Meidän Talo

”Välipohja falskaa kuin seula, mutta tuntuu siltä, että kodin lämpö on tullut jäädäkseen” – Anna Perho huomasi, että sähköpattereilla on taianomainen vaikutus

”Välipohja falskaa kuin seula, mutta tuntuu siltä, että kodin lämpö on tullut jäädäkseen” – Anna Perho huomasi, että sähköpattereilla on taianomainen vaikutus
Vanha talo sai kodin sielun lämmityksen myötä. Vielä kuitenkin riittää tehtävää ennen kuin talo on yöpymiskuntoinen, kertoo Meidän Talo -lehden kolumnisti Anna Perho. Tämä on kolumnisarjan 15. osa.
Julkaistu: 23.5.2022

Suuri ihme on saavuttanut talon: modernit sähköpatterit. Ne asennettiin paikoilleen eräänä helmikuisena päivänä, ja koko talon feng shui muuttui kuin taika­iskusta: kun patterit alkoivat lämmittää niin pitkään kylmillään ollutta taloa, tuntui yhtäkkiä siltä, että tämä urakkahan voi joskus ihan vaikka valmistua. Turhaan ei puhuta kodin lämmöstä!

Vaan eipä mennä asioiden edelle, sillä vielä riittää tehtävää ennen kuin remontin ensimmäinen vaihe – talo yövyttävään kuntoon – valmistuu.

Itse pääsin vihdoin tekemään jotain konkreettista loputtoman lautakasojen siirtelyn ja hyödyt­tömän puuhastelun jälkeen. Suopakuurasin keittiön lattian, siis sen osan, joka on katettu lankuilla.

Kun patterit alkoivat lämmittää niin pitkään kylmillään ollutta taloa, tuntui yhtäkkiä siltä, että tämä urakkahan voi joskus ihan vaikka valmistua.

Homma paljastui samanlaiseksi kuin kalan savustaminen. Toimenpidettä mystifioidaan ja annetaan kuva, että vain harvat ja valitut siihen kyke­nevät, vaikka todellisuudessa file laitetaan savustimeen, otetaan hetken päästä pois ja kala on täydellistä. Suopa­kuuraus taas on sitä, että ämpäriin laitetaan suopaa ja vettä, jolla sitten lattia jynssätään pariin otteeseen ja ihan tanskalaisen näköinen tulee, eli hieno.

Keittiön muuri on esitettyjen epäilysten mukaan maalattu joskus lateksilla. Mene ja tiedä, mutta ainakaan maalia ja siihen iskostunutta nokea ei saa poistettua kuin piikkaamalla, joten tein spontaanin ratkaisun ja maalasin lian peittoon jemmaan jääneellä pohjamaalilla. Sen päälle sudin sävytettyä valkoista, ja taas on ihan tanskalainen tunnelma.

Keittiö alkaakin olla hiljalleen siinä kunnossa, että sinne saa kantaa takaisin talon suoranaisen kruunun, irtaimiston mukana tulleen neljämetrisen lankku­pöydän. Sen kohtalona on ollut toimia ehkä jonkinlaisena verstaspöytänä, tai sitten lankkuihin oli vain imeytynyt sadan vuoden rasvatahrat. Yhtä kaikki pinta ei enää ollut hurmaavasti patinoitunut, vaan yksinkertaisesti ruma. Hetken tutkiskelu osoitti, ettei pintaa saisi höyläämälläkään kuntoon.

Välipohja falskaa kuin seula, mutta silti tuntuu siltä, että kodin lämpö on nyt tullut jäädäkseen.

Kunnollinen perinnekunnostaja olisi ehkä yrittänyt hiertää pinnan silti jollain ranskalaisella erikois­työkalulla, mutta itse ostin marketista juoksevaa vahaa ja sudin pöydän tummaksi kuin yö. Vahan kuivuminen ottaa usean päivän, joten tätä kirjoittaes­sa odotan sormet ristissä, miltä lopputulos näyttää ja etsin samalla nettikirppiksiltä neljämetrisiä pöytä­liinoja.

Niin, se lämpö. Se tuntuu jopa pysyvän seinien sisällä, eli ikkunat vetävät vähän vähemmän kuin olisi luullut. Välipohja falskaa kuin seula, mutta silti tuntuu siltä, että kodin lämpö on nyt tullut jäädäkseen.

Anna Perho on valmentaja ja kolumnisti, joka ei osaa perustella hankintaansa. Hän remontoi Ypäjällä 1800-luvun lopussa rakennettua taloa. Seuraa Rakkaudesta röttelöön -projektia Instagramissa @olipa_kerran_talo.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »