Lautasen viiruille kyytiä hammastahnalla! 6 nerokasta tapaa astioiden ja keittiövälineiden putsaamiseen
Vink vink!
Lautasen viiruille kyytiä hammastahnalla! 6 nerokasta tapaa astioiden ja keittiövälineiden putsaamiseen
Sameaksi muuttunut lasi tai tummat viirut saanut lautanen voivat olla pelastettavissa. Kokeile niksejä, jotka saattelevat astiat vielä seuraaviinkin pöytiin.
Julkaistu 31.8.2023
Kotivinkki

1. Samentuneet lasit kirkkaiksi etikalla tai sitruunalla

Lasiastiat voivat samentua kovasta vedestä ­tulevien kalsium- ja magnesiumsuolakertymien takia. Kokeile kolmea kikkaa: Kaada altaaseen reilusti etikkaa, liota laseja viisi minuuttia, huuhtele ja kuivaa. Tai pyörittele lasit sitruunanviipaleella, huuhtele ja kuivaa. Viimeisenä keinona hiero lasit kevyesti ruokasoodasta ja vesitipasta tehdyllä tahnalla, huuhtele ja kuivaa. Sooda voi naarmuttaa herkimpiä laseja. Jos lasi on naarmuilla tai konetiskiaineen syövyttämä, kirkkaus on valitettavasti mennyttä. Samat kikat tepsivät kuppien kahvi- ja tee­pinttymiin.

2. Riisi putsaa maljakot

Riisi on supertiskari. Se pääsee myös kulmikkaiden pullojen tai hankalanmallisten maljakoiden nurkkiin, joihin tiski- ja pulloharja eivät ­yllä. Täytä astia lämpimällä vedellä vähän yli puoliväliin, lisää tilkka etikkaa ja sen verran keittämätöntä riisiä, että astiasta täyttyy noin kolme neljäsosaa. Sulje astian suu kämmenellä ja ravistele, kunnes riisi on puhdistanut nurkat. Kaada vesi pois ja kippaa riisit biojätteeseen. Tiskaa ja kuivaa astia, toista tarvittaessa.

Tiedätkö ne kirppiksen houkuttelevat karahvit ja aarremaljakot, joissa on pieni suu, iso pohja ja niin törkyiset nurkat, että astia on jätettävä hyllyyn? Nekin saa puhtaaksi ihan tavallisella riisillä.

3. Pohjaanpalanut kattila puhtaaksi pyykinpesuaineella

Marttojen neuvo pohjaanpalaneisiin teräskattiloihin on lyömätön: Laita kattilaan ½–1 dl pyykinpesu- tai konetiskiainetta ja litra vettä. Kiehauta, harjaa ja huuhtele. Jos ei toimi, kokeile kosteaa sientä ja ruokasoodaa. Valurautapadasta pohjaanpalaneet ruuat saat irti kuumentamalla padassa vettä ja kaapimalla töhnän teräslastalla irti. Pese kuumalla vedellä ja harjalla ja kuivaa. Jos joudut käyttämään tiskiainetta, öljyä pata kuivaamisen jälkeen.

4. Folio taikoo perintöhopeat kirkkaiksi

Kemiallinen reaktio alumiinifolion kanssa kirkastaa hopeat. Vuoraa foliolla ison astian tai vadin sisäpuoli. Asettele aterimet folion päälle ja kaada päälle kuumaa, juuri kiehautettua vettä niin, että aterimet peittyvät kunnolla. Ripottele sekaan ainakin kourallinen suolaa tai ruokasoodaa. Anna vaikuttaa muutama minuutti, huuhtele ja kuivaa hopeat. Toista tarvittaessa.

5. Hammastahnalla kyytiä valenaarmuille

Mukeissa, lautasissa ja kulhoissa olevat tummat viirut eivät luultavasti ole oikeita naarmuja vaan metalliaterimien jättämiä pintajälkiä. Ne lähtevät esimerkiksi pesu­sienellä ja hammastahnalla tai savisaippualla. Savisaippua eli puhdistuskivi on kemi­allisia putsareita ja ihmesientä ekologisempi ja hellempi. Se sisältää kuitenkin hankaavia aineita eikä sovi kaikkein herkimmille pinnoille. Jos keraamisen astian lasitus on oikeasti naarmuuntunut, naarmuja ei saa pois kuin täyttämällä ne. Hommaan tarvitaan ammattilaisen tekemä uusi lasitus.

6. Korjauta tai kierrätä

Kannun tai kulhon, jolla on tunnearvoa tai rahallista arvoa, voi melkein aina korjauttaa. Se on kallista, mutta monessa tapauksessa astiasta saa uudenveroisen. Keramiikkapaja Erkki Steniuksessa Helsingissä entisöidään astioita. Jos haluaa korjata itse, voi alkaa harrastaa japanilaista kintsugia, jossa astiat korjataan kullalla säröjä ja halkemia korostaen, jolloin niistä tulee uniikkeja ja entistä arvokkaampia. Lue lisää kintsugi-tekniikasta.

Japanilaisessa kintsugi-tekniikassa astiat korostetaan säröjä korostaen.
Kommentoi »