Boheemi ullakkokoti rauhoittaa kriisialueilla työskentelevän Annan – ”Kotiin palatessa olen aina ensimmäiset päivät yksin”
Sisustus
Boheemi ullakkokoti rauhoittaa kriisialueilla työskentelevän Annan – ”Kotiin palatessa olen aina ensimmäiset päivät yksin”
Irakissa työskentelevä Anna Palmén löysi unelmiensa kodin Turun kattojen yltä. Kun Anna palaa sinne, hän haluaa ensin vain olla yksin ja nukkua omissa pellavalakanoissaan. Kodin sisustus on sekoitus itämaisia mattoja, hehkuvia värejä ja perintökalusteita.
16.11.2020
 |
Avotakka

Maailman kriisialueilla koko aikuisikänsä työskennelleen Anna Palménin kodissa on muistoja jokaisesta asumastaan maasta. Usein löydöt ovat mahtuneet matkalaukkuun, mutta isojen esineiden kuljettamiseen on tarvittu suomalaisten sotilaiden apua.

Yksi niistä on afganistanilaisen puusepän tekemä teepöytä, jonka Anna hankki Kabulissa. Asuntona toimineeseen ankeaan konttiin teetetystä pöydästä tuli niin tärkeä, että Anna halusi tuoda sen Suomeen.

– Suomalaiset sotilaat liikkuvat Puolustusvoimien koneilla, ja tiesin, ettei heillä ole painorajoituksia. Tuttu sotilas lupasi ottaa pöytäni matkaan seuraavalla lomalennolla. Hän kuskasi kahdeksan kilon täyspuista teepöytääni takseissa, lentokoneessa ja junassa.

Annoin hänelle kiitokseksi ravintolalahjakortin, kertoo viestintäpäällikkönä työskentelevä Anna.

Olohuoneen maton Anna osti työkomennuksella Afganistanissa. Teepöydän ääressä Anna ruokaili joka päivä Kabulissa asuessaan. December-nahkatuoli on edullinen löytö Fiskarsista Nikarin ystävämyynnistä. Valaisin on nettikauppa Belianista.
Anna halusi mukavan laatusohvan ja tukea kotimaisia perheyrityksiä. Siksi hän valitsi Hakolan sohvan. Perinteisen afganistanilaisen teepöydän Anna teetti puusepällä Kabulissa. Valaisin on Belianista.
Annan lempipaikka kotona on sohva. Siinä on ihana loikoilla ja kuunnella sateen ropinaa kattoikkunoihin. Ikkunoista on upea näköala Mikaelinkirkolle ja Airistolle. Tšadin julisteen Anna toi Suomeen käsimatkatavaroissa. Hän unohti sen lentokenttien vessoihin kolme kertaa mutta ehti hakea sen aina vielä lähtöporteilta. Silloin Anna päätti, että julisteen on pakko päästä kodissa paraatipaikalle.

Anna on asunut opiskelujensa päättymisen jälkeen niin Palestiinassa, Tšadissa kuin Afganistanissakin. Välillä hän on palannut hetkeksi takaisin Suomeen mutta huomannut pian, että veri vetää taas maailmalle. Vuoden 2019 alussa hän aloitti työt Irakissa.

Kosmopoliitin luonteesta huolimatta koti Suomessa on aina ollut Annalle tärkeä paikka, johon hän palaa viettämään lomia ja tapaamaan ystäviä ja perhettään.

– Tšadin-vuosina päätin, että en halua olla enää kiertolaisnainen, joka yöpyy ystäviensä sohvilla ja hakee tavaroitaan varastoista ympäri Suomea. Halusin palata maailmalta kotiin, jossa tavarani ovat yhdessä paikassa.

Kotona nautin pysähtymisestä, rauhoittumisesta ja nukkumisesta omassa sängyssäni.
Ruokaa rakastavalle Annalle oli tärkeää, että asuntoon remontoidaan laadukas keittiö. Se on Kitzenin. Saarekkeen yllä on Artekin Kultakello.
Annan isoisän muuttaessa vanhainkotiin lastenlapset saivat tulla hakemaan itselleen mieluisia tavaroita, ja Anna valitsi astiakaapin, jota oli ihaillut lapsesta asti. Eteisen kelimmatto on Irakista ja vaateteline turkulaisen Be Designin. Keittiön liesi, jossa on integroitu liesituuletin, maastoutuu tyylikkäästi mustaan tasoon.

Alkuun Annalla oli pieni kerrostaloasunto Helsingin Lauttasaaressa. Hän etsi pitkään sitä tilavampaa aikuisen naisen kotia. Lopulta sellainen löytyi Turusta loppuvuonna 2018. Annan ystävä remontoi asuntoa myytäväksi ja houkutteli Annan katsomaan sitä. Siinä vaiheessa asunto oli vielä pommi, mutta Anna näki auki revittyjen lattioiden keskellä valtavan potentiaalin. Ostopäätöksen tekeminen kuitenkin hirvitti, sillä Annalla oli ennestään kaksi sijoitusasuntoa ja Lauttasaaren-koti vielä myymättä. Hän olikin hetken aikaa neljän asunnon loukussa.

– Opiskelin aikanaan Turussa, ja kaupunki on minulle tärkeä. Täällä on paljon ystäviäni. Oli ihanaa palata takaisin. Muuttaminen takaisin Turkuun myös mahdollisti sen, että sain vihdoinkin unelmieni kodin.

Anna rakastui heti ensi kerrasta ullakkoasuntoonsa, joka sijaitsee Mikaelinkirkon vieressä, Turun keskustan kattojen yllä. Isojen ikkunoiden ja lukuisien kattoikkunoiden kautta kotiin virtaa valoa. Kotoa pyöräilee minuuteissa niin Aurajoen rantaan, kauppahalliin, Kauppatorille kuin kaupungin parhaisiin ravintoloihin.

