Lapsiperheen kodinhoitohuone sijaitsee olohuoneen vieressä, eikä siinä ole ovia – "Halusin pyykkihuollon niin helpoksi kuin mahdollista"
Sisustus
Lapsiperheen kodinhoitohuone sijaitsee olohuoneen vieressä, eikä siinä ole ovia – "Halusin pyykkihuollon niin helpoksi kuin mahdollista"
Miia ja Jussi rakensivat perheelleen hirsitalon tavoitteenaan saada lapsiperhearki toimivaksi. Kodinhoitohuone on keskellä kotia, keittiössä sotkut kätketään aamiaiskaappiin ja lastenhuoneessa lelut sujahtavat piiloon itse tehdyn parven alle.
Julkaistu 28.4.2022
Kotivinkki

Moderni hirsitalo mukailee tontin muotoa, ja takapihalle jää suojaisa pesämäinen alue leikeille ja oleskelulle. Miia ja Jussi Metsolle tämä on jo toinen ­itse suunniteltu ja rakennettu talo.

Ratkaisuissa he luottivat omiin mielipiteisiinsä. Nyt kolmilapsisella perheellä on toimiva ja kaunis koti. Vuonna 2020 rakennetussa omakotitalossa Liedon Ilmarisessa on 5 huonetta ja avokeittiö, 157 neliötä ja sauna 25 neliötä.

Miian, Jussin sekä lasten Ruun, 8, Remun, 5, ja Tildan, 3 lisäksi täällä asuvat koirat Vili ja Hermanni.

Remu ja Tilda ovat lähdössä pihalle leikkimään. ”Kotimme ­sijaitsee pienen päättyvän tien varrella. Koulu on aivan vieressä, samoin tarvittavat palvelut”, Miia Metso kertoo. Miian ideoita voi bongata Instagramista @miiametso-tililtä.

Miia, miksi päätitte rakentaa toisen talon?

Kun rakensimme ensimmäistä taloamme noin seitsemän vuotta sitten, olimme kahdestaan. ­Lasten synnyttyä huomasimme, että kaipasimme ­lähelle naapureita, joiden lasten kanssa lapsemme voisivat mennä leikkimään. Vanhassa paikassa koulutie ei olisi ollut turvallinen, ja kahdessa tasos­sa oleva koti ei palvellut enää. Halusimme ­lähelle palveluita, jotta arki helpottuisi.

Eteisen seinän ja ­katon puupaneelit on ­sahattu ja liimattu ­yksitellen kalanruoto­malliin. Jussi teki seinää viikon iltaisin ­työpäivän jälkeen.

Halusitte uuteen kotiin toimivat tilat arkeen. Miten toive toteutui?

Meillä on iso eteinen, jossa mahtuu pukemaan kolme lasta. Makuuhuoneet ovat selkeästi erillään oleskelutiloista, jotta nukkumiseen on varmasti oma rauhansa. Halusimme valoa ja avaruutta, ja sitä tuo olohuone-avokeittiön noin neljän metrin huonekorkeus.Pyykkihuollon halusin niin helpoksi kuin vain mahdollista. Siksi sijoitimme suuren saarekkeellisen kodinhoitohuoneen olohuoneen viereen, lähelle makuuhuoneita. Saunan siirsimme piharakennukseen oleskeluhuoneen kera.

Edellisessä kodissa oli suuri ­varaava takka, mutta tänne perhe ­valitsi ­kevyttakan. Kartionmallinen Westfire Uniq -takka ei varaa mutta luovuttaa lämpöä huoneeseen.
Seinähirret käsiteltiin puuvahalla. Lattiat ­lähes koko kodissa ovat Ascona oak D3782 -laminaattia. Olo­huoneessa on Ikean sohva ja Askosta hankittu pöytä.
"Teimme kodin­hoitohuoneesta kauniin osan kotia, sillä sehän on yksi tärkeimmistä lapsiperheessä."

Instagram-seuraajasi ihmettelivät kodin­hoitohuoneen sijoittelua. Miksi?

Ihmetystä herätti se, että miksi pyykki­huolto on keskellä taloa, näkyvällä paikalla. Onneksi kuuntelimme vain itseämme ja pidimme päätöksestä kiinni. Se todellakin kannatti. Teimme kodin­hoitohuoneesta kauniin osan kotia, sillä sehän on yksi tärkeimmistä lapsiperheessä. Huoneessa ei ole ovea, jonka taakse voisi heittää tavaroita pois näkyvistä. Saareke luo tilasta huonemaisen, ja sen laatikoissa säilytetään kaikkea mahdollista. Tämä ratkaisu on yksi kodin parhaista.

