Kotivinkki

Anni eli hindununnana ja kiersi vuosia pakettiautolla Amerikkaa – ”Etsin pelkistettyä elämää, ja lopulta se vei minut asumaan maalle”

Anni eli hindununnana ja kiersi vuosia pakettiautolla Amerikkaa – ”Etsin pelkistettyä elämää, ja lopulta se vei minut asumaan maalle”
Anni Kulmala, 37, oppi, että tie unelman toteuttamiseen voi olla pitkä. Hän kiersi pitkään maailmalla, kunnes asettui maalle satavuotiaaseen hirsitaloon.
Julkaistu: 13.5.2022

Leivinuunin kupeesta kuuluu kehräystä, kun kissat Hulda ja Usva odottavat aamiaistaan yli satavuotiaassa talossa Loviisan maaseudulla. Anni Kulmala on herännyt ilman herätyskelloa ja kaataa kaksikolle ruokaa kirppu­torilta löytyneisiin kristalliastioihin.

Anni pukee pyjaman päälle villasukat ja vaaleanpunaiset kumisaappaat ja astelee pihan poikki liiteriin täyttämään pärekorin koivuhaloilla. Täällä Villa Unelma ja sen asukkaat aloittelevat uutta päivää.

Loviisan maaseudulle Anni on asettunut monen elämänvaiheen jälkeen. Hän on asunut lähes koko aikuisikänsä Intiassa ja Yhdysvalloissa. Oman paikan etsintä alkoi lukion jälkeen, kun Anni muutti asumaan Helsingin Krishna-temppelin yhteyteen neljäksi vuodeksi.

– Kävin seuraavina vuosina usein Intiassa opiskelemassa sekä tutustumassa maan pyhiin paikkoihin. Minut kastettiin hindununnaksi, ja siinä yhteydessä sain nimen Bhakti, joka tarkoittaa rakkautta ja antaumusta. Ystäväni tuntevat minut sillä nimellä edelleen.

Anni Kulmala elää vanhassa puutalossa peltomaisemien keskellä Loviisan maa­seudulla. ”Pohjoinen elämäntapa on aarre, josta haluan kertoa muille”, Anni Kulmala sanoo.
Anni ja hänen elämänkumppaninsa Aarne Ekström hoitavat vanhaa taloa yhdessä. ”Huomasin, että Aarne oli minulle oikea, sillä arjessamme on niin paljon iloa. Elämä tuntuu yhteiseltä seikkailulta.”

Hindulaisuus ja elämä nunnana valoivat pohjan Annin myöhemmälle elämälle.

– Nunna- tai munkkielämä temppelissä on usein välivaihe, jossa opiskellaan elämää varten ja omistaudutaan syvällisesti henkisyydelle. Sen jälkeen voi siirtyä vaikkapa työ- ja perhe-elämään. Meditointi, kasvissyönti ja syvä kiitollisuus elämää kohtaan ovat arjessani yhä läsnä.

Sanotaan, että ihminen luo oman elämänsä valintojensa kautta. Anni on keksinyt avainkysymyksen, joka auttaa häntä pohtimaan, mikä itselle on hyväksi missäkin elämäntilanteessa.

– Olen kysynyt itseltäni usein, olenko enää sama ihminen kuin aiemmin. Sen kysymyksen esittäminen auttaa minua vastaanottamaan muutoksen.

Viisi vuotta pakuelämää

Intiassa Anni tapasin amerikkalaismiehen, jonka kanssa hän piti yhteyttä Suomeen palattuaan. Kaksikko halusi kokeilla, olisiko heistä pariksi.

– Ostin 2007 menolipun Yhdysvaltoihin ja elin hänen kanssaan melkein viisi vuotta pakuelämää tien päällä, Anni kertoo.

Hän toimi kuskina ja järjesti meditaatiokursseja eri puolilla Yhdysvaltoja siihen asti, kun suhde päättyi 2011.

– Maileja kertyi todella paljon, sillä kävimme melkein kaikissa osavaltioissa.

Amerikan mailit ovat olleet tärkeä osa Annin unelman etsintää. Hän löysi itsensä pian Philadelpiasta pienestä alivuokralaishuoneesta. Siellä hän otti nykyisen yritystoimintansa ensiaskeleet visuaalisena tarinankertojana. Hän löysi kaupungista työpaikan, jolle suunnitteli nettisivut. Työpestin aikana Annin rakkaus vintageen, koruihin, vaatteisiin ja antiikkiin roihahti liekkeihin.

– Käynnistin nettisivuja suunnittelevan yrityksen ja pidin monta vuotta boheemien vaatteiden verkkokauppaa, Anni kertoo.

– Yksi mieleenpainuvimmista asiakkaista oli nainen Papua-Uudesta-Guineasta, joka tilasi itse tekemäni monikerroksisen pitsihameen! Noilta ajoilta komeroissani on vieläkin ihania vintage-leninkejä.

Puulämmitteisessä talossa on viisi tulisijaa, yksi joka huoneessa. ”Tuntuu hyvältä tehdä jotain niin ikiaikaista kuin tulet joka aamu ja kuunnella palavan puun hiljaista huminaa.”

Uusi elämänmuutos vuonna 2012 tuntui luontevalta jatkumolta. Silloin Philadelphian kostean kuuma ilma vaihtui Nevadan aavikolle Las Vegasiin. Yksityisyrittäjäksi ryhtyneen Annin työ seurasi mukana, ja pian hän suunnitteli sivuja burleskitanssijoille ja kampaamoille. Hän pärjäsi hyvin: Las Vegasin-kodin ulkoporealtaalta oli näkymä Red Rock Canyonin suojelualueelle. Sitä katsellessaan Anni oli onnellinen.

