Alvar Aalto oli selkeiden linjojen ja harkittujen yksityiskohtien mestari – Aallon rakastetut designklassikot kulkevat sukupolvelta toiselle
Sisustus
Alvar Aalto oli selkeiden linjojen ja harkittujen yksityiskohtien mestari – Aallon rakastetut designklassikot kulkevat sukupolvelta toiselle
Alvar Aalto (1898–1976) loi monipuolisen uran arkkitehtinä ja muotoilijana. Hän suunnitteli rakennukset kokonaisvaltaisesti aina sisustusta myöten. Aallon puutaivutetut huonekalut, veistokselliset valaisimet ja maljakot ihastuttavat suomalaisia sukupolvesta toiseen.

Kaupunginosan Facebook-kirppisryhmään ilmestyy ilmoitus, jossa myydään muutaman vuosikymmenen vanhoja Artekin pikkutuoleja. Menee vain hetki, ja ilmoituksen kommenttiosio täyttyy varauksista ja epätoivoisista ”jono”-kommenteista. Artekin vintagekalusteet ovat nyt kuumaa tavaraa sisustajille.

Artekin kalusteilla on yli 85-vuotinen historia. Ensimmäiset puutaivutetut huonekalut kehitteli maamme kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti Alvar Aalto jo 1930-luvun alkuvuosina yhdessä puuseppä Otto Korhosen kanssa.

Alvar Aalto kotitalonsa puutarhassa Helsingin Munkkiniemessä. Piha-alueilla oli tärkeä rooli arkkitehtuurissa. Kuva: Aallon perhe.
Aino Aaltoa on kuvailtu tarkkailijaksi ja Alvaria ekstrovertiksi hurmaajaksi. Kuva: Aallon perhe.

Arkkitehdiksi vuonna 1921 valmistunut Aalto aloitti uransa pohjoismaisen klassismin hengessä mutta kiinnostui pian uudesta, funktionalistisesta arkkitehtuurista ja muotoilusta. Vuonna 1933 valmistuneesta selkeälinjaisesta Paimion parantolasta ja vuonna 1935 avatusta Viipurin kirjastosta tuli funktionalismin merkkipaaluja ja hänen kansainvälisiä läpimurtotöitään.

Aallon tärkein kollega oli Aino Marsio, jonka kanssa Alvar avioitui vuonna 1924. Aino valmistui Helsingin teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1920 ja oli tiettävästi Alvaria tarkempi piirtäjä ja myös osaava puuseppä.

Vuonna 1933 valmistuneen funktionalistisen läpimurtoteoksensa Paimion parantolan jälkeen Aallot lähtivät omalle tielleen kohti orgaanisempaa ja vapaampaa muotokieltä.
Viipurin kaupunginkirjasto edustaa hienosti Aallon funktionalistista kautta. Rakennus valmistui 1935.
Aino Aalto pitkälti vastasi Noormarkussa sijaitsevan Villa Mairean sisustamisesta. Talo valmistui vuonna 1939.

Alvar Aalto suunnitteli paitsi rakennukset myös rakennusten sisustukset ovenkahvoja ja valaisimia myöten. Kodinsisustajien saataville Aallon huonekalut tulivat vuoden 1935 jälkeen, kun Alvar ja Aino Aalto perustivat Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin kanssa Artekin, joka ryhtyi valmistamaan ja markkinoimaan Aaltojen suunnittelemia kalusteita.

1930-luvun lopulta lähtien Aallon arkkitehtuuri ja muotoilu saivat entistä vivahteikkaamman ilmeen. Valkoiseksi rapatut, laatikkomaiset rakennukset vaihtuivat 1950-luvulla maaston mukaan polveileviin punatiilirakennuksiin, joista tunnetuimpia ovat Säynätsalon kunnantalo (1949–52), Helsingin Kulttuuritalo (1952–56) ja Jyväskylän yliopiston päärakennus (1951–57).

Tarinan mukaan Aalto arveli, että hänen ikonisia jakkaroitaan myydään tuhansia. Todellisuudessa niitä on valmistettu jo 1,5 miljoonaa kappaletta.
900-tarjoiluvaunu on vuodelta 1937. Sen inspiraatio kumpuaa brittiläisestä teekulttuurista ja japanilaisesta estetiikasta.
Alvar Aalto keksi innovatiivisen L-jalkarakenteen, jota käytetään hänen suunnittelemissaan ruokapöydissä, tuoleissa ja jakkaroissa.
Aalto suunnitteli Paimio-nojatuolin Paimion tuberkuloosisairaalaan vuonna 1931. Istuinasento on takakeno, jotta keuhkotautia sairastavan oli helpompi hengittää istuessaan.
1950-luku oli Alvar Aallon valaisinsuunnittelussa huippukautta. Tältä ajalta on myös Mehiläispesä (A331), jonka tuotanto alkoi vuonna 1953.

