Avioero pakotti Elinan luopumaan rakkaasta talosta – "Tunne oli sanoinkuvaamaton, kun muutin tänne takaisin oltuani vuoden poissa"
Sisustus
Avioero pakotti Elinan luopumaan rakkaasta talosta – "Tunne oli sanoinkuvaamaton, kun muutin tänne takaisin oltuani vuoden poissa"
Elina Huhtalalle oli kipeä paikka luopua rakastamastaan talosta. Onneksi elämä yllätti ja samasta kodista tuli nelihenkisen uusperheen turvasatama. ”Vihdoinkin kotona on lausahdus, jossa on nyt syvempi merkitys", sanoo Elina.
Julkaistu 23.2.2018
Kotivinkki

"Ostin tämän talon ensimmäisen kerran vuonna 2005 silloisen mieheni kanssa. Avioeron myötä, viisi vuotta myöhemmin, minun oli pakko luopua kodista. Se teki ihan hirveän kipeää, sillä rakastin tätä paikkaa.

Kun olin asunut vuoden verran Porissa vuokralla, ta­pasin Vesan. Rakastuimme ja menimme naimisiin. Sitten kuulin, että tämä talo oli tulossa jälleen myyntiin. Kuin kohtalo olisi puuttunut peliin. Keskustelin Vesan kanssa siitä, miltä hänestä tuntuisi ostaa entinen koti kanssani. Vesa oli vain innoissaan, varsinkin kun hänen isänsä kotipaikka on tuossa aivan naapurissa. Melkoinen sattuma sekin! Järjestelimme laina-asiat ja ostimme talon.

Ikimuistoisinta kodissamme on varmastikin se päivä, kun muutin tänne takaisin oltuani vuoden poissa. Tunne oli sanoinkuvaamaton. ”Vihdoinkin kotona” on lausahdus, jossa on nyt syvempi merkitys.

Ruokailuhuoneen puusohva on löytänyt tiensä tähän kotiin Elinan isäpuolen luota. Sohvan maalaamista on pitkään pohdittu tulematta vielä mihinkään tulokseen.
Vesan pojat Jani ja Juho ovat Elinan silmäteriä. Elina myöntää tykkäävänsä passata poikia joskus vähän liikaakin.
Olohuoneeseen siivilöityy ulkoa kuulas luonnonvalo. Ruokaryhmä tuoleineen on maalattu kalkkimaalilla. Keinutuoli löytyi huutokaupasta kympillä.
Peltinen työmaakaappi on mieluinen ja kauan etsitty kaluste. ”Joku ehdotti että maalaisimme sen, mutta mielestämme se on täydellinen tuollaisenaan.

Ihastuin aikoinaan ensimmäiseksi olohuoneen hirsiseinään. Aluksi seinä oli käsitelty niin, että siinä oli pieni kiilto ja sävy taittoi hivenen oranssiin. Se otti aina silmään, mutta en tohtinut aluksi sitä maalatakaan. Pelkäsin, että pilaisin sen. Lopulta päätin kuitenkin tarttua rohkeasti sutiin, ja käsittelin seinän hirsivahalla. Lopputulos miellytti meitä molempia, ja myöhemmin käsittelimme vielä rappuset samalla tavalla.

Rakastan kodissamme erityisesti sitä, että tämä henkii elettyä elämää ja täällä näkyy useamman sukupolven kädenjälki. Omilla ideoillamme ja työllämme olemme mielestäni saaneet nivottua kaiken yhteen niin, että tilat ovat yhtenäiset.

Aina remonttia tehdessä olemme löytäneet jotain, mitä haluamme säilyttää. Esimerkiksi takan takaa löytyi upea tiiliseinä, kun meidän piti vaihtaa seinään uudet laatat. Onneksi laattoja ei vielä ollut ostettu, ja jätimme tiiliseinän näkyviin.

Vietämme eniten aikaa yhdessä sohvalla kyhnyttäen ja sarjoja katsellen. Saunomme myös lähes päivittäin ihanassa pihasaunassamme. Olemme molemmat Vesan kanssa koti-ihmisiä ja valitsemme useasti koti-illan mieluummin kuin juhlimisen.

Kaikki pitsimatot ja räsymatot ovat Elinan äidin tekemiä.
Kodissa on paljon mummulan vintiltä ja Elinan isäpuolen luota löytyneitä aarteita, kuten pärekori ja vanha tuoli.
Ajopuu löytyi Porin Kallosta. Se painoi märkänä melkoisesti, mutta Vesa kantoi sen kotiin mieluusti.
Jani ja Juho rakastavat valkoisen paimenkoiran Pyryn kanssa leikkimistä. Taustalla näkyvä pihasauna on tarkoitus maalata tulevana kesänä mustaksi.

