Avotakka

Biofiilinen tila rauhoittaa ja edistää hyvinvointia – mutta miten? Lue suomalaisille ominaisesta ajattelutavasta ja poimi vinkit, joiden avulla tuot luonnon harmoniaa kotiisi

Biofiilinen tila rauhoittaa ja edistää hyvinvointia – mutta miten? Lue suomalaisille ominaisesta ajattelutavasta ja poimi vinkit, joiden avulla tuot luonnon harmoniaa kotiisi
Miten koti voi parantaa hyvinvointia? Biofiilinen suunnittelu luo rauhallisia tiloja, jotka edistävät hyvää oloa. Koska ihmisellä on synnynnäinen kaipuu luontoon, ratkaisu on tuoda enemmän luontoa sisälle.
Julkaistu 14.2.2022

Kuvittele mielessäsi paikka, jossa viihdyt ja sinulla on hyvä olla. Missä olisit mieluiten? Missä mielesi rauhoittuu?

Todennäköisesti ajattelet paikkaa luonnossa, ehkä veden äärellä tai metsän siimeksessä.

Kaikki me tunnistamme, miten hyvä olo luonnossa tulee. Ja kuitenkin: vietämme jopa 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa. Olisiko luonnon parantavaa vaikutusta mahdollista tuoda sisälle?

Vastaus on biofiilinen suunnittelu: Luontoon viittaavat elementit sisätiloissa saavat meidät voimaan paremmin. Samalla luovuus ja tuottavuus paranevat. Kodin tai toimiston viihtyisyys ei olekaan vain mukavuustekijä, vaan sillä on tutkimusten mukaan valtava vaikutus ihmisen fysiologiaan ja mielen hyvinvointiin.

Biofilian kannalta tärkeintä kodissa on suora yhteys luontoon. Myös takkatulen katselu ja puupinnat rauhoittavat.

Kun olet kosketuksissa luontoon, vaikka kävelemällä metsässä, hoitamalla puutarhaa tai silittämällä lemmikkiä, alkaa tutkitusti sadella terveyshyötyjä: muisti ja keskittyminen paranevat, stressihormonitasot, syke ja verenpaine laskevat, ahdistus ja masennusoireet alkavat lievittyä ja immuunivaste sekä unen laatu paranevat.

Biologisesti me ihmiset emme ole juuri muuttuneet niistä ajoista, jolloin elimme luonnossa metsästäjinä ja keräilijöinä.

– Olemme kaikki biofiilejä. Halusimme tai emme, hermostomme reagoi ympäristöön tietyllä tavalla, joka on meille kaikille lajityypillistä, sanoo sisustusarkkitehti Anna Tiula.

Sisustusarkkitehti Anna Tiula suunnittelee rauhoittavia ja hyvinvointia tuovia tiloja.
Viherkasvit ja leikkokukat kohottavat mielialaa, lievittävät stressiä ja lisäävät luovuutta. Kirjoittajan kodissa biofiilistä ovat myös runsaat luonnonmateriaalit ja luonnonvalo.

Biofilia tarkoittaa rakkautta luontoon ja kaikkeen elävään. Biofilian perusajatus on, että ihmisellä on synnynnäinen, geneettisesti juurtunut tarve ja viehtymys olla yhteydessä luontoon.

Termi ei ole uusi, siitä vain puhutaan yllättävän vähän. Tiettävästi sitä käytti ensimmäisenä sosiaalipsykologi Erich Fromm 1960-luvulla, ja käsitteen popularisoi pari vuosikymmentä myöhemmin kuuluisa biologi Edward Wilson. Poikkitieteellistä, lääketieteellisiin faktoihin pohjaavaa teoriaa on tutkittu laajalti ja sovellettu maailmalla hyvin tuloksin etupäässä sairaala-arkkitehtuurissa.

Biofiilisessa suunnittelussa on kyse nykyihmiselle optimaalisen elinympäristön tavoittelusta.

– Tavoitteena on suunnitella tiloja, joissa ihmisellä on hyvä olla. Bonuksena tulee, että tila jopa alkaa parantaa hyvinvointia, Tiula tiivistää.

