”Savitöiden hitaus opettaa kärsivällisyyttä” – Neljän lapsen äiti Anna tekee kotona upeita sieniä ja croissanteja keramiikasta
Keramiikkahurahdus
”Savitöiden hitaus opettaa kärsivällisyyttä” – Neljän lapsen äiti Anna tekee kotona upeita sieniä ja croissanteja keramiikasta
Anna Blomqvist, 35, kaipasi pikkulapsiarjen rinnalle intohimoharrastusta, johon on helppo tarttua kesken kotipäivän. Sitten hän muisti, miten oli jo lapsena rakastanut sitä, miltä savi tuntuu käsissä.
Julkaistu 29.8.2023
Kotivinkki

”Pidin jo lapsena siitä, miten pehmeältä savi tuntuu käsissä. Ensimmäinen muistoni savitöistä on kuvataidekoulusta, jonka aloitin 5-vuotiaana. Sitä ennen olin muovaillut kotona muovailuvahoilla ja äidin tekemällä taikataikinalla. Minulla on edelleen yksi lapsena tekemäni suloinen savilisko. Se on kotonani hyllyssä, seuranaan jatkuvasti kasvava kokoelma itse tehtyä keramiikkaa.

Olen pienten lasten äiti ja teen keramiikkaa pääasiassa kotona. Otan ajan harrastukselleni milloin mistäkin hetkestä. Joskus se on vauvan päiväunien aikaan, joskus myöhemmin illalla. Savitöihin on helppo tarttua, kun sopiva hetki koittaa. Usein työstän savea ihan vain keittiön pöydällä. Savihan on luonnontuote, joka lähtee pyyhkimällä pois.

Kun aloitin savityöt, minulla ei ollut mitään välineitä erikseen. Käytin työstämiseen keittiöveistä. Myöhemmin olen hankkinut erilaisia tikkuja, muotteja, veitsiä ja kaivertimia. Minulla on myös vanha kaulin, joka on erityisen hyvä levytöissä.

Anna Blomqvistin kodin seinille on ripustettu kymmeniä itse tehtyjä ja muidenkin keramiikkaa. Omista töistä on riittänyt myös muille. ”Laitoin juuri perheemme Whats­app-ryhmään sienitöitä tarjolle, ja jokainen pääsi uuteen kotiin. Aiemmin en ajatellutkaan, että omista töistä voisi olla haikea luopua, mutta niin on välillä käynyt.” Annan keramiikkaharrastusta voi seurata Instagramissa @by.anna.b-tilillä.
Anna löysi keramiikkaharrastuksen kuopuksensa Valon, 8 kk, odotusaikana. Hän ostaa parin kuukauden välein parikymmentä kiloa savea. Osan savesta ja välineistä hän säilyttää kodin häkki­varastossa. ”Lisäksi olen ­napannut lastenhuoneesta yhden hyllyn savitöille ja niiden kuivattamiselle.”
Anna polttaa keramiikka­työt ystävänsä luona, mutta muut vaiheet hoituvat kotona. Saven työstämisessä tarvitaan erilaisia kaivertimia, ja kostea keittiösieni sopii pinnan viimeistelyyn.

Lapsuuden perheeni on taiteellinen. Äitini on oopperalaulaja ja ehkä ajatteli jossain vaiheessa, että joku meistä lapsista tulisi seuraamaan hänen jalanjälkiään. Kukaan meistä ei lopulta päätynyt luovalle alalle, mutta meillä oli mahdollisuus harrastaa taiteita monipuolisesti. Soitin poikkihuilua, kävin kuvataidekoulussa ja harrastin keramiikkaa eri kursseilla läpi nuoruuteni, mutta vähitellen harrastukset jäivät.

Reilu vuosi sitten odotin neljättä lastamme ja hoidin muita lapsia kotona. Kaipasin jotakin ihan omaa tekemistä, johon suhtautuisin jälleen intohimolla. Löysin Instagramista keramiikka-aiheisia tilejä, kuten Maanantaikeramiikan, ja innostuin hankkimaan kotiin harrastajien tekemiä keramiikkatöitä. Vuosi sitten kesällä osallistuin ystäväni kanssa ensimmäiselle Maanantaikeramiikan kurssille.

”Kun uppoudun muotoilemaan savea, en ajattele siinä hetkessä mitään muuta.”

Kurssilla tein hedelmätyön, joka päätyi kotona seinälle. Nautin saven työstämisestä ja erilaisten muotoilutekniikoiden opettelusta, ihan kuin silloin lapsena. Menin seuraavallekin kurssille, sillä kerralla äidin kanssa. En ole ikinä kokenut olevani erityisen hyvä esimerkiksi piirtämisessä, mutta savityöt tuntuivat heti omalta jutulta. Kun uppoudun muotoilemaan savea, en ajattele siinä hetkessä mitään muuta.

