400 neliön venevaja Ahvenanmaalla on Benitan ja Peon vapaa-ajankoti – ”Katto tekee tilasta erikoisen”
Mikä retriitti!
400 neliön venevaja Ahvenanmaalla on Benitan ja Peon vapaa-ajankoti – ”Katto tekee tilasta erikoisen”
Japanilaistyylinen sauna, mustamullatut seinät ja yläkerta kuin tehty häihin ja joogakursseihin! Suuri venevaja Ahvenanmaalla on Benitan ja Peon omalaatuinen vapaa-ajankoti, jossa kaikki tarvittava pyritään saamaan luonnosta ja tekemään itse.
Julkaistu 7.9.2023
Avotakka

Tietä reunustavat omenatarhat. Muutama kilometri ennen kirkonkylää soratie kurvaa oikealle ja jatkuu merenrantaan. Geta on Ahvenanmaan pohjoisin kunta, jonne ajaa Maarianhaminasta reilussa puolessa tunnissa.

Siellä meren äärellä seisoo yli 400 neliön kokoinen punamullalla maalattu venevaja. Se on Benita ja Peo Björken, eläkkeellä olevien yli 70-vuotiaiden yrittäjien, luoma omalaatuinen maailma.Benita Björke rakastaa kanoottia, jonka hän sai vuosia sitten syntymäpäivälahjaksi mieheltään. Kanootti on hankittu Kanadasta.

Beni avaa oven venevajaan. Alakerrassa on minimalistinen sauna ja kylpyhuone sekä avoin japanilaishenkinen oleskelualue, jossa voi istua tulisijan ääressä. Seinät on maalattu mustamullalla.

Isoista ikkunoista avautuu näkymä merelle, jonka rannassa kaislikko moninkertaistuu heijastumina veden pintaan. Kalat hyppivät. Pariskunta laskeekin usein verkot laiturin lähelle, sillä kalaa nousee ympäri vuoden, niin siikaa kuin haukeakin.

Benita Björke rakastaa kanoottia, jonka hän sai vuosia sitten syntymäpäivälahjaksi mieheltään. Kanootti on hankittu Kanadasta.

Alakerran oleskelutilassa betonikalusteet ja Benitan kutomat tekstiilit muodostavat hillityn kokonaisuuden.

Venevajan sisustuksessa pehmeät ja kovat materiaalit kohtaavat, mikä luo ehkä yllättävääkin harmoniaa. Kovia materiaaleja on runsaasti, muun muassa betonia ja luonnonkiveä. Betoniset kalusteet pari löysi Tukholman sisustusmessuilta.

– Ihastuin niiden pelkistettyyn muotoon, ja ostimme kaiken, mitä oli näytteillä, Benita kertoo.

Tarkkaan valitut tekstiilit, kuten matot, tyynyt ja lampaantaljat, pehmentävät ilmettä. Betonilattialla on Benitan kutomia mattoja. Melkein kaikki tyynytkin ovat hänen käsialaansa. Niitä Benita on ommellut esimerkiksi kierrätysmateriaaleista.

Venevajan rustiikissa sisustustyylissää kova ja pehmeä kohtaavat, kuten myös vaikutteet maailmalta ja ympäröivästä luonnosta. Japanilaistyylinen sivellin pöydällä on Benitan tekemä puusta ja sammalesta. Myös luuta on Benitan tekemä. Viltti on ranskalaisen Harmony Textilesin.
Benita on onnellisimmillaan, kun hän saa tehdä töitä käsillään.
Toisessa kerroksessa tunnelman tekevät ylenpalttinen valo, puupalkit ja harjaan asti avoin katto. Verhot jakavat tilaa.

Yläkerta on vastakohta hämyisälle alakerralle. Valo on tärkeä osa toisen kerroksen interiööriä. Myös meriluonto tuo siihen oman ulottuvuutensa.

Valo sädehtii kattokruunun prismoissa. Harjaan asti avoin katto luo liki harrasta tunnelmaa. Tila muuntuu eri käyttötarkoituksiin hääjuhlista joogaretriitteihin. Tärkeässä osassa tunnelman tekijöinä ovat paljaat kattopalkit.

– Katto tekee tästä tilasta erikoisen, Benita sanoo.

Yläkerta muuntuu eri tarkoituksiin juhlista joogaretriitteihin. Tyttären häissä venevajassa juhli sata vierasta.

Yläkerran huikea avaruus syntyi kuitenkin pitkälti sattumalta. Arkkitehti Folke Wickström oli suunnitellut katon tavallisen suoraksi, mutta matka Kaliforniaan sai Benitan miehen Peon toisiin ajatuksiin. Peo ihastui erään ostoskeskuksen kattoon, joka oli harjaan asti auki ja tehty rustiikeista palkeista. Inspiraatiota voi todella löytää mistä tahansa, vaikka amerikkalaisesta ostosparatiisista.

