”Kolme vuotta tähän suttaantuu” – vaikka Anna Perho lopetti deadlineista puhumisen, ennustus remontin kestosta saattaa osua oikeaan
Rakenna ja remontoi
”Kolme vuotta tähän suttaantuu” – vaikka Anna Perho lopetti deadlineista puhumisen, ennustus remontin kestosta saattaa osua oikeaan
Jokainen remontoija tietää, että mutkat kuuluvat matkaan eikä aikatauluista kannata vetää turhan tiukkoja, tuumaa Meidän Talo -lehden kolumnisti Anna Perho.
18.1.2023
 |
Meidän Talo

Kun aikanaan aloitimme talon remontin, tulin sanoneeksi ääneen, että kolme vuotta tähän suttaantuu ja sitten voidaan alkaa katsella pihatöitä.

Ennustus vaikuttaa pitävän aika hyvin kutinsa. Lattioista aloitettiin, ja nyt rakenteet on käyty läpi vinttiä myöten.

Ulkopuolella odottaa purettujen terassien uudelleenrakennus, julkisivun maalaus punamullalla sekä ulkorakennuksen kunnostus ja mahdollisten kesähuoneiden nikkarointi.

Saunan suihkuhuoneen laatoitusta päätimme jatkaa vasta keväällä, kun ilmat lämpenevät. Tilan lämmittäminen viikkokausiksi niin, että laasti kuivuisi, olisi näillä sähkön hinnoilla niin kallista, että vaihdan suihkuhuoneen mielihyvin vaikka ojassa kylpemiseen.

Sisätiloissa viimeinen suuri ponnistus on salissa tehtävät työt.

Pitkän pähkäilyn jälkeen päädyimme siihen, että salin takka puretaan. Se oli murtunut useammasta kohdasta, eikä sisustan kuntokaan vakuuttanut. Korjaaminen olisi ollut kallista ja tuloksiltaan epä­varmaa. Niinpä tilalle tulee nykyajan standardeilla valmistettu uuni, joka päällystetään käsinmaalatuilla keraamisilla laatoilla.

Tässäkin on edetty hanuri edellä puuhun: huone tapetoitiin jo keväällä ennen kuin uunin kohtalosta päätettiin. Niinpä purkamista varten pitää rakentaa muovitettu tunneli, jota pitkin nokiset tiilet roudataan ulkona odottaviin peräkärryihin.

”Valmista odottavalle aika on pitkä, mutta talon historiassa vain silmänräpäys.”

Sitten jäädään odottelemaan takkatoimitusta, joka voi ehtiä jouluksi, mutta voipi olla että ei. Olen kaiken kaikkiaan lähes lopettanut tarkoista deadlineista puhumisen, koska ne eivät kuitenkaan pidä paikkaansa. Parin kolmen kuukauden tarkkuudella on jo aivan riittävän tarkka arvio.

Kun vanhasta takasta on päästy, alkaa kirjahyllyn rakentaminen. Mielessäni on aivan projektin alusta alkaen ollut kattoon saakka ulottuva hylly, jossa on alhaalla kaapit.

Salin lattia maalataan näillä näkymin syvän tumman­ruskeaksi. Kun kerroin tästä somessa, sain useita varoittavia viestejä siitä, että tummassa lattiassa näkyy kaikki pöly. Mutta aina kun joudun valitsemaan kauniin ja käytännöllisen välillä, päädyn ensimmäiseen. Luotan myös siihen, että näköni huononee joka tapauksessa niin paljon, ettei pölyllä ole niin väliä.

Paperilla remppaaminen on suoraviivaista hommaa: takka pois, hylly seinään, maalia lattiaan ja presto, valmista. Mutta totuuden tietää jokainen hommaa kokeillut. Ei kaikki mene kuten Strömsössä, useimmiten ei edes kuten Putkinotkossa.

Siksi kolmen vuoden ennustekin saattaa vielä kyykähtää, vaikka maaliin on profetian mukaan kymmenisen kuukautta aikaa.

Valmista odottavalle aika on pitkä, mutta talon histo­riassa vain silmänräpäys.

Anna Perho on valmentaja ja kolumnisti, joka ei osaa perustella hankintaansa. Seuraa Rakkaudesta röttelöön -projektia Instagramissa @olipa_kerran_talo.

Kommentoi »