Teemme paljon yhdessä remonttia, ja Vesa toteuttaa ideani kiltisti. Minulla on paljon ajatuksia, jotka jäisivät pelkiksi ideoiksi ilman miestäni. Olemme hyvä tiimi. Yksin vietän eniten aikaa silloin, kun ompelen tai sisustelen kotia. Olen ahkera käsityöihminen. Se on yksi tapa rentoutua ja unohtaa arjen kiireet. Vesa viihtyy ulkona ja toteuttaa siellä omia projektejaan. Olemmekin jakaneet vastuun niin, että minä hoidan kotia sisältä ja Vesa ulkoa.

Ikkunoistamme avautuu talon etupuolella näkymä pellolle, ja takana on metsää. Meillä ei ole aivan vieressä naapureita, ja se sopii meille mainiosti. Arvostamme omaa rauhaa, mutta ystävät ovat silti aina tervetulleita.

Etenkin kesäaamut ovat kauniita, kun aurinko nousee järveltä ja pellolla saattaa olla hieman usvaa ja aamukastetta. Silloin on kiva lähteä lenkille koirien kanssa, vetää syvään henkeä ja tuoksutella kesää. Käymme koko perheen kesken paljon metsälenkeillä. Metsässä voi tehdä jos jonkinmoisia seikkailuja ja tallentaa kauniita kuvia alati muuttuvasta luonnosta."

Purkit ja purnukat pitävät sisällään keittiön kuiva-aineet. Tapetti on Vintage Rose -sarjaa.linan yksi lempi­puuhista on leipominen. Kuvausten jälkeen keittiö on jo kokenut muodonmuutoksen. Muun muassa yläkaapit otettiin kokonaan pois.
Leivinuuni on käytössä. Jouluna siinä lämmitetään laatikot ja talvisin uuni on lämmönlähteenä. Sen luukut ja pinnat pariskunta maalasi.

Kotimme voisi vielä muuttua hieman toimivammaksi. Keittiö on yksinkertaisesti liian pieni. Meiltä uupuu myös kodinhoitohuone. Tähän on tulossa ratkaisu, sillä aiomme laajentaa keittiön autotallin puolelle ja rakentaa sinne myös kodinhoitohuoneen. Samalla on tarkoitus uusia putkistoja.

Remontti on laaja, ja tällä hetkellä keräämme sitä varten rahaa, koska olen opiskellut viimeiset neljä vuotta. Budjetti on luonnollisesti ollut tiukka. Olemme silti tuonakin aikana tehneet kodissamme muutoksia, koska ilman suuria rahasummiakin pystyy tekemään paljon. Olemme käyttäneet kodissamme paljon kierrätysmateriaaleja.

Pidämme siitä, että tavaroilla on jokin tarina ja meistä on hauskaa käyttää asioita uudella ja innovatiivisella tavalla.

Lastenhuoneen remontissa pojat olivat tiiviisti mukana. Olemme halunneet tehdä tilasta heille viihtyisän ja heidän ikäänsä sopivan. Olen sitä mieltä, että kodin tulisi olla aina juuri vallitsevaan elämäntilanteeseen sopiva, ei niin, että järjestelyt olisivat toimivia vuodesta toiseen. Koti­han muovautuu aina tarpeiden mukaan.

Poikien sänkyihin Elina sai idean Pinterestistä. Vesa on vitsaillut vaimolleen, että elämä olisi helpompaa ilman Pinterestiä. Sängyt Vesa teki yhdessä Elinan isäpuolen kanssa. Sänkyjen välissä on poikien vaatekaappi.

Pojilla on kaksi hyvin erilaista kotia. He asuvat viikot äitinsä kanssa Tampereella, ja meillä he ovat joka toinen viikonloppu sekä lomilla. Jani ja Juho saavat täällä juosta pitkin maita ja mantuja, käydä kalassa ja ajella papan mönki­jällä.

Odotamme innolla yhteistä aikaa. En ole itse saanut lapsia, vaikka olen niitä aina kovasti halunnut. Vesan kautta sain elämääni kaksi ihanaa poikapuolta, ja se on minulle äärimmäisen merkityksellistä. Minulla on onneksi myös kummilapsia, joiden kanssa saan viettää aikaa.

Elina on ommellut suurimman osan kodin tekstiileistä itse. Hän sai ensimmäisen ompelukoneen lahjaksi mummultaan yhdeksänvuotiaana. ”Siitä asti ompeleminen on ollut rakkain harrastukseni.”
Koti sijaitsee mäkisessä maastossa, ja vieressä on pieni järvi. Kulkuyhteydet ovat hyvät, sillä Noormarkun keskustaan pääsee kymmenessä minuutissa, Porin keskustaan 20 minuutissa.
11 kommenttia