Pitkä pöytä on kuin tehty illanviettoihin. Pariskunnan tyttären Linan häissä venevajassa pidettiin sadan vieraan juhlat, ja joskus tilassa järjestetään jooga- tai valokuvauskursseja. Valkoiset tekstiilit jakavat tiloja ja saavat ne näyttämään intiimeiltä.

Keittiön kalustus on kokonaan kierrätetty, ja kaikki yksityiskohdat ovat viimeiseen asti mietittyjä. Patalaput ovat Benitan tekemiä. Samoin puulusikat, jotka Benita on kattanut iltapäiväkahville kera talon erikoisuuden, puuroleivän, joka nautitaan voin ja siirapin kanssa, ripauksella kardemummaa.

Benitan kattaus kuvastaa venevajan rustiikkia tyyliä. Kova ja pehmeä kohtaavat, ja ympäröivä luonto on läsnä. Mustat mukit ovat paikallisen keraamikon, Judy Bradleyn, tuotantoa.

Benita ottaa talteen luonnosta kaiken, minkä ehtii. Kuivatuista kukista syntyy värikkäitä ja syötäviä koristeita, joita on ilo ripotella ruoan ja kakkujen päälle.

Benitalle tärkein inspiraation lähde on luonto. Siellä hän kerää voimia, ideoita ja materiaalia käsitöihinsä ja sisustamiseen.

Lähes kaiken, mitä Benita tarvitsee, hän kertoo saavansa ympäröivästä luonnosta. Kuivatusta männyn kaarnasta hän leipoo näkkileipää. Hän myös kerää ja kuivattaa kukkia, joista syntyy syötäviä kakkukoristeita, ja aloittaa päivän omatekoisella tyrnishotilla.

– Syksyisin kerään ruusunmarjoja, joita kuivaan ja jauhan. Ruusunmarjajauhetta voi käyttää melkein mihin vain, niin tuorepuuroon kuin smoothieen.

Betonilaattojen rinnalle tuovat lämpöä vanhat kalusteet ja korituoli. Seinäkoristeen Benita on tehnyt bambusta ja ruohosta.
Turkoosi merimiesarkku on peritty tutulta kalastajalta. Kansi on vanhan perinteen mukaisesti verhoiltu purjekankaalla. Benitan tekemän kranssin päämateriaali on pihlaja.

Benita on esteetikko mutta ei missään nimessä designsnobi. Yksinkertainen sohva ja löhöilyyn täydellinen, iso nojatuoli on hankittu aikoja sitten Ikeasta, ja ne ovat olleet alun perin turkooseja. Kalusteet tulivat Ahvenanmaalle muuttokuormassa, kun pariskunta palasi kotiseudulleen kuuden Singaporessa vietetyn työpestivuoden jälkeen.

– En enää haikaile ulkomaille. Olen saanut matkustaa paljon, eikä enää tee mieli kuluttaa. Nykyään, jos haluan jotain, yritän tehdä sen itse omin käsin.

Benita saa jatkuvasti uusia käsityöideoita.

– Olen ilmoittautunut puutyökurssille. Haluan tehdä grönlantilaisen rummun. Siihen tarvittaisiin yksi lehmänmaha, tai mieluiten poronmaha.

Japanilainen Yasuragi-kylpylä Tukholman lähistöllä on yksi Benitan lempipaikoista. Kylpytakit ovat muisto sieltä.
Japanilaishenkisestä saunasta pääsee suoraan laiturille ja meriveteen vilvoittelemaan.

Koska kyseessä on venevaja, täällä on totta kai myös veneitä. Silmiinpistävin niistä on puinen kanootti. Se on syntymäpäivälahja, jonka Benita sai vuosia sitten Peolta. Kanootti on hankittu Kanadasta asti.

Rantakaislikko suhisee tuulessa. Taivaalla liitää merikotka. Benitan ja Peon piilopaikassa mielestä tulee ihmeen tyyni. On helppo ymmärtää, että tällaisessa paikassa on kaikki, mitä ihminen tarvitsee.

Makuuhuoneessa on kutsuvan pehmeitä tekstiilejä. Benita on kutonut päiväpeiton paperinarusta. Metsästä löytynyt oksa toimii vaateripustimena.
Benita maalasi itse julkisivun punamullalla. Urakka oli aikamoinen, sillä venevajalla on kokoa reilut 400 neliötä.
Arkkitehti Folke Wickströmin suunnittelema, 1990-luvun lopulla rakennettu venevaja sijaitsee Getan kunnassa Ahvenanmaalla.
1 kommentti