–Sen karu kauneus tuntui mielenmaisemalta, ja aavikon tuoksu oli ihana. Tein retkiä vuorilla ja ajelin välillä avoautolla Las Vegasin luksuskatuja suomalaista Värttinää kuunnellen.

Kaipaus yksinkertaiseen elämäntapaan nosti kuitenkin päätään. Anni ei ollut koskaan edes ajatellut palaavansa Suomeen, mutta ajatus luonnonläheisemmästä elämäntavasta alkoi tuntua houkuttelevalta. Sama kysymys nousi taas mieleen: Olenko enää sama ihminen, joka lähti Suomesta Intiaan ja lopulta Amerikkaan?

Juurien kautta kotiin

Suomeen Anni palasi Suomeen vuonna 2015, ensin Helsinkiin lähelle keskustaa. Pian hän kuitenkin halusi heittäytyä lapsuusmaisemiinsa Pornaisiin, josta vuokrasi vaatimattoman mummonmökin.

– Mökissäni oli välillä lukkeja ja koppakuoriaisia, ja hiiriä saattoi vilahtaa. Katto vuosi kuin seula, ja metsän äänet kuuluivat sisään, Anni kertoo.

– Mutta rakastin sitä! Tajusin sen vuoden aikana, että minusta on siihen, enkä kaivannut kaupungin ravintoloita tai museoita.

Ilman mukavuuksia eletty aika lapsuudenkylän maisemissa saivat Annin vakuuttuneeksi: hän on löytänyt ison palasen omasta unelmastaan. Ulkohuussi, puulämmitys ja veden kantaminen tuntuivat sopivan askeettisilta haasteilta.

Villa Unelman ullakolla sijaitsee vierashuone, jonne Annin ­ystävät tulevat lepäämään, kirjoittamaan, maalaamaan ja säveltämään.
Annin koti on siirretty viereisestä kylästä nykyiselle paikalleen Loviisan Skinnarbyyn 1920-luvulla. Talon tarkka ikä ei ole tiedossa. ”Olen järjestänyt navetan ylisille ’museota’ esineistä, joita olen löytänyt pihan rakennuksista.”

Vuosi alkeellisissa olosuhteissa vahvisti päätöstä: olisi aika hankkia elämän ensimmäinen omistusasunto nimenomaan maalta. Oma vanha talo löytyi pian yllättävällä tavalla. Tutun valokuvaajan talo oli myynnissä Loviisassa, ja jo ensimmäisellä käynnillä Anni tunsi tulleensa kotiin.

– Näin heti talon sielun ja kauneuden. Kun astuin sisään, totesin vain: myyty.

Talon takapihalla avarassa peltomaisemassa kiemurtelee Loviisanjoki, jonne pääsee vilvoittelemaan ulkosaunasta. Pihalta löytyy myös lähde, josta puhdas vesi pulputtaa vuoden ympäri.

– Sama henkisyyden etsintä, joka vei minut aikanaan Intiaan temppelielämään, sai minut hakeutumaan tänne pelkistetyn äärelle, Anni sanoo.

Anni maalasi aavikolta löytämiinsä kiviin sanat spirit everywhere, henkisyyttä kaikkialla. ”Itämaisen filosofian merkitys on suuri. Arjessa se näkyy suhtautumisessa: arvostan suuresti kaikkea, mitä minulla on.”
Keittiön ikkunoista avautuu maisema yli peltojen. ”Sään mukaan näkymä on joka päivä erilainen. Ihastelen sitä aamuisin samalla, kun juon teetä.”

Aarteena elämäntapa

Oma talo on Annille hänen elämänsä ensimmäinen taloudellinen investointi fyysiseen paikkaan. Päätös on vapauttanut mielestä tilaa muulle tekemiselle.

– Olen oppinut sen, että tämän päätöksen jälkeen on ikään kuin rauha paneutua varsinaiseen unelmaani, Anni sanoo.

– Haluan keskittyä nyt upottamaan kaikki maailmalla hankitut taidot pitkäjänteisesti yhteen isoon asiaan. Tahdon elää hyvä elämää ja tehdä samalla jotain merkityksellistä.

Annille merkityksellistä on pohjoismainen hyvinvointi, jonka vuoksi hän on toisena perustajajäsenenä Nordic Wisdom -projektissa. Se jakaa tietoa ja elämyksiä, ja mukana on myös mystiikkaa: yhden kurssin avulla voi tutustua suomalaisen mytologian jumalattariin.

– Pohjoinen elämäntapa on aarre, jota tahdon vaalia, Anni sanoo.

Lisäksi Anni ideoi ja luo kirjoja, verkkokursseja, äänimatkoja ja hyvinvointiharjoituksia muiden ammattilaisten kanssa. Hän järjestää verkkokurssien kuvauksia myös kotona, ja silloin keittiön fuksian värinen sohva nostetaan sivummalle, ja valkoinen hirsiseinä toimii hyvin studiotaustana.

Elämän voi keksiä aina uudelleen jopa itselleen yllättävin tavoin, Anni sanoo.

– Olen palannut takaisin lapsuuden maalaismaisemiin monen mutkan kautta ja elän nyt juuri sellaista elämää, jota sydämeni kaipaa.

Kommentoi »