”Money money money” lauloi jo Abba ja luultavasti viittasi omakotitaloasumiseen
Kolumni
”Money money money” lauloi jo Abba ja luultavasti viittasi omakotitaloasumiseen
”Kuukausipalkan kaikki eurot on periaatteessa korvamerkitty erinäisiin taloon liittyviin kuluihin. Siis ne eurot, jotka eivät mene ruokaan, sähköön, vakuutuksiin ja kaikkeen muuhun tarpeelliseen”, Kotivinkin kolumnisti Christoffer Strandberg kirjoittaa.

Hän eli järkevän elämän – se olisi hirvittävä lause hautakiveen. Elämän kohokohdat ovat yleensä hetkiä, jolloin intuitio ja rohkeus ottavat vallan. Maanviljelijän ja fysioterapeutin poikana maalaisjärki on iskostettu minuun niin ruoan kuin ryhdin kautta. Ja vaikka olenkin kasvatuksestani kovin kiitollinen, uskon sen myös herättäneen rakkauden järjettömyyttä kohtaan. Talollisena olen saanut huomata, että järki on yhtä tärkeä ja pakollinen kuin vuosittainen nuohous.

Hiljattain sain sähköpostiini syntisen viestin merkkivaatteita myyvältä italialaiselta nettikaupalta, jonka postituslistalle liityin joskus heikkona hetkenäni. Tällä kertaa myyntiin oli tullut aivan törkeä Guccin saapaspari, jossa yhdistyi kuvioitua kangasta ja nahkaa.

Pohdin oikeasti saappaiden tilaamista ja siksi en kehtaa paljastaa niiden hintaa – koska se oli räikeän järjetön. Saappaat jäivät Italiaan tai päätyivät luultavasti jonkun oligarkin metsästyshuvilalle, sillä Siuntioon niitä ei tilattu.

”Mutta ennen tätä pitää hankkia uusi ulko-ovi, sillä nykyinen on tiivis kuin siivilä ja ilman tuulikaappia lämpö karkaa harakoille, rusakoille ja peuroille.”

Tähän on monta syytä, joista suurin kuitenkin on se, että talollisena ei ole varaa moiseen todellisuudesta vieraantuneeseen hankintaan. Vaikka kotimme saavuttaa vasta 20 vuoden rajapyykin ja on loistavassa kunnossa, kuukausipalkan kaikki eurot on periaatteessa korvamerkitty erinäisiin taloon liittyviin kuluihin. Siis ne eurot, jotka eivät mene ruokaan, sähköön, vakuutuksiin ja kaikkeen muuhun tarpeelliseen.

En edes olisi pystynyt piilottamaan saappaita puolisoltani, koska eteisessämme ei ole säilytyskaappeja. Se on tällä hetkellä valtoimenaan vellova kenkien ja takkien meri. Saadaksemme kaapeille tilaa olemme päättäneet purkaa tuulikaappimme ja näin tehdä eteisestä osan hallia. Mutta ennen tätä pitää hankkia uusi ulko-ovi, sillä nykyinen on tiivis kuin siivilä ja ilman tuulikaappia lämpö karkaa harakoille, rusakoille ja peuroille. Uudet eteiskaapit kustantavat siis paitsi itsensä myös tuulikaapin purkutyöt ja uuden oven asentamisen. Money money money lauloi jo Abba ja luultavasti viittasi omakotitaloasumiseen.

”Toki olisi kivempaa päivittää keittiö, mutta sen laitto maalämmön kustannuksella olisi yhtä järkevää kuin jäädä pois sydänleikkauksesta vaatekaupan alen takia.”

Eteisen remppaa puoltaa sekä käytännöllisyys että estetiikka, mutta sitä paljon välttämättömämpi satsaus on maalämpöpumpun uusiminen, joka odottaa parin vuoden sisällä. Toki olisi kivempaa päivittää keittiö, mutta sen laittaminen maalämmön kustannuksella olisi yhtä järkevää kuin jäädä pois sydänleikkauksesta vaatekaupan alen takia.

Jopa kaltaisestani la dolce vitan vannoutuneesta seuraajasta on talon myötä tullut ihminen, joka listaa investoinnit tärkeysjärjestykseen ja vielä asettaa ne aikajanalle.

”Investoimme kotiin rahaa ja aikaa, jotta voimme nostaa onnellisuutta osinkoina päivittäin.”

Jälleenmyyntiarvon vuoksi en aio tehdä taloon yhtään korjausta tai hankintaa. Se vasta olisi järjetöntä! Tämä on meidän kotimme, ja juuri se motivoi säästämään, priorisoimaan ja panostamaan. Talostamme ei tehdä geneeristä, helposti myytävää kohdetta.

Hyvä koti on turvallisuuden ja arjen käytännön tyyssija, jossa rakkaus ja kauneus voivat kukoistaa. Tämä on se ultimaattinen sijoitusasunto. Investoimme kotiin rahaa ja aikaa, jotta voimme nostaa onnellisuutta osinkoina päivittäin.

Eli muistokirjoitukseni voisi olla ”hän lähti Gucci-saappaat jalassa”, vaikken niitä saappaita koskaan tilannutkaan. En missään nimessä.

Christoffer Strandberg meinasi sortua italialaisen nettikaupan houkutuksiin, kunnes muisti asuvansa talossa.

Kommentoi »