Sama herkkä ja moni-ilmeinen ote näkyi myös hänen huonekaluissaan ja valaisimissaan. Aalto suunnitteli 1950-luvulla veistoksellisia valaisimia kuten Enkelinsiiven (A 805), Mehiläispesän (A 331) ja Nauriksen (A333) sekä viuhkamaisen jalan huonekaluihin.

Huonekalujen lisäksi Aalto kokeili siipiään muillakin muotoilun osa-alueilla. Lasista hän onnistui suunnittelemaan Suomen ehkä tunnetuimman maljakon, Aalto-vaasin. Alkujaan Aalto piirsi sen 1930-luvun lopulla pidettyä Karhula-Iittalan lasisuunnittelukilpailua varten. ”Eskimonaisen nahkahousut” nappasi ensimmäisen sijan ja otettiin tehtaan tuotantoon vuonna 1937.

Aino Marsio ja Alvar Aalto menivät naimisiin vuonna 1925. Liitto päättyi Ainon kuolemaan vuonna 1949.
Otaniemen yliopistokampus kuuluu Alvar Aallon tunnetuimpiin töihin. Nykyisin kampus tunnetaan nimellä Aalto-yliopisto. Kuvassa yliopistorakennuksen auditorio kaarevine rakenteineen.

Kaikissa muotoilutöissään mestariarkkitehti ei menestynyt yhtä hyvin. Esimerkiksi Alvarin omasta mökkiveneestä tuli pitkän kehittelytyön ja lukemattomien luonnosten jälkeenkin huonosti ohjautuva, etupainoinen ja rakenneratkaisultaan niin hutera, että se upposi lähes joka kevät.

Aallon muotoilun ja arkkitehtuurin arvostus on vaihdellut vuosikymmenten kuluessa. Välillä hänet on nostettu jalustalle, välillä taas haukuttu elitistiseksi tai ”niin nähdyksi”. Nyt 2020-luvulla Aallon ihmisläheinen design tuntuu entistä ajankohtaisemmalta. Hänen rakennustensa ja kalusteidensa selkeys, kauniit ja kestävät luonnonmateriaalit, mietityt yksityiskohdat ja inhimillisyys puhuttelevat yhä edelleen.

Kun Aalto opetti 1946 MIT-yliopistossa Bostonissa, hän suunnitteli sinne uuden opiskelija-asuntolan, jonka nimeksi tuli myöhemmin Baker House.
Villa Kokkonen on yksi harvoja Aallon yksityiskäyttöön suunnittelemia kohteita. Rakennus valmistui vuonna 1969. Lue lisää Villa Kokkosen tarinasta!
Aallon kädenjälki näkyy vahvasti myös Villa Kokkosen sisustuksessa.

Aallon kalusteet vintagemarkkinoilla

Artekin kalusteita on tarjolla melko paljon kierrätettynä, sillä niitä on valmistettu vuosikymmenien ajan runsaasti. Tarjolla onkin monenkuntoisia ja -hintaisia vintage-Artekeja.

Vintagekalusteissa hinnan määräävät valmistusvuosi, tuotantosarjan koko ja esineen kunto. Juuri nyt muutaman vuosikymmenen vanhat vintage-Artekit vaihtavat omistajaa vielä kohtuullisin hinnoin. Niitä hankitaan koteihin ensisijaisesti käyttökalusteiksi.

Alvar ja Aino Aallon tuotannon alkuperäismallit ovat keräilyharvinaisuuksia ja nousevat huutokauppojen hintahuipuiksi. Kovimmat hinnat on maksettu 1930-luvun kalusteista, Valaistustyö Ky:n 1950-luvun valaisimista sekä esineistä, joita on alun perinkin valmistettu yksittäiskappaleina tai pieninä sarjoina.

Alvarin toisella vaimolla Elissalla oli merkittävä rooli Aallon toimiston vetäjänä. Kuva: Alvar Aalto -säätiö.
1 kommentti