Avotakka

Ulkomaan vuosien jälkeen Anna löysi toiveidensa keskustakodin, jonka sydämenä hehkuu keittiö – ranskalaisvivahteisen tilan suunnitteluun osallistui koko perhe

Ulkomaan vuosien jälkeen Anna löysi toiveidensa keskustakodin, jonka sydämenä hehkuu keittiö – ranskalaisvivahteisen tilan suunnitteluun osallistui koko perhe
Kymmenen vuotta Ranskassa mullistivat Anna Kärävän keittiötoiveet ja saivat arvostamaan eteistä. Suomeen palattuaan perhe halusi kokeilla keskusta-asumista. Toivekoti löytyi yli odotusten merenrannalta.
Julkaistu: 15.10.2021

Vau, mikä merinäköala! Ikkunasta avautuva maisema sinetöi päätöksen Kärävän perheen etsimisurakalle. Perhe ei ollut ensimmäisenä osannut haaveilla sijainnista aivan meren äärellä etsiessään kaupunkiasuntoa Helsingin keskustasta.

Kolmen aikuistuvan lapsen suunnitelmiin ei kuulunut enää arjen jakaminen vanhempiensa kanssa. Vanhin lapsista asuu jo omillaan, ja kuopuksen ja keskimmäisen lapsen urheilu-urat pitävät heidät kiireisinä Pohjois-Suomessa ja maailmalla. Kodissa on kuitenkin makuuhuoneet myös nuorimmaisia varten, kun he käyvät kääntymässä kotona ja ovat lomillaan Helsingissä.

Brändi- ja kulttuurijohtaja Anna Kärävän perheeseen kuuluu aviomies, kaksi osittain kotona asuvaa nuorta aikuista lasta sekä jackrussellinterrieri Freddy. ”Selkeät ja isot huoneet viehättivät. Asunto saa olla pohjaltaan juuri sellainen, kuin sen kuuluukin olla”, Anna sanoo.
Keittiökaapiston viereen jäi tilaa kahdelle päällekkäin asetetulle vanhalle talonpoikaiskaapille. Vanhan samovaarin Anna sai vanhemmiltaan 30-vuotislahjaksi. Vihreä­raidallinen kori on Fampusta.
Yhdistä estoitta uutta ja vanhaa. Tässä keittiössä talonpoikaiskaapit ovat kuin kotonaan modernin kaapiston vieressä, koska sävyt pelaavat yhteen.
Ruokapöytä on Keiteleen pappilasta; Annan miehen isoisä oli Keiteleen rovasti. Tuolit päädyissä ovat Ranskasta, ja Seiska-tuolit pari osti parikymmentä vuotta sitten omakotitaloonsa Espoon Henttaalla. Keittiö on Blaun. Valaisin on Foscarinin.

Perhe oli muuttanut Suomeen pari vuotta aikaisemmin. Ranskaan oli jäänyt talo, joka oli laitettu vuokralle. Perhe halusi aikaa makustella, missä oikea paikka seuraavalle kodille olisi. Aviomies haikaili itäiseen Helsinkiin, omiin lapsuudenmaisemiin. Hän oli aina haaveillut, että omasta rannasta voisi kävellä veneeseen.

– Asuimme Ranskassa pienessä kylässä Annecyn alueella ja Suomessa olimme asuneet perheenä aiemmin lähiössä. Mietin, olisiko kiva tässä elämänvaiheessa asua keskustassa, Anna kertoo.

Koska he olivat tekemässä kompromissia, piti asunnon olla nappivalinta: autopaikka olisi saatava ja paljon varastotilaa urheilevalle perheelle.

Vanha, alkuperäinen keittiökaapisto sai hiottuna ja mattavahattuna uuden paikan keittiön yhteydessä olevasta apukeittiöstä. Alkuperäisen keittiön sivukaapit siirrettiin eteiseen. Uudet nupit ovat Ikeasta. Vanha keittiöjakkara on maalattu keltaiseksi kalkkimaalilla. Vintiltä löytyi puuttuvia ovia, jotka suoristettiin ja vahattiin.

Uusi koti sijaitsee Helsingin Kruununhaassa, Pohjoisrannassa, alun perin upseereille rakennetussa tiilitalossa. Kärävien kotirappu kuului aiemmin kenraaleille. Upseereilla oli mahdollisuus lunastaa asunnot itselleen 1940-luvulla. Kärävien ruokapöydän alla on yhä nappi, josta ennen remonttia meni johto entiseen palvelijan huoneeseen.

Asuntoa oli remontoitu vuosikymmeniä sitten, eikä rakenteellisia muutoksia tarvittu. Tiedossa oli putkiremontti muutaman vuoden päässä, joten kylpyhuoneiden uusiminen sai jäädä odottamaan sitä.

Muutoin pariskunta halusi heti remontoida asunnosta niin paljon kuin mahdollista. Seinät ja katot saivat uudet maalipinnat ja vanhat parketit hionnan ja uudet lattialistat.

Valoa laajalle levittävä kattokruunu, moderni tai perinteinen, on näyttävä yleisvalo eteisaulassa. Sen tulee olla häikäisemätön ja vähintään kahden metrin korkeudella.
Avarasta hallista on kulku keittiöön ja olohuoneeseen. Hallin kattovalaisin on Chambers Chandelier, keittiön Foscarinin Spokes. Taulu on Tiina Osaran.

Keittiön pari oli suunnitellut siirtävänsä meren puolelle, mutta hormin puuttumisen vuoksi se päätyi entisen ruokasalin yhteyteen. Kymmenen vuotta ranskalaisen ruokakulttuurin keskellä, jossa ruoka on selkeästi erilaisessa asemassa kuin Suomessa, vaikutti toiveisiin.