Kodinhoitohuone on tärkeä ja kaunis osa kotia. Sitä ei ole sysätty piiloon, vaan se on näkyvillä ja keskellä kotia. Saareke on apuna pyykkien lajittelussa, ja tilasta on myös suora käynti ulos.
Kodinhoitohuoneen kaapisto on keittiön tapaan Puustellin. Kaapeissa säilytetään kodin kaikkia tavaroita pienistä työkaluista lasten askartelutarvikkeisiin. Messinginväriset vetimet ­ja hana viimeistelevät tyylin.

Et ole kovin innokas sisustaja. Miten sisustit tässä talossa?

Kymmenisen vuotta sitten ystäväni kommentoi, että kodissani on kovin kliinistä. Olen ajatellut, ­että kotiin hankitaan välttämättömät kalusteet ja siinä se. Nyt olen oppinut tuomaan pehmeyttä sisustusmateriaaleilla, kuten verhoilla, matoilla ja koriste-esineillä. Minusta on hankalaa laittaa seinille mitään esille. Onneksi Pinterest tarjoaa valtavasti inspiraatiota.

Suuri ruokapöytä on tilattu Vekestä, ja valaisin on ­Cobellon.
"Hirren väri saneli paljon. Emme halunneet puun pintaa piiloon, joten hirressä on pinnassa vain puuvaha."
Keittiö on Puustellista. Tasot ovat laminaattia ja välitila mattalasia. Lapsiperheessä tärkeä valintakriteeri mate­riaaleille oli niiden helppo puhtaanapito.
Aamiaiskaappi on ­ollut perheessä toimiva ratkaisu. Sinne voi ­sujauttaa tarvittaessa sotkut nopeasti ­piiloon. Kaapista myös aamiaistarvikkeet ovat näppärästi saatavilla.

Miten päädyitte tällaiseen värimaailmaan?

Hirren väri saneli paljon. Emme halunneet puun pintaa piiloon, joten hirressä on pinnassa vain puuvaha. Huomasin, että hirsiseiniin eivät ihan mitkä tahansa värit ja kalusteet sovi. Olin ajatellut rottinkisia kalusteita, mutta mielestäni ne eivät sopineet. Lastenhuoneisiin valikoituikin valkoisia kalusteita, jotka kivasti raikastavat tiloja. Musta keittiö meillä oli myös edellisessä kodissa, ja se vain tuntui omalta ja kodikkaalta. Lastenhuoneissa on paljon värejä, ja niiden valinnassa he ovat saaneet olla itse mukana.

Vanhempien sänkyyn on tehty vanerista ­laidat, jotka kehystävät leveät patjat tyylikkääksi kokonaisuudeksi. Huoneen tapetti on Tapettitaivas.fistä.
Kauneimmat vaatteet saavat olla näkyvillä rekissä.

Miten lapsiperheen koti pysyy siistinä?

Yritän pitää tavaramäärän hallinnassa. Esimerkiksi lasten leluista on aina osa varastossa, ja niitä kierrätetään. Noin puolen vuoden tauon jälkeen otan jotain esille ja laitan toiset lelut tauolle. Näin lapset jaksavat innostua leluista uudelleen ja uudelleen. Paljon auttaa myös, kun tavaroilla on omat paikat. Koetan myös välttää sekatavarakoreja.

"Järjestyksenpidossa auttaa, kun koetan välttää sekatavarakoreja."
Tildan huoneen Rebell Walls Mea Meadow -valokuvatapetti on Tapettitaivas.fistä. Sänky löytyi ilmaiseksi Facebookin roska­lava­­ryhmästä.
Suloinen ruusutapetti koristaa lastenhuonetta.
Ruun sänky on rakennettu itse. Näin huoneen kaikki neliöt on saatu tehokkaasti käyttöön. Sängyn alle saa kätevästi kaikki isot lelut säilöttyä.
Leikkimarket on tilattu ulkomailta, sillä ­Suomesta ei löytynyt sopivaa. Leikkikeittiö on merkiltään Little Dutch.

Mitkä ovat tärkeimmät vinkit rakentavalle lapsiperheelle?

Pitää miettiä arjen kulkua ja omia tarpeita. Toiminnot rakennetaan oman elämän toimimisen mukaan. Ei kannata koskaan tehdä asioita vain siksi, että on aina tehty niin. Neliöt on hyvä säästää sinne, missä eniten oleskellaan.

Remun sängyn reunukset tehtiin itse vanerista.
Lastenhuoneissa on tilaa leikeille, mutta leikit kulkeutuvat usein myös olkkariin.
Perheen lapset saivat olla mukana päättämässä huoneidensa tapeteista ja maali­sävyistä.
Sauna sijaitsee piharakennuksessa. Sinne kuljetaan näppärästi terassin kautta kesät talvet.
1 kommentti