Sisustusarkkitehti Anna Tiulan johtama Helsinki Interiors tekee biofiilistä suunnittelua. Aina hän ei tosin edes mainitse, millainen teoria työn taustalla vaikuttaa. Biofilia on monelle vielä vieras sana ja edustaa pehmeitä arvoja, joten virheellisen hihhulivaikutelman vaara on olemassa ja fiili-päätekin voi synnyttää epäluuloa. On turha pelko, että biofilia pakottaisi askeettisuuteen tai luopumaan tekniikasta.

Biofilia ei ole sisustustyyli eikä esteettinen suuntaus vaan ennemmin ajattelutapa ja hyvinvointiteoria.

– Tilasta ei heti näe, että se on biofiilinen. Todennäköisesti tulee vain olo, että tila on rauhoittava ja harmoninen.

Anna Tiula päätyi opiskelemaan aihepiiriä, sillä häntä kiinnostaa ihmisen ja tilan vuorovaikutus. Mikä merkitys hänen suunnittelemallaan tilalla on ihmiselle? Biofiilinen ajattelutapa oli helppo omaksua, sillä se oli jo valmiiksi hyvin lähellä hänen kädenjälkeään. Se on ihmislähtöinen, humaani perusta suunnittelulle.

– Kun asiakas pyytää minulta tilasuunnitelman, hän saa biofiilisesti suunnitellun tilan, halusi tai ei, Tiula sanoo ja naurahtaa.

Jokainen tila siis vaikuttaa siellä olevien ihmisten fysiologiaan ja hermostoon. Astumme huoneeseen aina ”tutka päällä”, eli hermostomme reagoi siihen, Tiula kuvailee.

Teemme nopeita, tiedostamattomia tulkintoja, voiko paikassa olla turvassa ja rauhassa vai onko siellä jotain häiritsevää tai pielessä. Jos kaikki on kunnossa, ihminen voi rentoutua ja suunnata energiansa muuhun.

– Ihminen reagoi ristiriitaisesti esimerkiksi puujäljitelmään, koska se ei olekaan sitä, miltä aluksi näyttää. Silloin tila ei rauhoita vaan haastaa tutkimaan.

Kun uusi koti löytyy asuntonäytössä, usein jokin vain loksahtaa ja asunnosta tulee ”hyvä fiilis”.

– Väitän, että kyse on biofiilisista tekijöistä, kuten luonnonvalosta tai puistonäkymästä, Tiula sanoo.

– Vastaavasti jos jokin tilassa tökkii, usein siinä ovat jotkin biofiiliset perusasiat pielessä.

Olennaista siis on, aktivoiko tila sympaattisen vai parasympaattisen hermoston, eli saako se karkeasti ottaen kiihtymään vai rauhoittumaan. Tähän voi vaikuttaa arkkitehtuurilla ja sisustussuunnittelulla.

– Tärkeintä ovat luontevat valinnat ja rauhallisuus. Ärsykkeiden minimointi on keskeistä.

Luontevalla valinnalla Tiula tarkoittaa vaivatonta ja ei-yllätyksellistä. Asioita, joiden kanssa on helppo olla ilman ponnistelua. Ne ovat ihmisen hermostolle vähiten kuormittavia.

"Astumme huoneeseen aina 'tutka päällä', eli hermostomme reagoi siihen."

Jos kotona on paljon viherkasveja, onko se sitten biofiilinen? Ennen huonekasvien hankintaa Anna Tiula kehottaa katsomaan itse tilaa. Kyse on kokonaisvaltaisesta ajattelutavasta.

Biofiilisessa suunnittelussa on Tiulan mukaan kaksi tasoa. Ensimmäinen aste on arkkitehtuuria ja tilasuunnittelua: pyritään luomaan suora luontoyhteys, hyödynnetään luonnonvalo ja käytetään luonnonmukaisia materiaaleja ja sammutettuja sävyjä.

Toisen asteen biofiilista sisustamista on luonnon tuominen sisälle esimerkiksi kasveilla ja luontokuvilla.

