”Arkemme on sotkuista ja äänekästä, eli juuri sellaista kuin pitääkin” – lapsiperheen kodissa kukkivat seinät ja sisustustyylit
Sisustus
”Arkemme on sotkuista ja äänekästä, eli juuri sellaista kuin pitääkin” – lapsiperheen kodissa kukkivat seinät ja sisustustyylit
Erican ja Tuomon puutaloasunnossa ei sisusteta tyylipuhtaasti yhden aikakauden mukaan: riittää, että tavarat ovat perheelle sopivia ja kauniita katsella. Fillaripuutarhurin kotiin istuvat riemukkaat kukkatapetit ja viherkasvit.
3.5.2018
 |
Kotivinkki
Fillaripuutarhuri Tuomo Miettinen, tutkija Erica sekä lapset Lennu, Lalli, Penni ja Mooses Åberg asuvat vuonna 1927 valmistuneessa kolmikerroksisessa puutalokodissa Turun Pohjolassa. Tässä perheessä laatikkopyörällä mennään uimaan, puistoon, lääkäriin ja kauppaan.

Miten päädyitte asumaan tähän kotiin, Erica?

Vuonna 2012 muutimme Helsingistä Turkuun opiskelujeni vuoksi. Muutto antoi myös Tuomon uralle uuden alun, kun hän alkoi fillaripuutarhuriksi. Laatikkopyörällä liikkuvalta puutarhurilta voi ostaa apua pihatöihin. Meillä molemmilla oli ollut jo monta vuotta haave puutalosta. Olimme edenneet sitä kohti epävirallisen päämäärätietoisesti. Alppilasta myymämme pienen kolmion hinnalla saimme Turusta tilavan puutaloasunnon.

Tämä on toinen kotimme Turussa. Molemmat ovat olleet samankaltaisia ja tältä samalta Pohjolan asuinalueelta. Tässä kodissa meillä on reilusti tilaa koko kuusihenkiselle perheellemme. Saimme lisäksi mukavan kotoisan tupakeittiön ja ison saunan.

Millaista oli muuttaa Helsingistä Turkuun?

Haastavaa. Aluksi tuntui, että moni tärkeä asia piti jättää ja aloittaa alusta. Kaipasimme boheemia, lapsiperheitä pursuavaa ja aktiivista Alppilaa. Kuuden asumisvuoden jälkeen olemme kuitenkin tyytyväisiä. Rauhallisessa idyllissä on omaa viehätystä: ruuhkia ei ole, minä kävelen töihin vartissa ja Tuomo pyöräilee unelma-ammatissaan asiakkaitten luo ympäri kaupunkia.

Keittiöön on taiottu kukkiva puutarha Svenskt Tennin Vårklockor-tapetilla.
Keittiö on sisääntulokerroksessa. Puuhella lämpiää talviaikaan varsinkin viikonloppuisin. Yläkaapit ja vanhat kaakelit poistettiin ja pöytätaso vaihdettiin, muuten keittiö oli sopivan moderni.
Vitran veikeä kerrostarjotin on Finnish Design Shopista.
Puutaloasunto oli sekä Erican että Tuomon pitkäaikainen haave, joka toteutui Turun Pohjolassa.

Miten olette saaneet kodista omanlaisen?

Tykkäämme tehdä remonttia, maalata ja tapetoida. Tuomon isä tulee remonttiapuun, jos apua tarvitaan. Keittiöstä poistimme vanhat kaakelit ja laitoimme tilalle kukkatapetin. Yläkerrassa teimme pientä pintaremonttia, ja lastenhuoneeseen valikoitui Boråsin Rabarber-tapetti. Nyt se on iloisen inspiroiva tausta lasten leikeille. Modernisoimme myös keskikerroksen vessan. Seuraavana vuoroaan odottavat yläkerran kylpyhuone ja mahdollisesti myös keskikerroksen lattiat.

Mitä remontti opetti?

