Anna muutti puolen neliön välieteisen kuivauskaapiksi – nyt lapsen vaatteet kuivuvat kätevästi vanhoissa pöydänjaloissa
Sisustus
Anna muutti puolen neliön välieteisen kuivauskaapiksi – nyt lapsen vaatteet kuivuvat kätevästi vanhoissa pöydänjaloissa
Kun märkien ja kuraisten vaatteiden kuivatuksesta meinasi tulla ongelma rivitalon minieteisessä, Anna Turunen keksi ratkaisun.
10.9.2018
 |
Kotivinkki
Anna Turunen, 46, asuu puolisonsa ja 7-vuotiaan lapsensa kanssa rivitalossa Vantaalla. Noin yhden neliön kokoinen eteinen avautuu lähes suoraan olohuoneeseen. Siksi perhe pyrkii pitämään eteisen tavarat tiukasti omilla paikoillaan.

"Tässä asunnossa ei voi säilyttää mitään ylimääräistä. Kaappitilaa on niin vähän. Eteisessä voi olla vain välttämättömin: pyöräilyvarusteet, lapsen reppu, muutama sellainen vaate, jota käytetään päivittäin, ja kahdet kengät per asukas. Esimerkiksi siistimmät takit, joita käytetään usein, muttei päivittäin, ovat vaatekaapissa alakerrassa.

Eteiseemme kertyy helposti liikaa tavaraa, eikä ylimääräistä tarvitse olla paljon, kun tila räjähtää käsiin. Vähintään kerran parissa viikossa se pitää raivata ja viedä kertyneitä vaatteita ja kenkiä takaisin paikalleen alakertaan.

Tyttäreni Sara on aina ollut innokas järjes­telijä. Hän on meillä se, joka käy asettelemassa kengät siististi riviin.

Lapsen myötä tarvittiin myös paikka, johon laittaa märät, hiekkaiset ja kuraiset vaatteet. En halunnut kantaa niitä asunnon läpi alakertaan kylpyhuoneeseen.

Niinpä keksin, että pikkuruisesta, puolen ne­liön kokoisesta välieteisestämme saa kätevän kuivauskaapin, kun ruuvaa seinälle patterin päälle tankoja. Kun Sara oli pienempi, hän ei ylettänyt itse ripustamaan vaatteitaan. Ripustin amppelikoukun vaatetankoon. Siihen Sara yltää itse, ja haalarilla on riittävästi tilaa roikkua.

Pikkuruiseen välieteiseen ei löytynyt riittävän kapeita vaatetankoja. Anna keksi asentaa tangoiksi ylimääräiset pöydänjalat.

Henkareille saa kuivumaan lapsen vaatteet ja miehen pyöräilyvarusteet. Rukkasille on koukkuja patterissa, ja kengät pysyvät alemman tangon ja patterin varassa. Patteri on talvisin tosi lämmin, ja ilma kiertää tilassa hyvin. Vaatteet kuivuvat nopeasti.

Eihän se tietenkään nättiä ole, kun eteisen seinällä roikkuu takkeja ja rukkasia, mutta pakko ne on kuivattaa. Siitä olen tarkka, että kun vaatteet ovat kuivuneet, ne viedään paikalleen. Väli­eteinen on nimensä mukaisesti välieteinen, siellä ei säilytetä mitään.

Hiekka on yksi haaste: mistä löytää matto, joka pysäyttää hiekan eteiseen mutta ei näytä kuramatolta? Ostin rullatavarana myytävää kuramattoa ja leikkasin siitä pyöreän. Se ei näytä ihan perinteiseltä eteisen matolta.

Olen saanut eteisemme mielestäni toimivaksi, eikä se koskaan ole ärsyttänyt niin paljoa, että olisin harkinnut asunnon vaihtamista sen vuoksi.

Haaveenani kuitenkin on, että seuraavassa kodissamme olisi kodinhoitohuone, lämmin varasto ja autotalli, jotka helpottaisivat säilytysongelmia.

Täydellinen eteinen olisi valoisa, toimiva ja väljä, mutta säilytystilaa ei tarvitsisi olla paljon, jos tavaroille on järkevä säilytyspaikka muualla asunnossa."

Perheen tytär on tarkka järjestyksenpitäjä. Eteisen seinälle on kehystetty hänen kirjoittamat toimintaohjeet.

Ammattijärjestäjän 5 vinkkiä pieneen eteiseen

  1. Karsi, karsi, karsi. Mieti, kuinka monta takkia ja huivia oikeasti tarvitset.
  2. Pidä eteisessä vain välttämättömimmät vaatteet ja tavarat. Juhlakorkkarit ja kaikki, mitä et käytä joka aamu, on parempi säilyttää muualla.
  3. Ole luova. Ripusta ovikoukkuja, käytä kipattavia kenkälaatikoita myös vaatesäilytyksessä.
  4. Hyödynnä seinätila ylös asti: pitkille perheenjäsenille voi asentaa hyllyjä ylemmäs, ja aivan katonrajassa voi säilyttää hyllyillä kausivaatteita tai muita harvemmin tarvittavia varusteita.
  5. Henkareihin mahtuu enemmän kuin koukkuihin, ja ne ovat myös siistimmän näköiset. Panosta yhtenäisiin henkareihin ja kauniisiin koreihin.

Vinkit antoi ammattijärjestäjä Ilana Aalto.

Kommentoi »