– Mutta jos tila on häiritsevän pimeä ja ilmanvaihto huono, koivutapetti ja viherkasvit eivät riitä tuomaan hyvinvointia.

Onko koti sitten pilalla, jos siitä ei ole luontonäky­mää? Tiula kannustaa, että paljon on pelastettavissa ensimmäisen asteen ratkaisuilla.

– Esimerkiksi yllättävän paljon voi tehdä maalaamalla, tekstiileillä, valaistuksella ja kalustevalinnoilla.

Biofilia ei ole trendi, joka nousee ja laskee, vaan ikiaikainen ilmiö.

Sisustuksessa on tärkeää, että se ei ole ristiriidassa arkkitehtuurin tai tilan rungon kanssa.

– Funkisasuntoon ei kannata tehdä provencelaista sisustusta. Siitä ei tule rauhoittava.

Esimerkiksi runsaat puupinnat tyynnyttävät ja tuovat luonnon lähelle. Tuoreessa suomalaistutkimuksessa todettiin, että puupintaisessa huoneessa ärtyneisyys ja kielteiset tuntemukset vähenevät ja vireystila ja tarkkaavaisuus paranevat. Verrokkina oli huone, jonka pinnat olivat kipsilevyä ja muovimattoa.

Jopa muodoilla ja kuvioilla on merkitystä. Aivojamme miellyttävät luonnosta tutut pyöreät ja kaarevat muodot sekä kuviot, kuten fraktaalit ja spiraalit.

Onneksi monet nykytrendeistä istuvat täysin biofiiliseen ajatteluun: Lämpimät, neutraalit sävyt ovat helppoja silmälle. Pellava ja mahdollisimman vähän käsitelty puu ovat luonnollisia ja miellyttäviä koskettaa. Käsin tehdyssä lämmittää aitous.

Kodin biofiilisuuden voi kukin viedä niin pitkälle kuin itse haluaa ja on mahdollista. Kaikki pienetkin teot ovat hyvästä, eli kuva luonnosta on parempi kuin ei luontonäkymää lainkaan.

– Biofiilinen ajattelu on kuin kirjasto, josta voi ammentaa.

Metsästä iät ajat kaikkea hyvää ammentaneille suomalaisille biofiliateoria on varsin järkeenkäypä.

– Biofiilinen suunnittelu olisi Suomelle briljantti vientivaltti. Meillä olisi siihen paljon annettavaa, Tiula sanoo.

Suomessa on jo valmiiksi paljon luonnonmateriaa­leihin, kuten puuhun, lasiin ja pellavaan, nojaavaa muotoiluperinnettä ja yrityksiä, joiden tuotteet istuvat suoraan biofiiliseen ajatteluun. Aalto-yliopistossa on puolestaan uusi biotaiteen yksikkö, joka tekee poikkitieteellistä tutkimusta biotieteiden, tekniikan ja taiteen välimaastossa.

Tiula on ilahtunut, että tilasuunnittelu huomioi nykyään yhä enemmän luontoyhteyttä. Hän muistuttaa, että jo Alvar Aalto otti suunnittelussaan vahvasti huomioon luontosuhteen ja tilan hyvää tekevän vaikutuksen.

– 1980-luvulla luontoyhteys pääsi osin katoamaan. Kasinotalouden huumassa ei tavoiteltu rauhoittumista, ja biofiiliset tilat olisivat olleet 80-luvun makuun liian vaatimattomia, Tiula sanoo.

Nyt on toisin. Myös nuorten aikuisten sukupolvi on innostunut Artekin kalusteista ja viherkasvien hoivaamisesta. Hyvinvoinnin tavoittelu on valtava buumi.

Biofilia ei ole trendi, joka nousee ja laskee, vaan ikiaikainen ilmiö. Biofiilinen suunnittelu on kuitenkin nosteessa ja kehittyy koko ajan.

Biofilia vastaa tarpeisiimme tässä ajassa. Janoamme vastapainoa läpeensä digitalisoituneelle urbaanille elämälle.

