Ensin oli vain Casper ja 60-luvun talo – kun sinne muutti puoliso ja yllättäen vielä pikkuveli, paisuivat sekä remontti että rakkaus kotia kohtaan
Vintagekoti
Ensin oli vain Casper ja 60-luvun talo – kun sinne muutti puoliso ja yllättäen vielä pikkuveli, paisuivat sekä remontti että rakkaus kotia kohtaan
”Koti on turvapaikka, jossa kaikki sen asukkaat saavat olla sellaisia kuin ovat.” Casperin ja Sameran vintagella kalustama koti henkii heidän lempivuosikymmentään 1960-lukua. Suurin ylpeyden aihe ovat alkuperäiset väliovet ja ikkunat, jotka saivat määrittää sisustusta.
Julkaistu 22.8.2023
Avotakka

Casper Carpelan osti 1960-luvulla rakennetun peruskuntoisen talokaunottaren alun perin itselleen. Myöhemmin hän myi puolet talosta avopuolisolleen Samera Johanssonille. Uuden omistussuhteen myötä remonttiin ja sisustamiseen käytetty budjetti kasvoi, ja samalla syveni hoiva-alalla työskentelevän parin rakkaus ja arvostus talovanhusta kohtaan.

Motto remonttiprojektissa on ollut: ”Pidä se, mikä ei vaadi vaihtamista, ja etsi kärsivällisesti sitä täydellistä, niin se kyllä löytää tien luoksesi.”

Portaat ja paneeliseinä ovat alkuperäiset. Portaissa oli muovimatto, jonka Casper ja Samera rapsuttelivat pois. Lopputulos on kaiken vaivan arvoinen.
Olohuoneen upea katto on alkuperäinen. Crinolette-tuoli on saatu perintönä Casperin äidiltä. Pariskunnan lempisuunnittelijan Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuoli hankittiin uutena. Häklin kirjahyllyn Samera löysi Torista 50 eurolla.

Nyt Casperin ja Sameran kanssa taloa asuttaa myös Casperin yläkouluikäinen pikkuveli Rasmus Vaskelainen.

– Äitini yllättävän kuoleman jälkeen minusta tuli meillä asuvan pikkuveljeni Rasmuksen huoltaja. Meistä tuli entistä tiiviimpi yksikkö ja kodista turvapaikka, jossa kaikki sen asukkaat saavat olla sellaisia kuin ovat, Casper kertoo.

Remonttia talossa on tehty projekti tai kerros kerrallaan niin, että kolmikko on kuitenkin pystynyt asumaan kodissaan myös remontin keskellä. Pääosin itse tehdyssä remontissa isona apuna on ollut Casperin toinen veli Niilo.

– Olemme veljesten kanssa hyvin läheisiä, ja on ollut hienoa viedä yhdessä tätäkin projektia eteenpäin, Casper sanoo.

Talon ulko-ovessa on samaa sävyä kuin talon ulkokatossa. Valittuaan kattoon ”tuvanpunaisen” sävyn pari halusi samaa sävyä myös kodin muihin yksityiskohtiin, kuten ulko-oveen ja kaiteisiin, jotka ovat alkuperäisiä.
Puutarhan kasvit ovat enimmäkseen talon ensimmäisen asukkaan perinnekasveja, mutta Casper on tehnyt myös uusia istutuksia. Hänelle puutarhanhoito on rakas harrastus. Koristeallas on alkuperäinen.
Ruokailuryhmä Sameran ja Casperin tekemällä liuskekivipatiolla on Turun vankilan valmistama Kakola. Omenasato viedään aina Paraisille Bornemannin mehustamoon. Omenamehut riittävät koko vuodeksi.

Remonttiratkaisut on tehty harkiten. Kantavana ajatuksena on ollut vanhan säilyttäminen. Se, mikä ei vaadi vaihtamista, on pyritty kunnostamaan.

Alkuperäiset, kauniit väliovet ja ikkunat ovat pariskunnan suuri ylpeyden aihe ja asia, joka on määrittänyt myös kodin muuta sisustusta. Sekä remontissa että huonekaluvalinnoissa on haluttu vaalia ajattomia ja laadukkaita ratkaisuja.

Pariskunnan haaveilema Ateljee-sohvaryhmä löytyi Torista. Sohva oli päässyt huonoon kuntoon, ja sen runko vaati jonkin verran hitsausta. Myös sisäosat uusittiin ja nahkaa korjattiin. Ikäänsä nähden sohva oli kuitenkin hyvässä kunnossa.

Kun Casper osti talon, yläkertaan oli vielä oma sisäänkäynti. Siellä oli myös oma keittiö, mikä mahdollisti sen, että yläkerrassa asui alkuun vuokralainen. Kun kodista tuli pariskunnan yhteinen, oli remonttia vasta hieman aloiteltu. Sameran muutettua taloon ja vuokralaisen lähdettyä remontti lähti etenemään vauhdilla.

Yläkerta sai täydellisen muodonmuutoksen, kun sieltä purettiin vanha keittiö ja kerroksesta tuli aikuisten omaa aluetta. Yläkerran valmistuttua Casperin pikkuveli sai käyttöönsä Sameran ja Casperin entisen makuuhuoneen.

Rasmuksen huone maalattiin tummansiniseksi. Työpöytä on Facebookin Market­placesta. Työtuoli on Yrjö Kukkapuron Plaano. Pöytävalaisimen Rasmus hankki kirpputorilta jo teininä.
Sameran ja Casperin makuuhuoneen yö­pöydät löytyivät Torista. Yövalaisimet ovat Facebookin Pohjoismainen designkirpputori -ryhmästä. Vuode­tekstiilit, H & M Home ja Granit.

