Selvitimme asumishaaveet: Suomalaiset kaipaavat säilytystilaa, kodin sisustuspäivitystä & jaettuja pihavälineitä

Selvitimme asumishaaveet: Suomalaiset kaipaavat säilytystilaa, kodin sisustuspäivitystä & jaettuja pihavälineitä
Yli puolet kaipaa lisää säilytystilaa ja 80 prosenttia haaveilee sisustuksen päivittämisestä, kertoo Meillä kotona -sivuston kysely kotiunelmista. Avarat tilat houkuttavat enemmän kuin minikoti, mutta monet tavaroista olisi kiva jakaa naapureiden kanssa.
Julkaistu 11.2.2021

Tilava omakotitalo kaupungissa, lähellä luontoa mutta myös kauppaa ja palveluita. Siinä tiivistetysti monen suomalaisen kotiunelma, kertoo Meillä kotona -sivuston kysely. Verkkokyselyyn vastasi tammi-helmikuussa 2021 yhteensä yli 2800 ihmistä.

Yli puolelle vastaajista haaveiden koti olisi omakotitalo. Kerrostalokodin valitsisi 16 prosenttia sekä rivi- tai paritalokodin 14 prosenttia vastaajista. Unelmat asumisympäristöstä hajaantuvat tasaisemmin: 36 prosenttille vastaajista kaupunki olisi mieluisin paikka asua, hieman harvempi asuisi mieluiten haja-asutusalueella tai pienessä kylässä tai taajamassa.

Monen unelmissa siintää itse rakennettu tai rakennutettu koti. Noin kolmasosa heistä, joille omakotitalo olisi mieluisin asumismuoto, kertoo haaveilevansa oman talon rakentamisesta.
"Haluaisin asua isossa kerrostaloasunnossa, jossa olisi tilaa vieraille, kunnolliset kodinhoitotilat ja parveke."
Kyselyn vastaaja

Toivomuslistalla lisää tilaa, erityisesti tavaroiden säilytykseen

Millaisia muutoksia vastaajat sitten kaipaisivat nykyisiin koteihinsa? Joka kolmas kertoo, että lisäneliöt olisivat tarpeen. Vastakkaisiakin näkemyksiä on: 14 prosenttia toivoisi, että koti olisi nykyistä pienempi. Kolmasosa puolestaan haluaisi, että kodin pohjaratkaisu olisi nykyistä käytännöllisempi.

Yli puolet vastaajista kertoo kaipaavansa kotiinsa lisää säilytystilaa. Nykyistä käytännöllisemmistä säilytysratkaisuista haaveilee jopa seitsemän kymmenestä.
Kumpi on vaatesäilytykseen mieluisampi vaihtoehto, vaatekaapit vai -huoneet? Yli 70 prosenttia ottaisi mieluummin jälkimmäiset.
Lähes 80 prosenttia haaveilee kodin ilmeen ja sisustuksen päivittämisestä.
Paljon tilaa ja avaruutta vai kompakti koti ilman hukkaneliöitä? Seitsemän kymmenestä vastaajasta valitsisi mieluummin väljästi asumisen.

Neljältä prosentilta vastaajista löytyy kotoa jonkinlainen älykotijärjestelmä, kuten mahdollisuus valaistuksen tai lämmityksen etäsäätöön. 14 prosenttia vastaajista puolestaan kertoo kaipaavansa sellaista. Sähköauton latausmahdollisuus on kuudella prosentilla, ja sitä ilmoittaa kaipaavansa hieman yli joka kymmenes.

Kotien lämmitysjärjestelmiin liittyy runsaasti muutostoiveita. Vastaajista lähes kolmannes toivoo, että oman kodin lämmitysmuoto olisi nykyistä ekologisempi. 36 prosenttia puolestaan kaipaa nykyistä edullisempaa lämmitysjärjestelmää.

Vastaajat kertovat omin sanoin: tällainen olisi unelmien kotini

 • "Haaveilen avarasta asunnosta vanhassa kerrostalossa tai vaihtoehtoisesti noin 60–80-luvun aaltomaisesta rivitaloasunnosta. Haluaisin riittävästi tilaa, mutta en välitä turhasta tilasta."
 • "Oman näkoinen koti, jossa on paljon viherkasveja ja luonnollista kauneutta."
 • "Haluaisin asua omakotitalossa, joka olisi yhdessä tasossa. Kodinhoitohuone pitäisi olla hyvä ja toimiva, sekä kaikille tila, missä voi viettää omaa aikaa."
 • "Olemme lasten kanssa leikitelleet ajatuksesta, että ostettaisiin tarpeeksi iso tontti ja sitten tontin joka kulmaan jokainen rakentaisi oman talon. Keskelle jäi yhteistä aluetta."
 • "Rintamamiestalon tyyppinen omakotitalo. Noin 80–110m2. Pihasauna ja pieni piha jossa hedelmäpuita, marjapensaita ja yrttiviljelmä ja perunamaa."

Joka kymmenes voisi jakaa auton tai asunnon muiden kanssa

Kaikkea ei tarvitse omistaa yksin. Tavaroiden ja tilojen jakaminen taloyhtiön, naapureiden tai muun vastaavan yhteisön kesken kiinnostaa suurta osaa vastaajista. Houkuttelevimmalta tuntuu pihatyökoneiden ja pihanhoitovälineiden yhteisomistus, mikä monessa taloyhtiössä jo onkin arkea.

