäksi tekijäksi asunnonostajille. Toimitusjohtaja LKV Carl Michael Hatanmaa Sp-Koti/CMH-Koti Oy:stä kertoo, että erityisesti nuoremmat, 25–30-vuotiaat kodinostajat ovat ilmastomuutoksen etenemisen suhteen hyvin valveutuneita.

– Lähellä palvelua ja raideliikenteen varressa sekä luonnon ympäröimänä sijaitsevat uudiskohteet menevät ensimmäisenä kaupaksi, Carl Michael Hatanmaa sanoo.

Toimitusjohtaja Carl Michael Hatanmaa Sp-Koti/CMH-Koti Oy:stä sanoo, että etenkin 25–30-vuotiaat asunnonostajat ovat hyvin tietoisia ilmastonmuutoksesta ja siihen vaikuttavista asioista.

Tämä on huomattu myös Lujatalo Oy:ssä, joka rakentaa asuntoja Lujakoti-brändilä. Lujakodin myyntipäällikkö Sari Lähde huomauttaa, että asuntorakentamisessa ekologisuus ei ole vain trendi vaan myös taloudellisesti järkevää. Tietysti asiakkaiden odotuksiin pyritään aina vastaamaan.

Paras sijainti on lähellä luontoa ja radan varrella

Hyvän sijainnin määritteleminen ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin luulisi. Hyvä sijainti pienentää asumisen hiilijalanjälkeä ja lisää arjen sujuvuutta. Asunnonostajan kannalta on erittäin tärkeää, että asuntorakentaja osaa valita oikean asuinalueen ja sieltä parhaan tontin.

– Asunnon valinnassa tärkeintä on paras mahdollinen sijainti, muistuttaa Lujatalon myyntipäällikkö Sari Lähde.

Lujakotien rakentamispäätös erityisesti uusille asuinalueille tehdään huolellisen markkinaselvityksen jälkeen. Aivan kaikkialle ei kannata rakentaa.

– Tärkeitä tekijöitä ovat kattavat palvelut mieluiten kävelyetäisyydellä ja hyvät liikenneyhteydet – mieluiten metro- tai raideliikenne. Tietysti myös luonnon läheisyys merkitsee paljon, hän luettelee.

Pääkaupunkiseudulla houkuttelevia kasvukeskuksia ovat juuri nyt junaradan ja metron varrella tai läheisyydessä olevat alueet, kuten Vantaan Kivistö ja Keimolanmäki sekä Espoon Matinkylä.

Lujakodin Kvartsi ja Spektri sijaitsevat Vantaan Kivistössä uuden aseman vieressä. Kivistössä on Aurinkokiven palvelukeskus, jossa toimivat neuvola, päiväkoti ja ala-aste.

Toimivat julkiset liikenneyhteydet ovat myös Carl Michael Hatanmaan mukaan asunnonostajien mielestä ensiarvoisen tärkeä seikka.

– Varsinkaan nuoret eivät halua omistaa autoja eikä monilla ole ajokorttiakaan, hän huomauttaa.

Myös tontin sijainti asuinalueella on tärkeä ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Sari Lähde huomauttaa, että lähikauppaan, kouluun ja päiväkotiin olisi hyvä päästä kävellen ja lähimpään palvelukeskuksen kätevästi julkisilla liikennevälineillä.

Carl Michael Hatanmaan mukaan asuinalue saatetaan nykyisin valita jo sopivan tai mieluisan koulun tai päiväkodin perusteella.

Varsinkin nuoret aikuiset ja perheet asuvat mielellään tiiviissä kaupunkimaisessa ympäristössä, mutta luonto ei saa sijaita kaukana. Lasten ja koirien kanssa pitää päästä metsään lenkille ja leikkimään helposti kävellen.

– Monet asunnonostajat haluaisivat asunnon sijaitsevan parhaalla mahdollisella paikalla, mutta sijainti maksaa. Tonttien hintataso vaikuttaa aina asuntojen hintaan, Sari Lähde tähdentää.

Korkea rakentaminen on ekotehokasta

Nykyisin tontit ovat pieniä ja ne on käytettävä tehokkaasti. Tehokas maankäyttö on myös ekologista. Siksi pienelle tontille nousee usein yhä korkeampi kerrostalo, oman alueensa näyttävä maamerkki.

Nykyaikaisissa kerrostaloissa on usein asukkaille mukavia sauna- ja kerhotiloja. Pienehkön yhteisen piha-alueen suunnitteluun panostetaan, jotta se olisi näyttävä ja viihtyisä.

Pysäköinti pienellä tontilla on kuitenkin ongelmallista. Nykyisin monella asukkaalla ei ole autoa – useasta nyt puhumattakaan. Sari Lähde toivoisi, ettei taajamatonteilla tarvitsisi rakentaa maanalaista pysäköintitilaa asuintalon alle.

– Se ei ole ekologista. Olemme kuitenkin tässä suhteessa kaavan armoilla. Se määrää, kuinka paljon pysäköintipaikkoja on rakennettava ja millä tavoin.

Parhaissa asuintaloissa on pitkäaikaiseen asumiseen soveltuvia asuntoja monenlaisille asukkaille. Nykyisin parhaiten kaupaksi käyvät yksiöt, kaksiot ja kolmen sekä jopa neljän huoneen perheasunnot.

Pohjaratkaisu ja tilojen toimivuus vaikuttavat tietysti asunnon valintaan, mutta yhä ratkaisevampaa on sijainti sekä asunnon ja koko rakennuksen ekologisuus.