Nyt jälkeenpäin ajateltuna aloimme remontoida aika nopeasti. Ensi kerralla on varmasti hyvä asua ensin hetki ja sitten miettiä, mitä tehdään. Toisaalta olen oivaltanut, että muutos kodissamme on jatkuvaa eikä valmista tule koskaan.

Nuorin lapsista, Mooses, nukkuu vanhempien kanssa samassa makuuhuoneessa. Mooseksen sängyn takana on Salon kierrätyskeskuksesta hankittu ruusuryijy ja Anna Pirkolan Bounce-ryijy. Kaunis punainen puusänky on saatu tutuilta.
Lastenhuoneessa olevassa Boråstapeterin Rabarber-tapetissa on nimensä mukaisesti värikkäitä raparpereita.
Origamityö bongattiin Helsingin Steinerkoulun joulumyyjäistä.
Kodin sisustuksessa ei korosteta tiettyä aikakautta.

Minkälainen sisustaja olet?

Pidän kerroksellisuudesta, ja se saa näkyä sisustuksessa. Uudet, vanhat ja kierrätetyt esineet sekoittuvat, ja juuri siksi tämä näyttää meidän kodiltamme. Mikään tietty tyyli tai aikakausi ei nouse esiin: riittää, että tavarat ovat meille sopivia ja kauniita katsella.

Mitkä ovat rakkaimmat huonekalunne tai esineenne?

Keittiön pöytä ja olohuoneen kaappi ovat kulkeneet mukanani ensimmäisestä omasta kodista lähtien. Äitini, entinen antiikkikauppias ja innokas Facebook-kirppistelijä, bongaa meille huonekaluja ja mitä milloinkin tarvitsemme. Olohuoneen tauluista osa on saatu lahjaksi, osa tuotu matkoilta ja osa on lasten maalaamia. Ne kertovat kotimme tarinoita ja ovat siksi meille tärkeitä.

Taidatte molemmat olla viherpeukaloita!

Sisustan kukilla edullisesti. Huoneet näyttävät heti freesimmiltä, kun siellä täällä on vihreää. Uusia pistokkaita saan kierrätysryhmistä.

Artekin sohva sai uuden päällisen sinisestä villakankaasta. 1960-luvun sohvapöytä hankittiin Salon kierrätyskeskuksesta. Jalkavalaisin löytyi Loviisan kierräty­späiviltä.
Pennin askartelema pääsiäismuna ja Lennun piirtämä Batman muodostavat hauskan kaksikon. Talvella olohuoneen ja makuuhuoneen kakluuneissa poltetaan ahkerasti puita.
Erica hankkii pistokkaita Facebookin kierrätysryhmistä.
Kaunis sininen samettisohva on löytö asuntomyynti-ilmoituksesta. Design Lettersin pyöreä Table to go -sivupöytä on tanskalaista designia. Marimekon Satula-kangas löytyi ystävä­myynnistä, ja Erica ompeli siitä verhot.

Miten suurperheen arki toimii?

Olemme rentoja ja sopeutuvaisia. Arkemme on hektistä, sotkuista ja äänekästä, juuri sellaista kuin sen pitääkin olla. Meillä on kolme alle kouluikäistä lasta, joten pienillä asioilla on arjen sujuvuuden kannalta merkitystä. Arkemme pelastaja on esimerkiksi se, että lasten päiväkoti sijaitsee aivan kotimme naapuritalossa.

Tutkijan työni on hyvää vastapainoa suurperheen arjelle, koska siinä saan analysoida mielenkiintoisia juttuja. Kotielämä on taas täynnä pyykkäystä, ruoanlaittoa ja muuta hyvin käytännönläheistä.

Kylvyssä saa nauttia luonnonvalosta.

Juttua muokattu 5.11.2018: Kuvatekstiin korjattu olohuoneen verhojen kuosi, joka on Marimekon Satula eikä Tantsu.

1 kommentti