Lisää leivontaintoa! Rakastetun Annin Uunissa -bloggaajan reseptit alkavat ilmestyä Unelmien Talo&Kodissa ja Meillä kotonassa – ota talteen fantastisen taatelikakun ohje
Supersuositun Annin Uunissa -blogin Anni Paakkunainen rakastaa helppoja ja nopeita reseptejä. Hänen houkuttelevia herkkujaan nähdään vuodenvaihteesta alkaen myös Unelmien Talo&Koti -lehden sivuilla ja Meillä kotona -sivustolla. Ota talteen Annin ohje taatelikakkuun, jonka maku on tietenkin fantastinen.
Mistä leivontaintosi sai alkunsa?
Lapsuudenkodissani on aina leivottu, ja minä ja sisarukseni saimme aina halutessamme osallistua. Äitini teki aina itse kaikki tarjoilut juhliin. Taisin lapsena ajatella, että kaikki äidit osaavat leipoa ja että se on perustaito siinä missä ruoanlaittokin. Opiskeluiden jälkeen vuonna 2010 muutin Ruotsiin ja ihastuin Tukholman kahviloihin ja leipomoihin. Ihastelin ja maistelin kakkuja aina kun ehdin. "Fika"-kulttuuri vei mennessään. Meillä oli työpaikallakin joka perjantai "Fredags Fika". Prinsessakakku ei ole koskaan maistunut yhtä hyvältä kuin silloin!
Opiskeluiden jälkeen muutin Ruotsiin ja ihastuin Tukholman kahviloihin ja leipomoihin.
Miksi perustit Annin Uunissa -leivontablogin?
Alun perin blogi oli tarkoitettu ystäville ja perheelle. Sen piti olla paikka, josta he saisivat reseptit talteen ja jonne voisin itse kirjata ne muistiin. Tein paljon herkkuja juhliin ja illanistujaisiin. Reseptejä kyseltiin aina jälkikäteen. Ei mennyt montaa kuukautta, kun tajusin, että blogia lukee moni muukin.
Minulla on aina kakkupohjia valmiina pakkasessa. Näin kakkuprojekti on jo aloitettu ja kakun leivonta käy käden käänteessä.
Miten kuvailisit omaa tyyliäsi leipojana?
Tykkään helpoista ja nopeista ohjeista. Haluan leivonnan olevan osa arkea, eikä se saa olla niin vaikeaa, ettei siihen voisi tarttua arki-iltanakin. Juhliin toki tykkään suunnitella hieman vaativampivia kakkuja, mutta silloinkin ohjeiden selkeys on valttia. Kakkujen leivonta on itseasiassa aika helppoa, kun perustaidot ovat hallinnassa – siis kakkupohjat, täytteet ja kuorrutukset.
Oletko itse herkkusuu?
Olen! Rakastan leivonnaisia ja ruokaa yleensäkin. Olemme koko perhe kulinaristeja, jopa viiden kuukauden ikäinen vauvamme vaikuttaa syövän kaikkea, mitä olemme tähän saakka maistattaneet hänelle. Mutta kohtuus kaikessa. Arkena voi herkutella kevyemminkin tai leipoa leipää. Viikonloput ja juhlat on pyhitetty herkuttelulle.
Millainen jouluihminen olet?
Luomme nyt omia jouluperinteitä oman perheen kanssa, ja olenkin löytänyt itsestäni todellisen jouluttelijan. Lapsuudessa joulukuusi koristeltiin aattona. Nykyään se on meillä jo joulukuun alussa. Luen lokakuusta asti joululehtiä ja suunnittelen reseptiikkaa. Teen ruokalahjoja ja kuuntelen joululauluja. En ehtinyt tänäkään vuonna toteuttaa kaikkia ideoitani. Onneksi joulu tulee joka vuosi uudestaan.

Mikä on toiveesi ensi vuodelle?
Vuosi on ollut kaikella tavalla poikkeuksellinen. On ollut paljon henkilökohtaista onnea ja samalla myös maailman tilanteen tuomaa ahdistusta. Ensi vuodelta toivon terveyttä ja sitä, että voisimme kaikki taas elää normaalisti. Ja olen niin innoissani leivontapalstastani, jonka aloitan Unelmien Talo&Koti -lehdessä. Ohjeita on jatkossa säännöllisesti myös täällä Meillä kotona -sivustolla.
Mikä on sellainen leivonnainen, jota ilman joulu ei tule?
Taatelikakku! Maistoin ensimmäisen kerran tätä tiettyä taatelikakkua kahdeksan vuotta sitten jouluna – samana vuonna, kun tapasin mieheni. Kakun oli tehnyt hänen äitinsä eli anoppini, ja minun oli pakko pyytää resepti itselleni. Kakku leivotaan tummiin, prässättyihin taateleihin. Valitsen itse sellaisia taateleita, jotka on merkitty "bakers choice" -merkillä. Kakun väri on tumma ja maku fantastinen! En ole missään maistanut parempaa. Tänä vuonna tein taatelikakut minikokoisina.
Paras taatelikakku
(noin 15 hengelle )
- 175 g kivettömiä taateleita
- 2 dl vettä
- 200 g voita
- 0,5 dl tummaa siirappia
- 2 kananmunaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl sokeria
- 1 d ranskankermaa tai smetanaa
- 2 tl ruokasoodaa
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- Voitele ja jauhoita minikakkupelti tai yksi kakkuvuoka (2 l) .
- Irrota taatelit pakkauksesta kattilaan. Lisää kattilaan vesi ja keitä taatelit pehmeiksi. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää kuumaan seokseen voi. Anna seoksen jäähtyä hieman. Lisää siirappi ja sekoita.
- Vatkaa kananmunat ja sokerit vaahdoksi sähkövatkaimella.
- Lisää kevyesti vatkaten ranskankerma ja vehnäjauho-sooda-seos vuorotellen taikinaan.
- Lisää lopuksi taateli-rasvaseos nuolijalla käännellen varovasti sekaan.
- Kaada taikina kakkuvuokiin.
- Paista yhtä kakkua 175 asteisessa uunissa noin tunti ja pieniä kakkuja noin 10 minuuttia.
- Nosta kakku tai kakut uunista ja anna olla noin 5-10 minuuttia vuoissa.
- Kippaa kakut jäähdytysritilälle. Koputtele vuoan pintaa ja nosta vuoka kakun päältä.
- Jäähdytä kakku ritilällä, jolloin se jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta.
Vinkki! Testaa kakun kypsyys puutikulla. Muistathan, että uuneissa ja myös paistovuoissa on eroja, jotka vaikuttavat paistoaikaan. Koputtele vuokaa päältä ennen kuin nostat vuokaa. Tämä auttaa kakkua irtoamaan paremmin vuoasta rikkoutumatta.