”Kun seinät olivat tyhjät ja valkoiset, tunsin tukehtuvani” – Corinna täytti kotinsa taiteella, matoilla ja vintagevaatteilla
Väriyllätys jugendtalossa
”Kun seinät olivat tyhjät ja valkoiset, tunsin tukehtuvani” – Corinna täytti kotinsa taiteella, matoilla ja vintagevaatteilla
Corinna Flomanin kaksio jugendtalossa Helsingin Punavuoressa on jatkuvasti täydentyvä kokonaistaideteos. Sisustus on värikäs sekoitus tauluja, kauniita mattoja ja vintagevaatteita.
11.10.2023
 |
Unelmien Talo&Koti

Corinna Flomanin, 50, kodin yksi erikoisuus on sen pohjaratkaisu. Huoneet sijaitsevat hauskan epäsymmetrisesti peräkkäin. Oman jännittävän lisänsä tuo alun perin keittiöapulaiselle tarkoitettu kapea käytävä, joka kiertää koko asunnon. Palvelusväki on päässyt pujahtamaan keittiön puolelle herrasväkeä häiritsemättä. Corinna käyttää salakäytävää vaatehuoneena.

Corinnan vaatehuone on kuin astuisi basaariin. Vintagevaatetaivaasta ovat päässeet nauttimaan myös hänen ystävänsä, sillä hän lainaa vaatteitaan tai stailaa mielellään ystäviään heidän pyynnöstään.

”Kotini on ehdottomasti persoonani jatke, ja se täydentyy jatkuvasti intuitiivisesti yksityiskohdasta toiseen. Punon omannäköistä elämää minulle rakkaista asioista, kuten taiteesta, perintöhuonekaluista, matoista, vintagekoruista ja -vaatteista. Värit, eri materiaa­lien tuntu ja kuosit ovat minulle tärkeitä. Usein yllätyn itsekin, miten jokin asia, vaikka taideteos, löytää juuri oikean paikkansa kodissani kuin itsestään. Lopulta en osaa sanoa kokonaisuudessa, mistä jokin alkaa tai mihin se päättyy.

Corinnan olohuoneessa värit ja muodot, taide ja huonekalut sopivat herkullisesti yhteen. 1920-luvun kristallikruunu on Muranon alueelta. Sen erikoisuus on keskiosassa oleva kullattu veistos. Iso valokuvateos piirongin päällä on Niclas Wariuksen.
Silkkityynyt ovat Indiskasta. Viherkasvit ovat tärkeitä Corinnalle, ja hän on hankkinut kaikki ruukut nimenomaan tähän kotiin sopiviksi.

Taide, erityisesti kuvataide, on minulle tärkeää. Taide saa kodin elämään ja edistää myös henkistä hyvinvointiani. Kun muutin tänne ja seinät olivat tyhjät ja valkoiset, tunsin tukehtuvani. Taideteokset seinillä ovat kuin ikkunoita itseeni, ne rauhoittavat, saavat hyvälle tuulelle ja antavat voimaa vaikeina hetkinä.

Taiteilija Olivia Pilsin teokset seinällä on hankittu Berliinistä. Taiteilija on myös muusikko, ja teosten aiheet kuvittavat hänen laulujensa sanoja. Kimono on vintagea.
Alkovi on Corinnan vierashuone. Juhlallisen teatterimainen tunnelma syntyy paksuista samettiverhoista, jotka Corinna on teettänyt ompelijalla. Verhonpidikkeet löytyivät Porvoosta. Maalaus seinällä on Jaakko Kallisen Ellipsi. Koboltinsininen kristallikruunun Corinna on perinyt isoäidiltään. Silkkityynyt ovat Klaus Haapaniemen, tilkkupeite puolestaan Corinnan suunnittelema ja hänen äitinsä ompelema.
1800-luvun puolivälistä olevat muotokuvat ovat perittyjä. Niiden molemmin puolin on Ilona Cuttsin koiramuotokuvat Lucky Charm ja The Embrace of the Ghost Orchid.

Kotini huonekaluilla on kaikilla tarinansa ja paikkansa. Ne ovat joko perittyjä, huutokaupoista, kirppareilta tai antiikkiliikkeistä hankittuja. Vaikka huonekaluja onkin paljon, ne liittyvät toisiinsa värinsä, muotonsa tai käyttötarkoituksensa puolesta. Minulle yksittäinen huonekalu, vaikka uusrokokootuoli, kantaa itsessään veistoksellista kauneutta ja itsearvoa.