– On kätevää, kun saattaa valmistaa samalla ruokaa ja seurustella muiden kanssa. Tämä on kuin tupakeittiö, josta olin haaveillut.

Keittiö on niin tärkeä Käräville, että perhe lähti keittiöliikkeeseen neljän hengen voimin suunnitelmaa tekemään. Kaapiston väriksi valikoitui petrolinsininen. Anna havaitsi, että kun tummaan yhdistää esimerkiksi kultaa, värit tulevat paremmin esille. Inspiraatiokuvia hän etsi muun muassa pariisilaistyylisistä kodeista. Ystävä, sisustussuunnittelija Petra Lassenius, auttoi oikeiden värisävyjen valitsemisessa ja valaistussuunnittelussa.

Näkymä makuutilasta olohuoneeseen. Osa ovista oli maalaamattomia, ja ne saivat jäädä niin. Maalatut ovet entisöi puuseppä. Isoisän tuoli on kunnostettu ja verhoiltu uudelleen. Matto, pikkupöydät ja tyynyt ovat Ranskasta. Valaisin on Foscarinin ja grafiikantyöt Tiina Osaran.
Herkullisen sävyiset isotähtiputki ja jättikrysanteemi ovat kaunis yhdistelmä kimpussa.
Oliivinvihreä kaakelitakka on yhä käyttökunnossa, ja siinä palaa usein tuli. Kattovalaisin on Chambers Chandelier.

Anna pitää kerroksellisuudesta, ja parin kodissa onkin paljon perintöhuonekaluja kummankin suvuilta. Välillä hän miettii, onko talonpoikaistyyliä liikaa, mutta se on pehmentävää vastapainoa uutena hankituille kalusteille.

Heidän vaaleaa kotiaan Ranskassa pidettiin skandinaavisena – uuteen kotiin Anna halusi entistä lämpimämpiä värejä. Kotikylässä Kärävien ystävillä oli upeita koteja. Anna kertoo, että sikäläisissä kodeissa oli kuitenkin yksi arkea hankaloittava piirre: eteisen puute. Ulko-ovesta astutaan usein lähes suoraan olohuoneeseen. Ulkoilevalle viisihenkiselle perheelle pieni naulakko ei riitä alkuunkaan.

Vuoriston kupeessa olevaan Menthon-Saint-Bernardin kylään perhe muutti miehen työn perässä mutta myös unelman ja elämänlaadun takia. Lapset olivat pieniä mutta harrastivat jo alppilajeja isänsä jalanjäljissä, joten parempaa paikkaa ei olisi ollut missään.

– Mieheni kävi töissä tunnin matkan päässä Genevessä, ja itse tein projektityötä ja opetin yliopistossa. Molempien saatua hyvät työtarjoukset Suomesta aika tuntui oikealta palata Helsinkiin.

Tilaa Meillä kotona -uutiskirje!
Saat ihanat kodit, sisustusideat, puutarhavinkit, DIY-ohjeet ja reseptit sähköpostiisi kaksi kertaa viikossa
Makuuhuoneiden seinissä on Tikkurilan sävy S491 Petrooli. Arne Jacobsenin suunnittelemat seinävalaisimet ovat &Traditionin Bellevuet Formverkistä. Sängyn päällä olevassa taulussa on Osaran kartanon yksi rakennus. Taulun maalannut Kaisu Hilden oli Annan vaarin sisko.
Vanha lipasto on Osaran sukukartanosta Hämeenkyrössä. Anna on omaa sukuaan Osara. Matto tuli mukana Ranskasta, valaisin on Louis Poulsenin. Harmaa tuoli on Ya-sarjaa. Ya on Petra Lasseniuksen ja Annan projekti, jossa vanhat tuolit saavat uuden ilmeen. Taulu on Matti Petäjän.
Valkoinen katto tuntuu loitontuvan todellista korkeammalle, kun katon sävy on rajattu alkamaan jo reilusti seinän yläreunan puolelta.

Ranskalaisessa kotikylässä Anna tervehti suurinta osaa vastaantulijoista. Kruununhaassa tutuiksi ovat tulleet toiset koiranomistajat ja jotkut oman talon asukkaista.

Muuttojen yhteydessä kiintymys kotiseutuun on herättänyt Annassa kysymyksen, milloin asuinpaikka alkaa tuntua omalta.

– Minulla se matka on alkanut, että alan pikkuhiljaa juurtua tänne. Nyt pääsemme kassit olalla astelemaan suoraan venesatamaan ja ajamaan siitä saareemme Sipoossa. Paikka saaressa meillä on ollut myös koko Ranskassa olomme ajan. Saari kuuluu tähän Kruununhaan-pakettiin, ja haluan ajatella sen helpottavan tuntemustani siitä, että tämä on nyt meidän uusi kotiseutu.

Viidenteen kerrokseen ei kuulu Pohjoisrannan vilkas liikenne. Annan lempipaikka sijaitsee olohuoneen ikkunalaudalla: siinä on levollista kahvitella ja ihailla maisemia Tervasaareen ja Korkeasaareen.

150 neliön kerrostaloasunto sijaitsee arkkitehti Kalle Lehtovuoren suunnittelemassa punatiilisessä talossa Helsingin Kruununhaassa. Vuonna 1929 valmistunutta rakennusta kutsutaan Kiholinnaksi, koska alun perin siihen tuli upseeriperheiden koteja.
Kommentoi »