Jo ennen keramiikka­harrastusta Anna innostui paperiaskartelusta. Hän on taitellut ja askarrellut paperista kaikenlaista, kuten valaisimet lasten­huoneeseen. Askartelu­tilien kautta hän päätyi seuraamaan myös kera­miikka­­­­­harrastajien tilejä.
Annan lapsi Lili, 4, teki ­keramiikasta vadelman (alhaalla oikealla), jonka sävyt hän sekoitti ­itse. ”Myös mies on omalla tavallaan mukana harrastuksessa. Hän on se, joka kuskaa töitä autolla polttoon ja takaisin”, Anna kertoo.
Sitrypäle ja pääpäle ovat Annan keksimiä hybridihedelmiä. Koristelut ja lasitteet antavat savelle kauniin kiillon ja sävyn.

Töitteni aiheet tulevat arjesta. Savesta on valmistunut esimerkiksi croissanteja, koska yksinkertaisesti rakastan niitä. Imetyksen normalisoimisen kunniaksi olen muotoillut savesta myös tissipareja. Tämän hetken lemppareitani ovat kuitenkin ehdottomasti sienet. Sienissä minua viehättävät niiden erilaiset muodot. Teen enimmäkseen ruskeita torvimaisia sieniä. Toisille ne ovat suppilovahveroita, joillekin kanttarelleja, minulle supparelleja. Mustasta ja rouheasta savesta tulee hienoja torvisieniä ja vaaleammasta savesta vahveroita.

Anna käyttää töissään paljon kirkasta lasitetta, joka säilyttää saven luonnollisen sävyn. Toinen suosikki on kiiltävän valkoinen lasite. ”Lempparini on vaaleanruskea savi, josta teen sieniä ja croissantteja. Se on ihanan pehmeää työstää. Tykkään myös siitä, miten lasitteet reagoivat sen kanssa. Lasitusaine on kirjaimellisesti lasia sisältävää jauhetta, joka sekoitetaan veteen ja sivellään sudilla työn pintaan. Lasitteesta työ saa lopulliset sävyt.”
Annan tekemät päämaljakot ovat ensimmäisiä hänen tekemiään ihmishahmoja. Oranssit korvakorut ovat kotimaisen Anne­len mallistoa.

Keramiikan tekeminen on hidasta, koska työvaiheita on niin monta. Se on opettanut minulle kärsivällisyyttä. Pettymyksetkin kuuluvat lajiin: joskus onnistuu ja joskus ei.

”Savessa hienoa on se, että materiaalia voi periaatteessa työstää uudestaan niin kauan, kunnes se on poltettu.”

Muotoilun jälkeen työ jätetään kuivumaan noin viikoksi. Kostealle savelle voi tehdä myös engobe-koristelun savilietteellä. Sen jälkeen vuorossa on viimeistely, kuten terävien kohtien tasoittelu. Siihen käy märkä keittiösieni. Viimeistelty työ raakapoltetaan, mikä valmistaa saven lasitusvaiheeseen. Lasitettu työ poltetaan vielä toisen kerran.

Savitöitä tehdessä on pakko hyväksyä, että työ ei tule kerralla valmiiksi. Toisaalta savessa hienoa on se, että materiaalia voi periaatteessa työstää uudestaan niin kauan, kunnes se on poltettu. Usein nappaan jo hieman kuivuneenkin työn hyllystä ja muokkaan sitä vielä veden avulla. Välillä päädyn palauttamaan työn saviklöntiksi ja aloittamaan alusta.

Seinällä oleva keltainen sitrypäle on saanut värinsä engobe-käsittelyllä. Siinä työn pinta sivellään värjätyllä tai värittömällä savilietteellä ennen työn ensipolttoa. Anna kaivertaa töiden taakse kolon, josta työn voi ripustaa seinälle.
Annan tekemät päämaljakot ovat rouheita ulko­puolelta mutta lasitettuja sisältä, jotta ne on helppo pitää puhtaana.

Minulla on jemmalaatikko töille, joihin en ole syystä tai toisesta ihan tyytyväinen. Kerran anoppini nappasi juuri siitä laatikosta itselleen mieluisan kukkatyön. Tekijänä olen iloinen, jos keramiikkatyöni tuottavat muillekin hyvää mieltä.

Minulla on keramiikasta vielä paljon opittavaa. Haluaisin oppia lisää erilaisista lasitteista ja perinteisestä saven polttomenetelmästä eli rakutekniikasta. Suuret lämpötilan muutokset saavat aikaan rakuesineille tyypillisiä koristeellisia mustia säröjä. Rosoisuus on savitöissä kaunista.”

1 kommentti