Tilava omakotitalo kaupungissa, lähellä luontoa mutta myös kauppaa ja palveluita. Siinä tiivistetysti monen suomalaisen kotiunelma, kertoo Meillä kotona -sivuston kysely. Verkkokyselyyn vastasi tammi-helmikuussa 2021 yhteensä yli 2800 ihmistä.
Yli puolelle vastaajista haaveiden koti olisi omakotitalo. Kerrostalokodin valitsisi 16 prosenttia sekä rivi- tai paritalokodin 14 prosenttia vastaajista. Unelmat asumisympäristöstä hajaantuvat tasaisemmin: 36 prosenttille vastaajista kaupunki olisi mieluisin paikka asua, hieman harvempi asuisi mieluiten haja-asutusalueella tai pienessä kylässä tai taajamassa.
Toivomuslistalla lisää tilaa, erityisesti tavaroiden säilytykseen
Millaisia muutoksia vastaajat sitten kaipaisivat nykyisiin koteihinsa? Joka kolmas kertoo, että lisäneliöt olisivat tarpeen. Vastakkaisiakin näkemyksiä on: 14 prosenttia toivoisi, että koti olisi nykyistä pienempi. Kolmasosa puolestaan haluaisi, että kodin pohjaratkaisu olisi nykyistä käytännöllisempi.
Neljältä prosentilta vastaajista löytyy kotoa jonkinlainen älykotijärjestelmä, kuten mahdollisuus valaistuksen tai lämmityksen etäsäätöön. 14 prosenttia vastaajista puolestaan kertoo kaipaavansa sellaista. Sähköauton latausmahdollisuus on kuudella prosentilla, ja sitä ilmoittaa kaipaavansa hieman yli joka kymmenes.
Kotien lämmitysjärjestelmiin liittyy runsaasti muutostoiveita. Vastaajista lähes kolmannes toivoo, että oman kodin lämmitysmuoto olisi nykyistä ekologisempi. 36 prosenttia puolestaan kaipaa nykyistä edullisempaa lämmitysjärjestelmää.
Vastaajat kertovat omin sanoin: tällainen olisi unelmien kotini
- "Haaveilen avarasta asunnosta vanhassa kerrostalossa tai vaihtoehtoisesti noin 60–80-luvun aaltomaisesta rivitaloasunnosta. Haluaisin riittävästi tilaa, mutta en välitä turhasta tilasta."
- "Oman näkoinen koti, jossa on paljon viherkasveja ja luonnollista kauneutta."
- "Haluaisin asua omakotitalossa, joka olisi yhdessä tasossa. Kodinhoitohuone pitäisi olla hyvä ja toimiva, sekä kaikille tila, missä voi viettää omaa aikaa."
- "Olemme lasten kanssa leikitelleet ajatuksesta, että ostettaisiin tarpeeksi iso tontti ja sitten tontin joka kulmaan jokainen rakentaisi oman talon. Keskelle jäi yhteistä aluetta."
- "Rintamamiestalon tyyppinen omakotitalo. Noin 80–110m2. Pihasauna ja pieni piha jossa hedelmäpuita, marjapensaita ja yrttiviljelmä ja perunamaa."
Joka kymmenes voisi jakaa auton tai asunnon muiden kanssa
Kaikkea ei tarvitse omistaa yksin. Tavaroiden ja tilojen jakaminen taloyhtiön, naapureiden tai muun vastaavan yhteisön kesken kiinnostaa suurta osaa vastaajista. Houkuttelevimmalta tuntuu pihatyökoneiden ja pihanhoitovälineiden yhteisomistus, mikä monessa taloyhtiössä jo onkin arkea.
Harrastetilojen jakaminen tuntuisi fiksulta lähes joka toisesta, kun taas työtilojen jakamiseen suhtaudutaan varauksellisemmin: se kiinnostaisi vajaata viidesosaa vastaajista.
Unelmat toteen remontoimalla kotia ja pihaa
Suurin osa vastaajista aikoo seuraavan kolmen vuoden kuluessa tehdä kotonaan tai mökillään remonttia. Noin kolmasosalla vastaajista on suunnitelmissa isompaa kunnostusprojektia, kuten talon peruskorjausta, keittiö- tai kylpyhuoneremonttia. Pienempää pintaremonttia aikoo tehdä yli puolet.
Noin kolmasosa vastaajista arvioi käyttävänsä kodin ja vapaa-ajankodin remonttiin, sisustamiseen ja pihanlaittoon kuluvana vuonna 1000–5000 euroa. 13 prosenttia kertoo, että rahaa kulunee yli 5000 euroa. Neljä kymmenestä arvioi käyttävänsä rahaa saman verran kuin viime vuonna. Kolme kymmenestä laskeskelee, että rahaa kuluu viimevuotista enemmän.
Aina remontti ei riitä: joka kolmas suunnittelee muuttoa
Vastaajista noin 30 prosenttia kertoo, että muuttaa todennäköisesti seuraavien kolmen vuoden kuluessa. Yleisin syy muuttoaikeille on se, että nykyinen koti on liian pieni tai huoneita on liian vähän. Monella kodin sijainti ei myöskään vastaa omia tarpeita. Vajaa viidesosa muuttajista kertoo vaihtavansa vuokra- tai asumisoikeuskodin omistusasuntoon.
Poikkeusaika on vahvistanut viihtyisän kodin ja oman pihan arvostusta
Miten koronapandemia näkyy suomalaisten kotihaaveissa? Kyselyn vastaajista seitsemän kymmenestä kertoo, että poikkeusaika ei oikeastaan ole vaikuttanut omiin ajatuksiin hyvästä kodista.
Useammalla kuin joka viidennellä vastaajalla mietteet ovat kuitenkin muuttuneet. Heistä lähes jokainen kokee, että kodin viihtyisyys on nyt entistäkin tärkeämpi asia. Myös oma piha on noussut aiempaa merkityksellisemmäksi, ilmoittaa yli 90 prosenttia.
Voi kun olisi soppi työpisteelle ja jumppaamiselle, kunpa netti toimisi nopeammin! Näin poikkeusaika on muuttanut ajatuksia hyvästä kodista
- "Kotiin ja viihtyvyyteen on tehnyt mieli panostaa enemmän!"
- "Käytännöllisyys on tullut tärkeämmäksi, se, että tavaroille on omat paikkansa."
- "Tarvitaan useampia työpisteitä, joissa voisi työskennellä rauhassa. Pihalla tai parveke ovat entistä tärkeämpiä."
- "Omaa rauhaa kaipaa enemmän, esim. tilaa tehdä kotijumppa ilman, että kaikki kulkevat koko ajan ohi tai itse on tiellä."
- "Kesäasunnon arvo on noussut tärkeäksi."
- "Hyvä tietoliikenne, mieluiten valokuitu kotiin asti."
Unelmissa punainen tupa tai tunnelmallinen hirsihuvila vapaa-ajanviettoon – tai jopa pysyväksi kodiksi
Neljällä kymmenestä vastaajasta on vapaa-ajanasunto. Mökkeilijöistä joka viides haaveilee, että voisi muuttaa vapaa-ajankotiinsa pysyvästi. 40 prosenttia heistä, joilla mökkiä ei ole, haaveilee sellaisesta.