Kotivinkki

Mansardikattoisesta hirsitalosta tuli Annikan ja Danielin rakas ja raikas koti – ”Viihtyisässä kodissa ovat esillä vain esineet, jotka tuovat iloa”

Mansardikattoisesta hirsitalosta tuli Annikan ja Danielin rakas ja raikas koti – ”Viihtyisässä kodissa ovat esillä vain esineet, jotka tuovat iloa”
Annikan ja Danielin hirsitaloon laskeutuu joulutunnelma, kun koti on siivottu ja kuusi haettu, eikä ole kiire minnekään. Porvoon luonnonhelmassa sijaitsevan hirsiherran jouluilme viimeistellään leikkokukilla.
Julkaistu: 21.12.2020

Annika ja Daniel löysivät 2000-luvun alkupuolella itselleen kodin porvoolaisen pellon reunasta. Pariskunta muutti vuonna 1904 rakennettuun mansardikattoiseen hirsitaloon, joka oli aikoinaan ollut maatila. Perhe kasvoi nelihenkiseksi, kun Kevin ja Adina syntyivät. Talossa on mukavasti tilaa kaikille, ja nurkkiin mahtuvat myös koira ja kaksi kissaa.

Kotitalo odottaa vielä lumipeitettä. Jouluun valmistautuminen aloitetaan aina pihalta: ensin ripustetaan jouluvaloja puutarhaan ja sitten somistetaan sisäänkäynti havuin ja kranssein.
Kaakeliuuni lämpiää talvikuukausina päivittäin. Polttopuut Daniel on tehnyt oman metsän puista. Uunin reunalla on Adinan hymytyttö-patsas.
Perheelle joulussa on tärkeää yhdessäolo ja Adinan ja Kevinin joulunodotus. Annika-äidin mielestä paljoa ei tarvita, vaan tunnelma syntyy pienistä asioista.

Annika, miten löysitte upean vanhan talonne ja mikä siinä on parasta?

Ostimme talon 17 vuotta sitten perikunnalta. Kaupassa kävi tuuri, sillä talo oli jo myyty, ennen kuin me tulimme asuntonäytölle. Sattumien kautta saimme kuitenkin paikan.

Parasta kodissamme on luonnon läheisyys. Pääsemme päivittäin metsään ja pellolle ulkoilemaan. Silti kotimme on lähellä Porvoon keskustaa ja hyviä kulkuyhteyksiä. Parhaisiin puoliin kuuluu ehdottomasti myös oma rauha ja hiljaisuus.

Omasta metsästä haettu kuusi, kynttilät ja juuri siivottu koti tuovat joulun. HT Collectionin sohva löytyi Kierrätyskeskuksesta. Sohvapöytä on Jyskistä, ja kattovalaisin on Ay Illuminaten. Mustalle sametille maalattu muotokuva on floridalaisesta antiikkiliikkeestä.
Parasta kodissamme ovat luonnon läheisyys, oma rauha ja hiljaisuus.
Annikan ja Danielin perheen koti on sisustettu maanläheisillä, vaaleilla sävyillä. Myös jouluna värimaailma pysyy rauhallisena ja pehmeänä. Pyöreät maljakot ovat Finform-sisustusliikkeestä Porvoosta.

Mistä löydät ideoita sisustamiseen ja millainen on sisustusfilosofiasi?

Instagram on lempipaikkani sisustusinspiraation metsästämiseen. Toisinaan ideat löytyvät myös sisustuslehdistä ja olen saanut myös matkoilla uusia ajatuksia ja vaikutteita. Toisaalta käynti lähimetsässä, sisustusliikkeissä tai kirpputoreilla voi myös innostaa uudistamaan sisustusta.

Sisustusperiaatteeni on, että viihtyisässä kodissa ovat esillä vain sellaiset esineet ja kalusteet, jotka tuovat iloa.

Teillä on usein joulunaikaan kukkia pöydällä. Miten se vaikuttaa tunnelmaan?

Leikkokukat kuuluvat ehdottomasti jouluumme. Ruokapöydän näkee ulko-ovesta sisään astuessa lähes ensimmäisenä, ja kun sitä koristaa kaunis kukkakimppu, on ihana tulla kotiin.

Poimin myös mielelläni luonnosta oksia maljakoihin ja asettelen havupeitteen ulkorappusille. Joulun lähestyminen alkaa näkyä marraskuussa, kun viritämme jouluvaloja pihalle. Joulua laitamme hillitysti pikkuhiljaa.

Piparkakkutalon leipomisesta on tullut perinne. Rakennustöistä vastaa useimmiten Daniel-isä, koristelusta Adina ja Kevin. Valaisimet ovat HK Livingin, ja pöytä on meksikolaista kierrätyspuuta.
Perheen jouluaamuihin kuuluu riisipuuro. Pöydässä on myös joulunaikaan usein kukkakimppu. Ei kuitenkaan punainen, sillä se ei kuulu Annikan suosikkiväreihin edes jouluna.

Mikä tuo joulun kotiinne?

Jouluviikolla haemme koko perheen voimin yhdessä joulukuusen omasta metsästä. Se jos mikä tuo joulun kotiimme. Vanhaan taloomme sopivat luonnonmukaiset materiaalit ja vaaleat sävyt. Rakastan pehmeitä värejä ja luontoa, joka saa puu meille sisään havujen ja oksien myötä.

Jouluun ei tarvita niin paljoa. Ennemminkin tunnelma syntyy siitä, että siivoaa turhan pois ja yksinkertaistaa sisustusta.

Lasten huoneet sijaitsevat talon yläkerrassa. Adinan huoneen tiilipintainen savuhormi ja patinoituneet kattopalkit kertovat talon historiasta.
Annika sisustaa mielellään pehmeillä luonnon sävyillä. Näyttävä seinäkoriste on hankittu Zoco Homesta. Kynttilöiden tuike tuo joulun makuuhuoneeseen.

Miten koristelette kotia? Hankitteko uusia joulukoristeita?

Meillä on paljon lasten tekemiä koristeita vuosien varrelta. Ostamme harvemmin uusia. Isolle vintillemme on kertynyt kaikenlaista, ja kun ostimme talon, sinne jäi irtaimistoa. Yksi aikaisempien asukkaiden jättämistä esineistä on iso vanha puuarkku, johon olemme säilöneet joulukoristeemme. Joka vuosi avaamme arkun ja katsomme jännityksellä, mitä arkusta löytyy.

Viihtyisässä kodissa ovat esillä vain sellaiset esineet, jotka tuovat iloa.
Adina askarteli pikkuveljelleen Kevinille suloisen joulukalenterin. Kalenterin luukuista löytyy pieniä tehtäviä ja herkkuja. Metallisänky löytyi talosta, ja se maalattiin vaaleanharmaaksi.

Mistä joulutunnelmanne syntyy?

Ihanaa joulussa on rauha ja se, että saa nauttia kodista ja yhdessäolosta. Aivan paras hetki koittaa, kun koti on siivottu ja olohuoneessa tuikkivat kynttilät, taustalla soi musiikki, eikä ole kiire minnekään. Lapset tuovat varsinaisen joulutunnelman. Heidän joulun odotuksensa on hienoin osa joulua. Piparkakkutalon yhdessä valmistamisesta on tullut jokavuotinen perinne. Kun talo on valmis, nostamme se niin korkealle, ettei Venny-koira saa syötyä sitä suuhunsa.

Kommentoi »