Meidän Talo

Anne-Maria rakensi allastalon ja terassin alle viidellä tonnilla – "Pääsen aamulla altaalle kahvimukin kanssa puhtain jaloin"

Anne-Maria rakensi allastalon ja terassin alle viidellä tonnilla – "Pääsen aamulla altaalle kahvimukin kanssa puhtain jaloin"
Uima-altaan yhteyteen rakennettu pieni talo ja uudet terassit viimeistelevät Anne-Maria Iltolan kesäparatiisin.
Julkaistu: 17.6.2022

Julkaistu Meidän Talossa 5/2021.

Pellon laidalla seisoo vanha, siniseksi maalattu pieni talo. Pihan toisella reunalla sijaitsevat aitta ja vanha sauna. Tässä ympäristössä Anne-Maria Iltola vietti kesiä jo pikkutyttönä, sillä paikka kuului hänen isovanhemmilleen ja jäi heidän kuoltuaan perheen kesäpaikaksi. Kun Anne-Marian lapset vuorostaan olivat pieniä 20 vuotta sitten, keskelle nurmikenttää rakennettiin reilun kokoinen uima-allas.

– Olemme aivan lähellä merta, ja meillä on oma laituri. Uima-allas oli kuitenkin aina ollut haaveeni, ja lasten kanssa oli mukavampaa olla omassa pihassa, Anne-Maria kertoo.

Anne-Marian mukaan allas on helppo hoitaa. Siellä on ylläpitokloori, ja vettä testataan säännöllisesti. Vesi vaihdetaan muutaman vuoden välein. Talvella allasta ei peitetä, ja sen pitää jäätyä, jotta routa ei liikuta sitä.
Anne-Maria oli jo piirtänyt allastalon ja tilaamassa materiaaleja, kun kotiin tuli K-Raudan mainos. Cello Sundsvall -malli oli täsmälleen sama kuin hänen suunnittelemansa. Anne-Maria tilasi sen valmiina. 11,4-neliöisen talon kasaaminen oli helppoa, ja työssä auttoivat Anne-Marian pojat ja vävy. Maalaaminen mukaan luettuna allastaloa rakennettiin töiden ohella pari viikkoa. Terassien lisäksi rakennettiin ritilöitä, joita vasten istutetaan köynnöksiä.

Anne-Maria peri paikan aikaa sitten ja on kunnostanut taloa pikkuhiljaa. Syksyllä 2019 hän päätti muuttaa kokonaan Kotkasta Virolahdelle.

– Taloa piti huoltaa, eikä se onnistunut töiden jälkeen. Ensin ajattelin asua kesäkauden, mutta sitten jäin, kertoo Anne-Maria, joka on koulutukseltaan puutarhuri.

Aluksi Anne-Maria aikoi ainoastaan rakentaa seinäkkeen ja jatkaa talon seinustalla ja uima-altaan ympärillä olevia terasseja, koska ne ovat nurmikkoa helppohoitoisempia oleskelupaikkoja.

– Terassien ajatus oli, että pääsen aamulla kävelemään altaalle kahvimukin kanssa puhtain jaloin.

Sitten uima-allas alkoi näyttää omituiselta, kun se törötti yksinään keskellä pihaa. Anne-Maria päätti rakentaa pienen talon altaan yhteyteen. Alun perin se piti tehdä pitkästä tavarasta, mutta lopulta pihaan nousi valmistalo; löytyi malli, joka oli täsmälleen Anne-Marian piirustusten mukainen.

Piha avautuu lounaaseen, ja aurinko paistaa sinne koko päivän. Allastalo aikaistaa keväistä ja pidentää syksyistä oleskelua pihalla. Terassit olivat haasteellisia rakentaa, koska tontilla on korkeuseroja kahteen suuntaan. Terassilaudat ovat valmiiksi käsiteltyä kestopuuta. Pihapiirissä on useita oleskeluryhmiä. Talon vanhan pirtinpöydän seurana on polyrottinkituoleja.
Anne-Maria sisusti allastalon selkeäksi ja hillityin sävyin. Tilassa mahtuu yöpymään kaksi henkeä entisestä kaupunkikodista tuodulla vuodesohvalla. Tammipöydän hän on teettänyt kaverillaan. Matto ja kori ovat kotkalaisesta sisustusliikkeestä, iso lyhty Jyskistä. Anne-Marian vävyn isä teki tikkaat vanhoista heinäseipäistä.

Tontin kaarevuus määritti allastalon rakennuspaikan.

Allastalo aikaistaa ulkona oloa keväällä ja pidentää sitä syksyllä. Siellä voi myös yöpyä kaksi ihmistä. Vanha ja uusi rakentaminen yhdistyvät hyvin, ja talojen mittasuhteet ovat kauniit.

– En edes muista, millainen piha oli ilman allastaloa ja uusia terasseja. Terasseihin olen todella tyytyväinen, sillä tontti viettää kahteen suuntaan ja terassit piti saada mahdollisimman miellyttäviksi kulkea, Anne-Maria sanoo.

Mitä remontti maksoi?

Talopaketti 2 000 e

Terassilaudat 2 600 e

Maalit 200 e

Yhteensä 4 800 e

Kattomateriaalit ovat ystävän remontin ylijäämiä, ja ne Anne-Maria sai ilmaiseksi.

1 kommentti