
Alkujaan bonsaita kasvattivat samurait ja papisto. Vähitellen niistä tuli koko kansan harrastus.
Mistä kasveista saa bonsaipuun?
Esimerkiksi luonnosta siirretyt tai taimistolta ostetut lehtipuut, havut ja koristepensaat sopivat bonsaiksi. Yleisin viherkasvi, jota kasvatetaan bonsaina, on varjoviikuna.
Bonsaipuun muotoilu
Bonsaipuun kasvattaminen vaatii kärsivällisyyttä. Sen muotoa ohjataan säännöllisesti. Typistä bonsain versokasvua ja poista rungosta kasvavat, vaikutelmaa rehevöittävät lehdet.
Muotoilu tehdään siten, että bonsaipuu näyttää sopusuhtaiselta ja hyvinvoivalta, ei leikatulta ja taivutetulta. Oksien pitäisi lähteä rungosta joka toinen eri suuntaan.
Typistä versoja leikkaamalla, jotta saat mieleisesi muodon. Oksia voi taivuttaa alumiinilangalla eri muotoon. Myös juuria typistetään vuosittain, jotta ne eivät täytä astiaa. Terävillä lehti- ja oksasaksilla pääset hyvin alkuun. Jos innostus kasvaa, hanki bonsaisakset ja aasialaismalliset yleissakset.
Bonsaipuun hoito
Bonsaipuun kastelu
Bonsain kastelu voi vaatia harjaantumista. Kastele lepokaudella niukemmin. Kasvukaudella pienessä ruukussa kasvavat puut kuivuvat herkästi: anna vettä silloin tarvittaessa useammin. Tehokkainta on upottaa ruukku puoliväliin asti veteen, jolloin se imeytyy rei’istä multaan. Sumuta niin paljon kuin haluat.
Bonsaipuun lannoitus
Lannoita bonsaipuuta varovaisesti. Lannoitteena voi käyttää laimeaa kasviravinnetta.