Kun tuli alakerran vuoro, osa seinistä levytettiin uudelleen ja keittiö uusittiin. Vanhasta keittiöstä muistoksi sinne jäi aiemmin hankittu taivaansininen Smegin jääkaappi, jonka väri valikoitui sinne aikoinaan vanhojen keittiönkaappien ovilehtien värin mukaan.

Pariskunta suunnitteli keittiöremontin itse. Epoq-keittiö ja kodinkoneet ovat Gigantista. Smegin vaaleansininen jääkaappi valittiin keittiön alkuperäisten kaappien värin mukaan. Matto löytyi aikoinaan huutokauppa Catawikistä. Tamminen kalanruotoparketti on Meisterin PS 500.

Myös alkuperäinen lattia jouduttiin vaihtamaan uuteen, kun mosaiikkiparketin säilyttäminen osoittautui putkiremontissa mahdottomaksi tehtäväksi. Talotekniikka päivitettiin samalla vastaamaan nykypäivän tarpeita.

”Nahka ja puu ovat lemppareitamme, koska oikein hoidettuina ne ovat lähes ikuisia.”
Tapwellin hana valikoitui siksi, koska se patinoituu kauniisti ajan saatossa. Seinävalaisimet tilattiin Etsystä. Kvartsitaso on helppohoitoinen.

Kodin sisustuksesta näkyy, että Samera ja Casper rakastavat 60–70-luvun vintagehuonekaluja ja luonnonmateriaaleja.

– Nahka ja puu ovat lemppareitamme, koska oikein hoidettuina ne ovat lähes ikuisia. Viimeisimpänä olemme innostuneet hankkimaan myös lasista ja kromista valmistettuja asioita, kertoo Samera.

Pariskunta näkee paljon vaivaa löytääkseen täydellisesti heidän makuunsa sopivia tavaroita. Lähes kaikki kodin huonekalut ja iso osa taideteoksista on ostettu Torista, Marketplacesta tai Pohjoismaisen designin kirpputorilta Facebookissa. Muutamia huonekaluja Casper on perinyt äidiltään.

Eteisen hollantilainen vintagenaulakko löytyi Etsystä. Taideteos naulakon alla on turkulaisen Hanna Variksen tekemää grafiikkaa. Väliovet ovat alkuperäiset. Ne muistuttavat paria siitä, millä taidokkuudella ja tarkkuudella talo on aikoinaan rakennettu.
Kodissa on paljon viherkasveja. ”Samera kiikuttaa niitä kotiin jatkuvasti. Niiden ja puutarhan hoito ovat minun vastuullani”, Casper sanoo.

Kodin sydän on ruokailutila, jonka värit ja ikkuna­näkymä puutarhaan ovat erityisesti Sameran ja Casperin mieleen. Lempiväreikseen he nimeävät murretun oranssin, vihreän ja sinisen sävyt.

– Inspiroidumme kodeista, joissa on käytetty runsaastikin värejä, mutta värien käyttäjinä olemme vielä oppimisvaiheessa ja haluaisimme rohkaistua siinä lisää. Värit tuovat kuitenkin syvyyttä sisustukseen, ja niitä vasten taide ja huonekalujen muodot tulevat esiin entistä paremmin.

Jørgen Kastholmin ja Preben Juhl Fabriciuksen suunnittelema 1960-luvun kattovalaisin löytyi Porista 200 eurolla. Se, pöytä ja tuolit ovat Tori-löytöjä. Gubin Tynell-valaisin 9602 on Finnish Design Shopista.
Ruokailutilan sinapin sävy sopii yhteen tiikkikalusteiden ja Olavi Ahlgrenin maalauksen kanssa.

Kodin seinillä on useita suurikokoisia tammikehyksisiä peilejä, jotka ovat taidokkaan, jo edesmenneen turkulaisen kehystäjän tekemiä.

– Peilien kautta vanhan talomme kauniit näkymät korostuvat, vaikka myönnän, että saatoimme hiukan innostua niiden tilaamisessa, Samera sanoo ja naurahtaa.

– Sama kehystäjä on kehystänyt myös kaikki taulumme, ja niiden runsas määrä on meille ilon aihe. Aitoja taideteoksia tyylikkäillä kehyksillä näkyy kotien seinillä surullisen vähän, miettii Casper, joka ei voisi kuvitellakaan kotia ilman taidetta.

”Taide kertoo omistajastaan jotain, johon sanat eivät riitä.”
.

– Taide myös kertoo omistajastaan jotain, johon sanat eivät riitä, hän sanoo.

Tulevaisuudessa pariskunta haaveilee hankkivansa lisää taidetta.

– Muuten tuntuu, että koti on valmis, eikä ostoslistallamme ole mitään konkreettista. Vaihtelua huoneisiin saa helposti vaihtamalla huonekalujen paikkoja keskenään tai vaihtamalla taulujen paikkaa tai lisäämällä niitä.

Kaikki kodin kehystetyt mittatilauspeilit on tilattu jo edesmenneeltä kehystäjä R. Lindewallilta, joka on kehystänyt myös parin taulut.

Remontti jatkuu aikanaan kellarissa, kun on sopiva hetki.

– Vanha sauna on jo ihan aikansa elänyt ja kaipaa kipeästi kunnostamista. Haaveilemme tekevämme tilasta ylellisen spa-osaston, mutta kuitenkin talon henkeä kunnioittaen, pari suunnittelee.

– Mikä onkaan levottomalle sielulle ihanampaa kuin se, että pääsee taas tekemään materiaalivalintoja ja saa olla ihan täpinöissä niistä, Samera sanoo.

Vuonna 1960 rakennetussa omakotitalossa on 145 neliötä.
2 kommenttia