Kotivinkki

Ei koskaan aikaa tarttua kirjaan? Näin raivaat aikaa lukemiselle

Ei koskaan aikaa tarttua kirjaan? Näin raivaat aikaa lukemiselle
Tekisikö mieli tarttua kirjaan, mutta et koskaan oikein ehdi? Kanna kirjaa aina mukana ja muista myös äänikirjat. Näillä vinkeillä saat tarinat takaisin elämääsi.
Kuvat
Julkaistu 22.2.2017

1. Varaa aikaa kalenterista

Kirjoihin uppoutuminen on harrastus siinä missä jumppa tai hiihto. Mikset siis buukkaisi itsellesi säännöllistä lukuhetkeä kerran viikossa? Jos kotona on rauhatonta, ota kirja ja lähde tunniksi kirjastoon, kahvilaan tai puistoon.

2. Vaihda uutiset kirjaan

Kokeile, miltä tuntuu aloittaa päivä lehden sijaan runoilla. Niiden tuottama hyvä mieli kantaa pitkälle. Politiikkaan, talouteen ja onnettomuuksiin voi syventyä vaikka illalla.

3. Priorisoi

Anna pyykkien odottaa huomiseen.

– Hyväksyn sen, että kotimme jokainen nurkka ei kiillä. Vietän vapaa-aikani mieluummin kirjan kuin mopin kanssa, Amman lukuhetki -blogia pitävä Aino-Maria Savolainen sanoo.

4. Pidä kirja käden ulottuvilla

Romaaniin on helpompi tarttua, kun sitä ei tarvitse hakea yöpöydältä olohuoneeseen. Kuljeta lukemista käsilaukussa ja hyödynnä luppoaika esimerkiksi kampaajalla.

5. Luo rutiini

Ota tavaksi lukea vaikka aina hetki ennen nukahtamista.

– Se on oivallinen tapa rauhoittua yötä varten, Kirsin kirjanurkan bloggaaja Kirsi Hietanen kertoo.

6. Lataa e-kirja

Kännykässä tai tabletissa kulkeva kirja on kätevä esimerkiksi silloin, jos vietät iltoja pimeässä makuuhuoneessa lapsia nukuttamassa.

7. Liity lukupiiriin

Se on loistava tapa tavata ystäviä ja tutustua ihmisiin. Samalla saat syyn lukea. Piirin kautta löydät teoksia, joihin et muuten tarttuisi. Etsi kirjapiirejä Facebookista tai perusta omasi. Teemana voi olla vaikka kirjoja ja leivonnaisia tai kirjoja ja käsitöitä.

8. Lue lasten kanssa

Aikuinenkin nauttii hyvistä tarinoista, kuten Harry Pottereista tai Roald Dahlin kirjoista. Lue lapsille tai lapsenlapsille myös omia lapsuutesi suosikkikirjoja.

9. Lue vain hyviä kirjoja

Kiinnostava tarina tempaisee mukaansa huomaamatta.

– On turhaa jäädä jurnuttamaan tylsään teokseen, kun maailmassa on niin paljon hyviä kirjoja, Luku­jonossa-bloggaaja Sanna Ruoho vinkkaa.

10. Muista äänikirjat

Jos lukemiselle ei ole aikaa, kuuntele äänikirjoja autossa, lenkillä tai siivotessa. Äänikirjat ovat kuin paluu lapsuuteen, jolloin sai nauttia aikuisten lukemista saduista.

11. Hyödynnä työmatkat

Eräskin kiireinen perheenäiti valitsee hitaammin kulkevan junan, jotta saa varastettua hetken lukuaikaa itselleen.

12. Pienikin hetki riittää

Lue sivu silloin, toinen tällöin. Lue yhtä aikaa useampaa kirjaa, joista toinen sopii rauhallisiin hetkiin ja toinen pastan keittämisen lomassa luettavaksi.

Kommentoi »