Tallenna hehkuva kukkasato sukkiin! Auringonkukkasukkien kirjoneule jatkuu varresta aina varpaisiin asti
Tee itse
Tallenna hehkuva kukkasato sukkiin! Auringonkukkasukkien kirjoneule jatkuu varresta aina varpaisiin asti
Auringonkukkasukat saivat innoituksensa loppukesän kullankeltaisesta kukkapellosta. Sukkien varsi koristellaan latvialaisilla palmikoilla. Kukkien lehtivana jatkuu koko sukan mitalta varpaisiin saakka.
Julkaistu 25.8.2021
Kotivinkki

Koko: 38–39.

Auringonkukkasukat – tarvikkeet:

  • Novita 7 veljestä -lankaa seuraavasti: luonnonvalkoinen (010) vajaa 100 g, korsi (039) vajaa 100 g, auringonkukka (268) vajaa 50 g, turve (691) 20 g
  • sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan.

Mallineuleet:

  • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein.
  • Kirjoneule suljettuna neuleena: neulo sileää neuletta ruutupiirroksen mukaan.

Huom! Sido 4 s pidemmät lankajuoksut kiertämällä langat toistensa ympäri työn nurjalla puolella. Tee sidonnat eri kohdissa, etteivät ne osu samaan silmukkaväliin peräkkäisillä kerroksilla.

Tiheys: 21 s sileää neuletta = 10 cm.

Silmukoi kukkien keskustat vasta viimeiseksi.

Auringonkukkasukat neulotaan näin

1. Luo puikoille auringonkukan värisellä langalla 56 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 14 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä.

2. Neulo kierreraita eli latvialainen palmikko suljettuna neuleena auringonkukalla ja turpeella seuraavasti: 1. krs: neulo *1 o auringonkukalla ja 1 o turpeella*, toista *–* kerros loppuun. 2. krs: Siirrä langat työn eteen ja pidä molemmat langat työn edessä kierreraidan ajan. Neulo *1 n auringonkukalla, vie turpeen värinen lanka ristiin auringonkukan värisen langan ali, neulo 1 n turpeella, vie auringonkukan värinen lanka ristiin turpeen ali*, toista *–* kerros loppuun. Langat lähtevät kiertämään toistensa ympäri, mutta seuraavalla kerroksella kierre avautuu. 3. krs: Pidä molemmat langat edelleen työn edessä. Neulo *1 n auringonkukalla, vie turpeen värinen lanka ristiin auringonkukan värisen langan yli, neulo 1 n turpeella, vie auringonkukan värinen lanka ristiin turpeen värisen yli*, toista *–* kerros loppuun.

3. Aloita kirjoneule I ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja toista 4 s:n mallikerta 14 kertaa. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–7.

4. Neulo toinen kierreraita kuten edellä. Neulo luonnonvalkoisella 1 krs oikein ja tasaa s:t puikoille samalla uudelleen: 13, 15, 14 ja 14 s.

Ruutupiirros 1 ja 2. Voit ladata kaaviot myös pdf-tiedostona ohjeen lopusta.

5. Aloita sitten kirjoneule II ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja neulo 56 s:n kuvio. Neulo II ruutupiirroksen kerrokset 2–18. Huom! Neulo kerroksilla 6–12 auringonkukan keskustat luonnonvalkoisella (turpeen väriset ruudut). Toista sitten kerroksia 19–22, kunnes varren korkeus on noin 20 cm.

6. Siirrä kantapäätä varten I ja IV puikon s:t samalle puikolle = 27 s. Neulo kantalapun s:illa kirjoneuletta neulomalla vuorotellen 1 s oikein luonnonvalkoisella ja 1 s oikein korren värisellä langalla niin, että kuvio jatkuu oikein kantalapun keskellä. Neulo kirjoneuletta yhteensä 14 krs ja kierrä langat aina toistensa ympäri kerroksen alussa.

7. Aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa kirjoneuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 9 s.

8. Tee luonnonvalkoisella ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 9 s:lla kirjoneuletta ja neulo luonnonvalkoisella 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Huom! Tee kavennukset aina luonnonvalkoisella. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmässä on edelleen 11 s. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle: I puikolle 5 s ja IV puikolle 6 s.

9. Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein kirjoneuleella III ruutupiirroksen 1. kerroksen mukaisesti. Neulo II ja III puikolla kirjoneuletta. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 14 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä, sillä puikolla, jolla on 6 s, neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 6 s oikein.

Ruutupiirros 3. Voit ladata kaaviot myös pdf-tiedostona ohjeen lopusta.

10. Jatka kaikilla 70 s:lla kirjoneuletta ja tee kiilakavennukset ruutupiirrokseen merkityissä kohdissa. Neulo II ja III puikolla kerrokset 2–4 ja toista sitten kerroksia 1–4. Neulo I ja IV puikoilla ruutupiirroksen kerrokset 2–14. Työssä on kiilakavennusten jälkeen 56 s, 13, 15, 14 ja 14 s.

11. Jatka sitten jalan pohjassa puikoilla I ja IV raidallista kirjoneuletta ja toista II ja III puikolla edelleen II ruutupiirroksen kerroksia 1–4.

12. Kun sukan terän pituus on noin 19 cm, aloita kärkikavennukset ja neulo kirjoneuletta sukan kärkeen saakka. Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli). Huom! Tee kavennukset luonnonvalkoisella ja neulo kavennusten välissä olevat 2 s aina luonnonvalkoisella. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, vielä 5 kertaa. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla, kunnes I puikolla on 2 s. Katkaise lanka, vedä se loppujen silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

13. Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely

Kirjo turpeen värisellä langalla silmukoita jäljitellen auringonkukkien keskustat, ks. II ruutupiirros. Höyrytä valmiit sukat kevyesti.

Ohjetiedustelut: sähköpostitse ohjetiedustelut@novita.fi tai puh. 040 178 2266 ma ja ke 10–12. Lankatiedustelut: novita.lankapalvelu@novita.fi tai novitaknits.com

3 kommenttia