
Miten päädyitte asumaan tähän kotiin, Erica?
Vuonna 2012 muutimme Helsingistä Turkuun opiskelujeni vuoksi. Muutto antoi myös Tuomon uralle uuden alun, kun hän alkoi fillaripuutarhuriksi. Laatikkopyörällä liikkuvalta puutarhurilta voi ostaa apua pihatöihin. Meillä molemmilla oli ollut jo monta vuotta haave puutalosta. Olimme edenneet sitä kohti epävirallisen päämäärätietoisesti. Alppilasta myymämme pienen kolmion hinnalla saimme Turusta tilavan puutaloasunnon.
Tämä on toinen kotimme Turussa. Molemmat ovat olleet samankaltaisia ja tältä samalta Pohjolan asuinalueelta. Tässä kodissa meillä on reilusti tilaa koko kuusihenkiselle perheellemme. Saimme lisäksi mukavan kotoisan tupakeittiön ja ison saunan.
Millaista oli muuttaa Helsingistä Turkuun?
Haastavaa. Aluksi tuntui, että moni tärkeä asia piti jättää ja aloittaa alusta. Kaipasimme boheemia, lapsiperheitä pursuavaa ja aktiivista Alppilaa. Kuuden asumisvuoden jälkeen olemme kuitenkin tyytyväisiä. Rauhallisessa idyllissä on omaa viehätystä: ruuhkia ei ole, minä kävelen töihin vartissa ja Tuomo pyöräilee unelma-ammatissaan asiakkaitten luo ympäri kaupunkia.
Miten olette saaneet kodista omanlaisen?
Tykkäämme tehdä remonttia, maalata ja tapetoida. Tuomon isä tulee remonttiapuun, jos apua tarvitaan. Keittiöstä poistimme vanhat kaakelit ja laitoimme tilalle kukkatapetin. Yläkerrassa teimme pientä pintaremonttia, ja lastenhuoneeseen valikoitui Boråsin Rabarber-tapetti. Nyt se on iloisen inspiroiva tausta lasten leikeille. Modernisoimme myös keskikerroksen vessan. Seuraavana vuoroaan odottavat yläkerran kylpyhuone ja mahdollisesti myös keskikerroksen lattiat.
Mitä remontti opetti?
Nyt jälkeenpäin ajateltuna aloimme remontoida aika nopeasti. Ensi kerralla on varmasti hyvä asua ensin hetki ja sitten miettiä, mitä tehdään. Toisaalta olen oivaltanut, että muutos kodissamme on jatkuvaa eikä valmista tule koskaan.
Minkälainen sisustaja olet?
Pidän kerroksellisuudesta, ja se saa näkyä sisustuksessa. Uudet, vanhat ja kierrätetyt esineet sekoittuvat, ja juuri siksi tämä näyttää meidän kodiltamme. Mikään tietty tyyli tai aikakausi ei nouse esiin: riittää, että tavarat ovat meille sopivia ja kauniita katsella.
Mitkä ovat rakkaimmat huonekalunne tai esineenne?
Keittiön pöytä ja olohuoneen kaappi ovat kulkeneet mukanani ensimmäisestä omasta kodista lähtien. Äitini, entinen antiikkikauppias ja innokas Facebook-kirppistelijä, bongaa meille huonekaluja ja mitä milloinkin tarvitsemme. Olohuoneen tauluista osa on saatu lahjaksi, osa tuotu matkoilta ja osa on lasten maalaamia. Ne kertovat kotimme tarinoita ja ovat siksi meille tärkeitä.
Taidatte molemmat olla viherpeukaloita!
Sisustan kukilla edullisesti. Huoneet näyttävät heti freesimmiltä, kun siellä täällä on vihreää. Uusia pistokkaita saan kierrätysryhmistä.
Miten suurperheen arki toimii?
Olemme rentoja ja sopeutuvaisia. Arkemme on hektistä, sotkuista ja äänekästä, juuri sellaista kuin sen pitääkin olla. Meillä on kolme alle kouluikäistä lasta, joten pienillä asioilla on arjen sujuvuuden kannalta merkitystä. Arkemme pelastaja on esimerkiksi se, että lasten päiväkoti sijaitsee aivan kotimme naapuritalossa.
Tutkijan työni on hyvää vastapainoa suurperheen arjelle, koska siinä saan analysoida mielenkiintoisia juttuja. Kotielämä on taas täynnä pyykkäystä, ruoanlaittoa ja muuta hyvin käytännönläheistä.
Juttua muokattu 5.11.2018: Kuvatekstiin korjattu olohuoneen verhojen kuosi, joka on Marimekon Satula eikä Tantsu.