– Vielä viime keväänä sijoittajat ostivat paljon pikkuyksiötä, mutta nyt liikkeellä ovat tositarkoituksella itselleen kotia pitkäksi aikaa etsivät sinkut, pariskunnat ja perheet, Carl Michael Hatanmaa sanoo.

Sähköautojen latauspisteet yleistyvät

Rakennuksen energiatehokkuus ja ympäristöystävällinen lämmitystapa ovat useille asunnonostajille tärkeitä. Ympäristöystävällinen maalämpö olisi monen suosikki, mutta pääkaupunkiseudulla uudisrakennukset liitetään usein lähtökohtaisesti kaukolämpöverkkoon. Olemassa olevaa verkkoa kannatta hyödyntää, sillä yleensä se sijaitsee tontilla tai aivan tontin lähellä.

Yhä useampi meistä osaa kiinnittää huomiota sähkönkulutukseensa esimerkiksi valaistuksen osalta. Uusimmissa Lujakodeissa käytetään pääsääntöisesti energiatehokasta ja ympäristöystävällistä led-valaistusta.

Lujakodeissa käytetään energiatehokasta led-valaistusta sekä vettäsäästäviä hanoja ja wc-istuimia.

Valaistusta ei myöskään ole järkevää pitää päällä jatkuvasti.

– Tarpeen mukainen valaistuksen ohjaus on nykyaikaa. Lujakotien useimmissa yleisissä tiloissa liiketunnistimet huolehtivat valojen sytyttämisestä, Sari Lähde kertoo.

Tutkimuksissa on huomattu, että asuntokohtainen sähkön ja vedenkulutuksen seuranta vähentää kulutusta. Lujakodeissa vedenkäytön kulutuksen etäluenta onkin jo usein käytössä.

Vaikka kaikki asukkaat eivät autoja edes halua omistaa, toisille on erittäin tärkeää, että kiinteistössä on sähköautoille latauspisteet.

– Pyrimme saamaan niitä uusiin kohteisiimme, Sari Lähde kertoo.

Kierrätykselle pitää olla tilaa kerrostaloissa

Me suomalaiset olemme ahkeria jätteiden kierrättäjiä, ja Carl Michael Hatanmaan mukaan asukkaat suorastaan edellyttävät monipuolisia jätteiden lajittelupisteitä.

– Erityisesti nuoret toivovat taloihin myös kierrätyshuoneita, joihin voi jättää tavaroita, vaatteita ja elintarvikkeitakin talon sisällä kierrätettäväksi, hän sanoo.

Sari Lähteen mukaan asukkaat voivat itsekin perustaa tällaisia kierrätyspisteitä esimerkiksi kerhohuoneisiin. Ne olivat vielä 1970-luvulla kerros- ja rivitaloyhtiöissä varsin tavallisia ja suosittuja. Sitten ne katosivat lähes kokonaan, sillä ne jäivät vähälle käytölle. Nyt ne ovat kokeneet uuden tulemisen, koska ihmiset haluavat taas harrastaa ja viettää aikaa yhdessä.

Korson Torni on malliesimerkki ekoajattelusta

Vantaan Korsossa sijaitsee uudenkarhea 18-kerroksinen tornitalo, Astrum, joka sopii ekologisesti ajattelevalle asunnonostajalle. Astrumin sijainti on erinomainen: luonto ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet ovat lähellä, rautatieasemalle on noin 300 metriä ja bussi Tikkurilaan lähtee lähes oven edestä. Korson palvelut ovat kävelyetäisyydellä, päiväkoti ja koulut kilometrin säteellä.

Korson Merikotkankujalla sijaitseva Astrum on 18-kerroksinen asuintalo, jossa on kolme asukkaiden yhteistä kerrosta ja 15 asuinkerrosta.

Astrumissa on kaikkiaan 15 asuinkerrosta. Kaksi ensimmäistä kerrosta ovat yleisiä tiloja. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat kerho- ja saunatilat. Näkymät Vantaalle ovat luonnollisesti hienot.

– Hyödynsimme pienen tontin tehokkaasti. Yhtiön autopaikat sijoitettiin vieressä jo valmiina olevaan pysäköintihalliin, joten pysäköinnin osalta saimme pienennettyä hiilijalanjälkeä, Sari Lähde kertoo.

Korson Torniin ei rakennettu omaa autohallia, vaan autopaikat sijoitettiin viereiseen, jo olemassaolevaan halliin.

– Käytimme Tornia rakennettaessa kestäviä rakennusmateriaaleja. Valitsimme sinne energiaa ja vettä säästäviä taloteknisiä ratkaisuja, kuten vettä säästävät hanat ja wc-istuimet sekä led-valaistuksen. Myös jätteiden lajitteluun kiinnitettiin erityistä huomiota, Sari Lähde sanoo.

Lujakodin Astrum rakennettiin kestävistä materiaaleista ja ekologisuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota.

Katso Lujakoti-asunnot tästä!

Lujakoti-asunnot rakentaa Luja-yhtiöihin kuuluva Lujatalo Oy, joka on yli 65 vuotta toiminut perheyritys. Luja toimii valtakunnallisesti ja sen liikevaihto on yli puoli miljardia euroa. Lujakoti-asunnoilla on Avainlippu, joka voidaan myöntää Suomessa valmistetulle tuotteelle tai Suomessa tuotetulle palvelulle.

Kommentoi »