”Taideteokset seinillä ovat kuin ikkunoita itseeni, ne rauhoittavat, saavat hyvälle tuulelle ja antavat voimaa vaikeina hetkinä.”
Corinna Floman

Huonekalut kantavat myös muistoja ja tuovat jo edesmenneet ihmiset läsnä oleviksi. Isovanhempieni tiikkikalusteet ovat aina kulkeneet mukanani ja löytäneet paikkansa jokaisessa kodissani.

Ruokaryhmä löytyi Fidasta. Sen päällä on muranolainen kristallikruunu. Seinällä on Corinnan tädin Karin Flomanin maalauksia sekä muranolaiset lampetit.
Italialainen tuplahella on varsin kätevä paljon kokkaavalle. Seinällä on Hagelstam Artista hankittu Lars Grönfeltin maalaus.
Corinna kerää antiikkisia astiastoja ja aterimia. Hän haluaa tehdä kattauksistaan täyteläisiä taideluomuksia ja yhdistelee rohkeasti eri aikakausien astioita, värejä ja materiaaleja. Cooleri on Pariisista.

Mielestäni kotini ei edusta mitään erityistä tyyliä. Ehkä runsaat värit ja muodot saattavat viedä ajatukset jonnekin Lähi-idän maihin tai Meksikoon ja raskaat ja koristeelliset yksityiskohdat eteläeurooppalaiseen kulttuuriin. Toisaalta aasialaisen kulttuurin puhtaat linjat täydentävät kokonaisuutta saumattomasti.

Seinällä olevat teokset ovat Ilona Cuttsin popsurrealismia. Antiikkitorso on hankittu tekstiilitaiteilija Sirkka Könösen jäämistöstä.
”Mitä enemmän minulla on värejä ja kuoseja ylläni, sitä enemmän koen olevani suojassa.”
Corinna Floman
Silkkityynyt ovat Klaus Haapaniemen, tilkkupeite puolestaan Corinnan suunnittelema ja hänen äitinsä ompelema.

Vaatteet ovat intohimoni. Olen keräillyt pitkään vintagevaatteita, erityisesti juhlamekkoja, sekä vintagekoruja, kenkiä, laukkuja ja asusteita. Minulla on myös kattava kimono-, haori- ja yukatakokoelma. Pukeudun itse mielelläni juhliin vintagevaatteisiin ja stailaan myös ystäviäni heidän pyynnöstään. Erilaiset kuosit ovat minulle tärkeitä. Mitä enemmän minulla on värejä ja kuoseja ylläni, sitä enemmän koen olevani suojassa. Samalla tulen näkyväksi ja sisäinen maailmani todemmaksi. Sulaudun ympäristööni, kun ilmaisen itseäni visuaalisesti.

Senkki on peritty isovanhemmilta. Värikäs penkki on Volcano Design -liikkeestä, ja sen päällä oleva käsilaukku on vintagea. Antiikkinen, käsin kirjailtu kimono on 1910-luvulta.
Corinnan makuuhuoneessa on Jaakko Kallisen maalaus Sininen uni. Sillä ei ollut hankittaessa nimeä, ja taiteilija pyysi Corinnaa itse nimeämään sen. Seinällä myös Niclas Wariuksen Bench, Karin Flumanin ja Panos Balomenosin teoksia. Korutaulu on Mikko Kallisen tekemä. Siinä Corinnan korut pääsevät oikeuksiinsa.
vvvKylpyhuone on myös värikäs. Pyykkikori on senegalilainen ja hankittu Cococosta Porvoosta. Kimono on vintagea.

Sisustaminen ja stailaaminen ovat intohimojani, samalla sekä leikkiä että itseilmaisua. Ystäväni ovatkin sanoneet, että minulla on vahva värin taju ja että olen rohkea sisustaja. Pää raksuttaa taukoamatta. Se kyllä rauhoittuu hetkeksi, kun saan ratkaistua jonkin yksityiskohdan sisustuksessani tai mietittyä värimaailman kaverini kotiin. Mutta sitten löydän uutta, ja homma alkaa uudelleen.”

Corinnan koti sijaitsee sisäpihan talossa, suojassa kadun ääniltä. Corinna pukeutuu mielellään voimakkaisiin väreihin ja kuoseihin.
Asunto sijaitsee 1906 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Punavuoressa, ja siinä on 2 h + k + alkovi ja palvelijan käytävä, yhteensä 70 m².
Corinnan talo on rakennettu 1906, ja kansallisromanttisen voimakkaat värit ovat vastassa jo porrashuoneessa.
4 kommenttia