Anu järjestää kavereilleen joulujatkot, jotta aatto ei loppuisi liian lyhyeen: ”Glögiä kuluu illan mittaan ainakin kymmenen litraa!”
Ihmiset
Anu järjestää kavereilleen joulujatkot, jotta aatto ei loppuisi liian lyhyeen: ”Glögiä kuluu illan mittaan ainakin kymmenen litraa!”
Kaarinalainen Anu Ylä-Outinen alkoi kutsua ystäviä kylään joulujatkoille. Ison porukan voimin jouluhuuma jatkuu iloisissa tunnelmissa: yhdessä nauretaan ja nautitaan litroittain glögiä.
7.12.2018
 |
Meillä kotona

”Meille on jo vuosia sitten muodostunut tavaksi pitää ystäville jouluaaton jatkot. Tykkään hirveästi joulusta ja haluan viettää sitä mahdollisimman pitkän kaavan mukaan.

Aiemmin tuntui tylsältä palata aattoiltana sukuloimasta tyhjään kotiin, ihan kuin jouluhuuma olisi päättynyt siihen. Porukassamme on myös paljon sinkkuja ja lapsettomia pariskuntia, joten keksin mieheni kanssa kutsua heidät illanviettoon jouluvelvollisuuksien jälkeen.

Anu Ylä-Outinen nauttii joulusta, jossa on paljon ihmisiä ja naurua.

Ensimmäiset vieraat saapuvat yleensä jo joulurauhan julistuksen aikaan. Väkeä tulee lisää pitkin päivää, viimeiset myöhään illalla. Toiset piipahtavat, mutta voi meille jäädä yöksikin.

Parhaimmillaan meillä on ollut yhtä aikaa kolmisenkymmentä ihmistä. Kenenkään ei tarvitse erikseen ilmoitella, onko hän tulossa meille ja mihin aikaan. Yksi kaveri vitsaili, että haluaisin ehkä joskus viettää aaton mieheni kanssa romanttisesti kaksin, mutta hänkin on aina liittynyt seuraan.

Kaveriporukkamme on sekalainen joukko 25–50-vuotiaita, jotka ovat vuosien saatossa tutustuneet toistensa kautta. Sen kummempaa yhdistävää tekijää meillä ei ole.

Kukaan ei saa olla humalassa.

Ruokapuolen hoidamme vanhan ajan nyyttikestiperiaatteella.

Jokainen tuo jotain syötävää tai juotavaa, vaikka sitten glögiä. Sitä kuluu illan kuluessa ainakin kymmenen litraa.

Perinteisiin tuomisiin kuuluu myös pieni lahja, joka pistetään yhteiseen, illan aikana avattavaan joululahjasäkkiin. Joulunvietossamme on vain yksi sääntö: vaikka tarjolla on alkoholia, kukaan ei saa olla humalassa. Tarkoitus on nauttia olosta mutkattomassa seurassa.

Viime jouluna minä ja kaksi muuta naista hilluimme kauheissa jouluvaatteissa: yhdellä oli trikoinen kokohaalari ja minulla Kätyri-kalsarit ja jouluvillapaita. Melkein kaikilla muilla vierailla oli vähintään tonttulakki päässä. Istuimme lattialla ja nauroimme paljon. Jouluna kuuluu saada käyttäytyä vähän hölmösti ja lapsellisesti.

Ennen ajattelin, että joulun pitää sujua joka vuosi samalla tavalla. Sittemmin olen huomannut, että perinteitä kannattaa myllätä. Uudet tavat eivät vähennä joulun todellista merkitystä.”

1 kommentti