– Arvostan Suomessa eniten vapautta. Voin lähteä kotoa yksin ilman turvamiehiä ja luotiliivejä. Täällä on puhdasta ja turvallista. Maailmalla olon jälkeen olen onnellinen, että minulla on Suomen passi.

Isoisoäidin ruokapöydän ympärillä on Wishbone-tuolit ja roosa Muurahainen. Annan pitkään haaveilema iso afgaanimatto on Kabulista. Käsin tehty villamatto painaa yli 30 kiloa. Turun kristallin valaisin löytyi nettikirpputorilta.
Keittiö on Annalle tärkeä, sillä maailmalla koti on usein hotellissa ja ruokaa laitetaan vedenkeittimellä. Anna nauttii tuoreiden raaka-aineiden hakemisesta Turun kauppahallista ja torilta ja herkkujen kokkailusta perheelle ja ystäville.

Sisustuksessa Anna sekoittaa modernia tyyliä ja vanhoja, kierrätettyjä tavaroita. Hän rakastaa tekstiilejä ja värejä – ja mattoja, joita hän tuo matkoiltaan myös ystävilleen ja perheelleen lahjoiksi.

Itämaisissa matoissa Annaa kiehtovat värikkäät kuosit ja paikallinen käsityö. Afganistanissa hän kierteli usein eri sotilasleirien mattokauppoja, joissa kauppiaat tarjoilivat teetä ja kertoivat kiehtovia tarinoita mattojen alkuperästä. Välillä Anna pakotti turvamiehensä ajamaan mattokaupoille, vaikka se ei ollutkaan aina sallittua turvallisuustilanteen vuoksi.

– Parhaat matot olen löytänyt Afganistanista, jossa mattoja on kudottu vuosisatoja. Kauniita ja edullisia löytöjä olen tehnyt myös Istanbulissa. Parhaat huivit ja keramiikka-astiat löydän ystäväni Asemin kaupasta Betlehemin vanhastakaupungissa. Sinne saatan jäädä tuntikausiksi juttelemaan politiikasta ja elämästä.

Esineet ja kalusteet ovat seuranneet kodista toiseen. Näin muistot elämästä kriisialueilla kulkevat mukana. Ainoa ongelma on, että tavaraa tulee hamstrattua liikaa, ja silloin kodissa ei ole tilaa hengittää.

– Kotiin palatessa olen aina ensimmäiset päivät yksin. Bagdadissa olen kollegoideni kanssa 24 tuntia vuorokaudessa ja teen ympäripyöreitä työpäiviä. Kotona nautin pysähtymisestä, rauhoittumisesta ja nukkumisesta omassa sängyssä pellavalakanoissani.

Julisteet ovat hienoja muistoja matkoilta. Annalla on niitä jokaisesta maasta, jossa hän on työn vuoksi asunut.
Makuutilassa on afganistanilaisen Rahim Walizadan Chuk palu -designmatto. Pinkki matto on ostettu Istanbulista lomareissulla. Riippuvalaisin on Sessakin Laaka ja lattiavalaisin Gazasta kehitysvammaisten työpajasta.
Annan ullakkoasunto on valoisa ja avara kattoikkunoiden ansiosta. Vieraille varattu tila on erotettu olohuoneesta Suomen lasitehtaan lasiseinällä. Futonsänky on aina valmiiksi pedattuna pellavalakanoilla.
Messinginvärisestä vintagebaarikärrystä Anna haaveili yli vuoden, kunnes sellainen löytyi nettikirpputorilta. Myyjä sattui olemaan Turussa.

Lähi-idässä rakastetaan juhlia ja illanistujaisia, joihin kutsutaan kaikki tutut ja tuntemattomammatkin. Annalle ikimuistoisin oli joulu 2010. Silloin hän kutsui alueella asuvat skandiystävänsä kotiinsa Betlehemiin aattoillalliselle. Kuokkavieraana ilmaantui eräs turkulainen Linda, josta tulikin sydänystävä. Myös palestiinalaiset häät ovat upeita kokemuksia.

Anna nauttii kestitsemisestä myös Suomessa, joten ullakkokodin pöydän äärellä istuu usein perhettä ja ystäviä. Usein he jäävät myös yöksi. Annan lomat kestävät yleensä muutamia viikkoja, ja niiden aikana hänelle tulee jo kaipuu takaisin maailmalle.

– Menojalkaa alkaa heti vipattaa, kun vietän pitkiä aikoja kotona. Pystyn rakentamaan kotini mihin tahansa, niin pieneen merikonttiin kuin viiden tähden hotellihuoneeseenkin. Toki se ei ole ihanaa, ja neliöt tulevat väkisinkin vastaan. Mutta olen levoton sielu, ja lopulta maailma on kotini.

Kerran jouluaattona kylpyhuoneen kynttilät sytyttivät pyyhkeet tuleen. Onneksi palosta selvittiin säikähdyksellä ja lievillä vahingoilla. Matto on Betlehemistä Annan tutulta matto- ja huivikauppiaalta, lattialaatta Bauhausista.
Eteisen vanha puupöytä on turkulaisesta antiikkiliikkeestä. Kelimmatto on Irakista ja vaate- ja kenkäteline Be Designin.
Annan 79,5 neliön ullakkoasunto sijaitsee vuonna 1929 rakennetussa kivitalossa Turun keskustassa. Varastona aiemmin toiminut tila otettiin asuinkäyttöön 1990-luvulla.
Kommentoi »