Edessä läheisen kodin tyhjennys – voiko raskasta urakkaa jotenkin helpottaa? Ammattijärjestäjä vastaa

Edessä läheisen kodin tyhjennys – voiko raskasta urakkaa jotenkin helpottaa? Ammattijärjestäjä vastaa
Lukija kysyy sarjassamme Kysy ammattijärjestäjältä: "Moni joutuu vaikean paikan eteen, kun on siivottava ja tyhjennettävä menehtyneen vanhemman koti, ehkä oma lapsuudenkoti. Viikkojen työ ja kaikkien muistojen läpikäynti tuntuu valtavalta urakalta. Miten neuvoisit siinä?"
Julkaistu: 2.11.2018

Ammattijärjestäjä Laura Holmström vastaa:

Anna aikaa surulle ja menetykselle

Hyödynnä muistot osana surutyötä. Mieti, mikä oli tärkeintä läheisessä ihmisessä. Yritä muistella ihmistä muutoin kuin tavaran kautta.

Suhteuta asiat

Muistot herättävät tunteita, mutta tavarat, joita käsittelet ovat elottomia. Edesmennyt ihminen haluaisi varmasti, että selviät surutyöstä ja osaat arvottaa omaisen esineet vähemmän tärkeiksi elämässäsi sillä hetkellä. Läheisesi haluaisi sinun muistelevan hänen tarinaansa, ei niinkään esineitä ja huonekaluja.

Mieti tavoite ja tee realistinen aikataulu

Aloita helpoimmasta, esimerkiksi siivouskaapista ja kylpyhuoneesta. Luopuminen vaatii harjoitusta ja päätöksentekoa: pesuainepurkit eivät synnytä suurimpia tunteita.

Tavaroita on usein paljon ja läpikäynti vie aikaa. Varaudu siihen, että yksi huone vie vähintään neljä tuntia kerralla.

Neutraali apu parantaa lopputulosta. Ystävä tai ammattijärjestäjä auttaa antamalla näkökulmia ja konkreettista apua sekä tavaroiden lajittelussa että niistä irti päästämisessä.

Älä täytä kotiasi läheisesi tavaroilla

Älä takerru tavaraan tai sääli sitä. Jos luulet että jonkin tavaran säilyttäminen rasittaisi sinua, koska sinulla ei oikeasti ole sille tilaa, luovu tavarasta. Keskeneräisyys vie valtavasti energiaa ja tarvitset sitä nyt muihin asioihin.

Jos olet elänyt jo omassa taloudessa, et todennäköisesti tarvitse enää lisää tavaraa. Anna hyvän kiertää ja jaa käyttöesineitä niitä tarvitseville.

Jos haluat, valitse mukaasi muutama tärkein esine. Mieti esimerkiksi, mitkä viisi läheisesi esinettä muistaisit niitä näkemättä.

Myy vain, jos jaksat

Punnitse, missä määrin jaksat raivata, siivota, myydä ja lahjoittaa. Päästä itsesi helpommalla. Mieti, kuinka paljon aikaa sinun kannattaa siivouksen ja tavaroiden parissa käyttää ja tunnista voimavarojesi määrä. Onko kaikki tekeminen sen arvoista?

Lahjoittaminen on usein helpompaa kuin myyminen. Jos olet rahan tarpeessa, yritä myyntiä, mutta muista, että tunnearvo on eri asia kuin tuotteen arvo. Älä siis ylihinnoittele. Kartoita tarvittaessa esineiden arvo ammattilaisen kanssa, jos epäilet että esineiden joukossa voi olla designia tai keräilyharvinaisuuksia.

Kommentoi »