Harrastetilojen jakaminen tuntuisi fiksulta lähes joka toisesta, kun taas työtilojen jakamiseen suhtaudutaan varauksellisemmin: se kiinnostaisi vajaata viidesosaa vastaajista.

Unelmat toteen remontoimalla kotia ja pihaa

Suurin osa vastaajista aikoo seuraavan kolmen vuoden kuluessa tehdä kotonaan tai mökillään remonttia. Noin kolmasosalla vastaajista on suunnitelmissa isompaa kunnostusprojektia, kuten talon peruskorjausta, keittiö- tai kylpyhuoneremonttia. Pienempää pintaremonttia aikoo tehdä yli puolet.

70 prosenttia kertoo remontoivansa kotiaan tai mökkiään lähivuosina.
Pihaan ja sen kunnostamiseen liittyy paljon haaveita. Yli 40 prosenttia vastaajista, joilla on kodin tai mökin yhteydessä piha, haaveilee terassin lasituksesta, kattamisesta tai muusta varustelusta. Noin joka kolmas unelmoi kesäkeittiöstä, kasvihuoneesta tai lavatarhasta. Joka neljännen unelmissa siintää kesähuone, palju tai uusi pihavarasto.
Vesileikkejä, kiitos! Yhteensä lähes puolet pihan omistavista vastaajista haaveilee paljusta, porealtaasta tai uima-altaasta.

Noin kolmasosa vastaajista arvioi käyttävänsä kodin ja vapaa-ajankodin remonttiin, sisustamiseen ja pihanlaittoon kuluvana vuonna 1000–5000 euroa. 13 prosenttia kertoo, että rahaa kulunee yli 5000 euroa. Neljä kymmenestä arvioi käyttävänsä rahaa saman verran kuin viime vuonna. Kolme kymmenestä laskeskelee, että rahaa kuluu viimevuotista enemmän.

Aina remontti ei riitä: joka kolmas suunnittelee muuttoa

Vastaajista noin 30 prosenttia kertoo, että muuttaa todennäköisesti seuraavien kolmen vuoden kuluessa. Yleisin syy muuttoaikeille on se, että nykyinen koti on liian pieni tai huoneita on liian vähän. Monella kodin sijainti ei myöskään vastaa omia tarpeita. Vajaa viidesosa muuttajista kertoo vaihtavansa vuokra- tai asumisoikeuskodin omistusasuntoon.

Koronapandemian myötä maaseudulla asuminen tuntuu entistä houkuttelevammalta tai paremmalta ajatukselta, kertoo yli 60 prosenttia heistä, joilla poikkeusaika on muuttanut ajatuksia hyvästä kodista. "Päätin muuttaa kaupungista maalle tänä aikana. Ja on ollut kyllä elämäni parhaita päätöksiä", yksi vastaajista kirjoittaa.

Poikkeusaika on vahvistanut viihtyisän kodin ja oman pihan arvostusta

Miten koronapandemia näkyy suomalaisten kotihaaveissa? Kyselyn vastaajista seitsemän kymmenestä kertoo, että poikkeusaika ei oikeastaan ole vaikuttanut omiin ajatuksiin hyvästä kodista.

Useammalla kuin joka viidennellä vastaajalla mietteet ovat kuitenkin muuttuneet. Heistä lähes jokainen kokee, että kodin viihtyisyys on nyt entistäkin tärkeämpi asia. Myös oma piha on noussut aiempaa merkityksellisemmäksi, ilmoittaa yli 90 prosenttia.

"Koti tuntuu entistä tärkeämmältä turvapaikalta."
Kyselyn vastaaja

Voi kun olisi soppi työpisteelle ja jumppaamiselle, kunpa netti toimisi nopeammin! Näin poikkeusaika on muuttanut ajatuksia hyvästä kodista

 • "Kotiin ja viihtyvyyteen on tehnyt mieli panostaa enemmän!"
 • "Käytännöllisyys on tullut tärkeämmäksi, se, että tavaroille on omat paikkansa."
 • "Tarvitaan useampia työpisteitä, joissa voisi työskennellä rauhassa. Pihalla tai parveke ovat entistä tärkeämpiä."
 • "Omaa rauhaa kaipaa enemmän, esim. tilaa tehdä kotijumppa ilman, että kaikki kulkevat koko ajan ohi tai itse on tiellä."
 • "Kesäasunnon arvo on noussut tärkeäksi."
 • "Hyvä tietoliikenne, mieluiten valokuitu kotiin asti."
Kulunut vuosi on saanut mökkeilyn houkuttamaan yhä useampia. Lähes puolet vastaajista kertoo poteneensa mökkikuumetta koronaepidemian aikana.

Unelmissa punainen tupa tai tunnelmallinen hirsihuvila vapaa-ajanviettoon – tai jopa pysyväksi kodiksi

Neljällä kymmenestä vastaajasta on vapaa-ajanasunto. Mökkeilijöistä joka viides haaveilee, että voisi muuttaa vapaa-ajankotiinsa pysyvästi. 40 prosenttia heistä, joilla mökkiä ei ole, haaveilee sellaisesta.

"Haaveilen pienestä hirsisestä mummonmökistä luonnon helmassa, mutta suhteellisen lähellä palveluita", eräs vastaaja kirjoittaa.
Kommentoi »