Asuntomessujen ainutlaatuinen aluevalaistus
Rakenna ja remontoi
Asuntomessujen ainutlaatuinen aluevalaistus
Jyväskylän Äijälänranta on ensimmäinen suomalainen asuinalue, jossa katuvaloja voidaan ohjata valaisinkohtaisesti.
6.8.2014
 |
Meidän Talo

Jyväskylän Äijälänranta on ensimmäinen suomalainen asuinalue, jossa katuvaloja voidaan ohjata valaisinkohtaisesti.

Jyväskylän asuntomessualueen valaistuksessa on panostettu käyttäjäystävällisyyteen, näyttävyyteen ja energiatehokkuuteen. Aluevalaistus on toteutettu himmennettävillä ja häikäisemättömillä pylväsvalaisimilla, jotka hyödyntävät uusinta led-tekniikkaa. Äijälänranta on ensimmäinen suomalainen asuinalue, jossa katuvaloja voidaan ohjata valaisinkohtaisesti.

– Valaistusta lisätään ruuhka-aikoina ja öisin se himmennetään minimiin, mutta esimerkiksi risteysalueen valaisimet voidaan pitää kirkkaampina hiljaisinakin aikoina. Suomessa ulkovalaistus on usein turhan kirkas ja häikäisevä. Useimmiten himmeämpi valaistustaso olisi riittävä. Äijälänrannasta saatavia kokemuksia tullaan hyödyntämään laajasti katuvalaistuksen kehittämisessä, messualueen valaistussuunnittelusta vastannut Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen kertoo.

Äijälänrannan aluevalaistus ei jää yksistään katuvalojen varaan. Alueelle on asennettu myös runsaasti viihtyisyyttä lisäävää kohde- ja ympäristövalaistusta sekä näyttäviä valokalusteita.

– Teetimme Äijälänrantaan valaistuksen yleissuunnitelman. Sen tarkoituksena oli ohjata niin kaupunkia kuin omakotirakentajiakin turvallisen, viihtyisän, tunnelmallisen ja häikäisemättömän valaistuksen suunnittelussa. Asiasta kiinnostuneet messurakentajat saivat myös maksutonta opastusta valaistuksen suunnitteluun, Larsen kertoo.

Valaistuksen lisääntynyt rooli näkyy monissa messukohteista. Ulkovalaistuksensa puolesta mielenkiintoisena kohteena Larsen mainitsee persoonallisen Talo Luckin (kohde 35), jonka valaistus on toteutettu minimalistisen tyylikkäästi.

Messuvieraat pääsevät tutustumaan Äijälänrannan aluevalaistustasoihin ja messukohteiden ulkovalaistukseen Messujen Yönä 8.8. Tuolloin valaistuksesta kiinnostuneita kävijöitä hellitään myös taiteilija Kari Kolan toteuttamalla valoinstallaatiolla, joka projisoidaan YIT:n rakennuttaman 13-kerroksisen, Maailmanpylvään ulkoseinään.

Kommentoi »