– Viimeistään nyt, kun saatamme viettää sekä työn että vapaa-ajan samassa tilassa älypuhelimien ja läppärien ääressä, kaipaamme biofilian oppeja luodaksemme itsellemme luonnollisempia, meille lajityypillisempiä työ- ja asuinympäristöjä.

Palataan alun mielikuvaharjoitukseen. Millaista lempimaisemaa ajattelit?

Anna Tiula kehottaa ottamaan sen viestinä: pyri sitä kohti. Mieti, mitä rauhoittavia elementtejä ja värejä voisit poimia siitä kotiisi.

10 × näin tuot luontoa kotiin

  1. Olennaisinta on suora yhteys ympäröivään luontoon. Parasta on, jos voit katsella ikkunoistasi jotain luonnollista, olkoon se edes yksi puu. Mieti, voitko muokata näkymääsi istuttamalla pihaan puita ja muita kasveja tai tuomalla ikkunasi taakse istutuslaatikoita.
  2. Jatka lähiluonnon henkeä tuomalla kotiin monia luonnosta muistuttavia asioita, niin kuvioita, materiaaleja kuin värejä. Suomalaiseen kotiin istuvat parhaiten kotimaiset materiaalit ja pohjoismainen estetiikka.
  3. Maksimoi luonnonvalo: vedä päiväksi verhot pois ikkunoiden edestä. Keinovaloa on oltava riittävästi, ja ihannetilanteessa värilämpötilaa voi säätää. Biorytmin kannalta parasta on kylmä, sinertävä valo päivällä ja varsinkin aamulla ja illalla puolestaan lämmin, kellertävä valo, jota voi himmentää. Luonnollisimman oloista on epäsuora keinovalo, jossa valonlähde ei näy. Elävän tulen katselu rentouttaa ja tuo alkukantaisella tavalla turvaa ja onnellisuuden tunteita.
  4. Poimi väripalettiin rauhoittavia murrettuja sävyjä, joita näet luonnossakin: metsänvihreää, kallionharmaata, hiekanruskeaa. Hennot, vaaleat sävyt ovat rauhoittavampia kuin kirkkaat ja värikylläiset. Toisaalta tummat sävyt luovat iltaisin pesämäisyyttä.
  5. Valitse pintoihin, kalusteisiin ja tekstiileihin luonnonmateriaaleja, kuten puuta, pellavaa, villaa, kiveä. Materiaalien ihokontaktilla on iso merkitys. Esimerkiksi luonnonmukaiset tekstiilit ovat miellyttäviä ja lohdullisia koskettaa.
  6. Poista tilasta häiriötekijät, jotka haittaavat rauhoittumista ja rentoutumista. Karsi tavaraa, jotta kalusteiden ympärille jää myös ”happea”, tyhjää tilaa. Pidä varsinkin makuu- ja oleskelutilat mahdollisimman siisteinä. Aamu- ja iltarituaalit ovat tärkeitä, joten tee kylpytilasta mahdollisimman rauhoittava ja vältä pyykkivuorien kasautumista.
  7. Suosi symmetriaa ja kaarevia, orgaanisia muotoja ja luonnosta löytyviä aiheita ja kuvioita, kuten ympyröitä, spiraaleja ja lumihiutaleesta tuttuja fraktaaleja.
  8. Minimoi häiritsevät, epäluonnolliset äänet, esimerkiksi liikenteen ja laitteiden melusaaste. Avaa ikkuna, jotta kuulet meren tai puiden suhinaa tai linnunlaulua. Niiden puutteessa soita luontoääniä suoratoistopalveluista.
  9. Raitis ilma on yksi biofilian kulmakivistä. Tuuleta, jos mahdollista. Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja valitse päästöttömiä materiaaleja ja maaleja.
  10. Kodin somistaminen luonnollisilla asioilla ei yksin riitä, mutta kasvit, leikkokukat tai hedelmävati pöydällä ovat pieniä hyvää mieltä tuovia pilkahduksia. Monet viherkasvit myös puhdistavat sisäilmaa.

Lähteenä käytetty myös Sally Coulthardin kirjaa Biophilia: You + Nature + Home (Kyle Books).

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Kulosaari-villamatto Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti