Avotakka

Astu Suomessa kudotulle, kotimaisilla kasveilla värjätylle villamatolle! Ihanan pehmeä Kulosaari-matto sopii monenlaiseen kotiin ja sisustustyyliin

Astu Suomessa kudotulle, kotimaisilla kasveilla värjätylle villamatolle! Ihanan pehmeä Kulosaari-matto sopii monenlaiseen kotiin ja sisustustyyliin
Tässä se on, jalkojen alla tunnusteltavana, askelten paineltavana. Avotakan kokovillainen Kulosaari-matto, kudottu VM Carpetin kutomossa Lappajärven rannalla, Karvalan kylässä. Maton on suunnitellut tekstiili- ja kuosisuunnittelija Tuulikki Peltonen.
Julkaistu: 15.11.2022

Miten idea matosta syntyi, päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma?

Avotakka kuratoi palstoilleen vuosittain lukuisia laadukkaita sisustustuotteita. Mietimme, millaisella tuotteella haluaisimme vielä täydentää valikoimaa. Päädyimme kudottuun villamattoon, koska mattojen merkitys kotien sisustuksessa, tunnelman luomisessa ja akustiikan pehmentäjänä on ainutlaatuinen. Mattojen kutomisella on vuosituhantiset perinteet, ja matto on perustuote, jota ilman sisustuksesta puuttuu lämpöä ja pehmeyttä.

Hyvä ja hyvin pidetty matto kestää sukupolvelta toiselle. Halusimme siksi maton, jossa tyylikäs muotoilu ja perinteet yhdistyvät nykypäivän mestarikutojien osaamiseen ja innovatiivisiin raaka-aineisiin.

Kaikkien Kulosaari-mattojen pohjaväri on valkoista, värjäämätöntä villaa.

Miten maton suunnittelu alkoi?

Kudottu matto olisi paitsi ihanteellinen myös haastava tuote. Siksi emme ryhtyneet puuhaan yksin, vaan pyysimme mukaan suomalaisen matonkutomisen vankan osaajan, VM Carpetin.

Myyntijohtaja Miika Ihander ihastui ehdotukseemme, koska perheyritys vie sinnikkäästi eteenpäin alan mahdollisuuksia ja kehittää niin uusia kudontatekniikoita kuin materiaaleja ja sillä on kotimaisten lisäksi merkittäviä ulkomaisia asiakkaita. Yritys valmistaa mattoja useille huippumuotoilusta tunnetuille brändeille Suomessa ja maailmalla.

Suunnittelija Tuulikki Peltonen kuvattiin matto kainalossa Helsingin Kulosaaressa.

Miten maton suunnittelija löytyi?

Miika Ihanderin ehdotuksesta pyysimme suunnittelijaksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta juuri valmistuneen tekstiili- ja kuosisuunnittelijan, Tuulikki Peltosen, joka on erikoistunut kudonta- ja värjäystekniikoihin ja kutoo mielellään omilla kangaspuillaan.

Miten suunnittelu eteni?

Kokoonnuimme palaveriin vaihtamaan ajatuksia. Peltonen oli tehnyt valmiiksi ehdotuksia, joista nousi ylitse muiden malli, jota rytmittävät epätasaisin välein sijoitetut eripaksuiset raidat. Keskustelimme paljon siitä, millaisia raitoja mattoon tulee – leveitä vai kapeita, ja tuleeko raidoitus olemaan symmetrinen vai epäsymmetrinen.

Meitä miellyttää epäsymmetrisyys, jotta matto ei näytä liian perinteiseltä eikä ole räsymattomainen. Päätyjen viimeistelyn osalta värjäämätön pellava voitti rauhallisuudessaan ja alkuperäisyydessään chenillen. Lopulliseen malliin Tuulikki on vain hieman hienosäätänyt alkuperäisen mallin raidoitusta. Tuulikki kysyi myös mielipidettämme hapsuista. Mielestämme epätavallinen hapsutus antaa matolle lempeää leikkisyyttä.

Kulosaari-mattoa saa kolmessa eri koossa ja kolmessa eri värissä. Herkästi raidoitettu matto sopii monenlaisiin sisustuksiin.

Miten päädyttiin käyttämään luonnonvärejä?

Haaveilimme luonnonvärien käytöstä, mutta emme tienneet, olisiko se mahdollista. Kyllä se on. Tuulikki Peltonen on tutkinut opinnäytetyössään luonnon­värien käyttöä nimenomaan teollisessa tuotannossa ja esitteli meille sekä pajulla että värimorsingolla värjättyjä lankoja.

Pajusta saadaan muun muassa kaunista vaaleaa beigeä ja greigeä ja värimorsingosta raikasta sinistä. Päätimme, että matosta tehdään kolme eriväristä versiota, ja niissä käytetään juuri kyseisiä luonnonvärejä, koska niitä voidaan tuottaa Suomessa ja niitä riittää teolliseen mittakaavaan.

Värinkestoon vaikuttaa moni asia, mutta ne ovat valituissa väreissä riittävät mattoihin. Toki mahdollisimman ekologisesti luonnonvärjätyille tuotteille on tyypillistä, että väri muuntuu ajan ja pesun myötä. Väriaineet tuottaa Natural Indigo Finland, ja langat värjätään VM Carpetin lähellä sijaitsevassa Lappajärven Värjäämössä. Kaikissa matoissa on pohjavärinä valkoinen värjäämätön villa.

Mattoon on valittu vain värjäämättömiä tai luonnonväreillä värjättyjä kuteita. Päädyt on viimeistelty luonnonvärisellä pellavakantilla.

Mattoja tehdään kolmessa eri koossa, jotka ovat 90 × 200 cm, 160 × 230 cm ja 200 × 300 cm. Miksi?

Eri koot mahdollistavat mattojen monipuolisen käytön ja sijoittamisen hyvin erikokoisiin tiloihin. Miika Ihanderin mukaan suomalaiset ovat alkaneet ostaa entistä isompia mattoja, ja myös VM Carpetin matoista juuri koko 200 × 300 cm on yhä suositumpi. Isojen mattojen suosio johtuu siitä, että kodeissa suositaan avaria oleskelutiloja, joissa yhdistyy monia toimintoja. Matoilla niitä on helppo erotella toisistaan ja jakaa tila selkeiksi kokonaisuuksiksi.

Huovutettu villa tuntuu pehmeältä, eikä siitä irtoa villakuitua.

Tuulikki Peltonen, millainen Kulosaari-maton suunnitteluprosessi oli omasta näkökulmastasi?

Lähdin liikkeelle tunnelmasta sekä miljööstä, johon matto voisi sopia. Tämän maton yhteydessä ajattelin alusta lähtien merta, saaristoa, rantakallioita, poutapilvistä taivasta ja rantoja.

On vaikea nähdä, miltä tuote näyttää tietokoneen ruudulla. Siksi kudon mallipaloja itse, jotta näen, miten lanka käyttäytyy kutoessa ja miten kuviot muodostuvat. Kutoessa alku­ideasta syntyy aina myös uusia ideoita. Tykkään muotoilussa siitä, että välillä voi tulla onnellisia sattumia ja virhe voi tuottaa todella hienon lopputuloksen.

Lopulta valitut materiaalit määrittävät pitkälti sen, millaisen maton voi tehdä. Kulosaaressa minua viehättää se, että sekä loimi että kude ovat villaa, ja halusin siksi saada villan oman houkuttelevuuden esiin. Mietin myös maton olemusta paksuuden ja ohuuden sekä jämäkkyyden ja pehmeyden näkökulmasta.

Kulosaaresta tuli pehmeää kuin rantahiekka. Kulosaari-matossa on ollut lisäksi erityisen tärkeää saada raidoituksen rytmi kohdalleen.

Rakastan yhteistyötä, ja tässä projektissa palaute niin kokeneelta kutomon väeltä kuin koko muotoiluprosessiin osallistuvalta tiimiltä on ollut arvokasta. On ollut mahtavaa tehdä yhteistyötä Avotakan ja tietenkin VM Carpetin kanssa.

Kellertävää väriä saadaan suomalaisesta pajusta.
Sininen väri tulee Suomessa kasvatetusta ja jalostetusta morsingosta.

Millaisesta villasta matto kudotaan?

VM Carpet käyttää Uuden-Seelannin lampaanvillaa, koska se on maailman pitkäsäikeisintä ja soveltuu siksi loistavasti kovaakin kulutusta sietäviin mattoihin. Materiaali on huovutettu, minkä ansiosta matto tuntuu pehmeältä, siitä ei irtoa villakuitua ja se kestää todella hyvin käyttöä. Tällainen matto on vesipestävä 30 asteessa.

Miten päädyttiin nimeen Kulosaari?

Heittelimme ilmaan lukuisia ehdotuksia: Puuteri, Sametti, Paiste, Hohde, Kaisla, Savanni, Tyrsky, Viuhka, Hohka, Laava, Suvipilvi. Myös Tuulikki kävi mielessämme. Yhtäkkiä tajusimme, että nimi on päivänselvä. Kulosaari, jossa A-lehtien toimitalo ja Avotakan toimitus sijaitsevat, aivan sinisenä välkkyvän meren rannalla.

Missä Kulosaari-mattoa myydään?

Maton voi tilata Meillä kotona -kaupoista. Jokaiseen mattoon on kiinnitetty lappu, joka kertoo maton suunnittelijan sekä kasvin, jolla sen raidat on värjätty.

Avotakka-lehti ja Meillä kotona -kaupat kuuluvat samaan A-lehdet-konserniin.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa HEMPEAn laadukkaat tekstiilit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »