Asuntomessukohde 7: Yhteinen oleskelutila yläkerrassa
Rakenna ja remontoi
Asuntomessukohde 7: Yhteinen oleskelutila yläkerrassa
Yläkerran yhteinen oleskelutila oli Mikko Tastulan ykkösajatus Kokkolan asuntomessutaloa suunniteltaessa. Viihtyisä vintti vetää puoleensa koko perhettä.
5.7.2011
 |
Meidän Talo

Yläkerran yhteinen oleskelutila oli Mikko Tastulan ykkösajatus taloa suunniteltaessa. Viihtyisä vintti on vetänyt perhettä puoleensa jo ennen kuin taloon on muutettu.

Perhe ajautui Kokkolan asuntomessualueelle talon rakentajiksi puolivahingossa. He eivät olleet varanneet sieltä tonttia, mutta kun Puutalokymppi Oy haki rakennuttajaa, he tarttuivat tilaisuuteen. Taija vastusteli alussa, mutta Mikkoa alue kiehtoi heti.

– Minulle on iso juttu, että meren näkee ikkunasta. Sitä paitsi täältä on vain kaksi kilometriä keskustaan, hän summaa perämerellisen lahdenpohjukan plussapuolia.

Perheelle oli suuri merkitys sillä, että talon valmistuttua ei tarvitse asua rakennustyömaan keskellä, vaan koko alue valmistuu kerralla. Kymppitalon ainoa vaatimus kohteelleen oli, että sen pitää olla passiivitalo. Passiivirakenne oli pariskunnasta kannatettava ajatus.

Pohjaratkaisu on asukkaiden omaa käsialaa. Taija piirsi tilat ruutupaperille. Niiden hahmottelu sujui yksinkertaisesti niin, että katseltiin ilmansuuntia ja mietittiin, mihin olohuoneen ja keittiön pitäisi tulla, mistä huoneesta mihinkin täytyisi päästä, ja sovitettiin huoneet oikeille paikoilleen. Puutalokympin rakennesuunnittelija Taru Anttila piirsi varsinaisen pohjapiirustuksen. 

– Ainoa toive, mistä meidän piti tinkiä, oli iso vaatehuone kodinhoitohuoneen yhteydessä. Siitä piti luopua, koska muuten yksi makuuhuone olisi jouduttu siirtämään yläkertaan, eikä Mikon visio olisi toteutunut, Taija kertoo.

– Halusimme yläkertaan tilan, jossa koko perhe voi olla yhdessä. Yleensähän sinne mennään nukkumaan, ja lapset leluineen tulevat alakertaan, missä aikuisetkin enimmäkseen ovat.

Taijan suunnitteleman keittiön toimivuutta ei ole vielä kokeiltu, mutta perhe on siihen tyytyväinen. Kalusteet ovat Topi-Keittiöistä, Kodinkoneet AEG:n, valaisin Innojokista, huonekalut Pedro Oy:stä.

Saunasta perheellä oli selvät suuntaviivat: iso alalaude, jolta ei ole vaaraa pudota, ja tarpeeksi loikoilutilaa ylälauteelle. Mikko keksi lapsille oman pikkulauteen sopivalle korkeudelle. Kuusipaneelit on käsitelty värillisellä saunasuojalla. Kiuas on Mondexin ja laatat ABL:n.

 

Kommentoi »