Älä syö näitä – tunnista pihan myrkylliset pensaat
Piha ja puutarha
Älä syö näitä – tunnista pihan myrkylliset pensaat
Lumimarja, näsiä, marjakuusi ja muut myrkylliset pensaat voivat aiheuttaa syötyinä vakaviakin oireita. Opeta myös lapsesi tunnistamaan vaaralliset kasvit.

Lumimarja

Näin tunnistat: Ohutversoinen pensas kasvaa 1–1,5-metriseksi. Vanha pensas voi olla kaarevaoksainen. Lehdet ovat vastakkaiset ja pyöreänmuotoiset, yleensä ehytlaitaiset. Pienet, vaaleanpunaiset kukat. Marja pyöreä, valkoinen ja kuivamaltoinen. Käytetään muun muassa verhopensaana ja vapaasti kasvavana aidanteena.

Varo: Marjat ovat myrkyllisiä, mutta niitä on syötävä useita ennen kuin lapselle tulee myrkytysoireita. Oireet voivat olla pahoinvointia, oksentelua ja ripulia sekä ihotulehduksia.

Marjakuusi

Näin tunnistat: Kasvaa 1–3 metrin korkuiseksi. Tummanvihreät ja litteät neulaset sijaitsevat kampamaisesti oksan molemmin puolin. Emiyksilöihin tulee kirkkaanpunaiset marjat. Käytetään yksittäispensaana, muotoonleikattuna aitana, muutaman yksilön ryhmissä sekä sekaistutuksissa.

Varo: Koko kasvi on hyvin myrkyllinen, paitsi marjan malto on myrkytön. Marjan sisällä oleva siemen on myrkyllinen. Ehjänä nielty marja ei aiheuta myrkytystä, koska vatsahapot eivät pysty sulattamaan siemenen kuorta.

Näsiä

Näin tunnistat: Näsiästä tulee 0,5–1 metrin korkuinen pensas. Pitkät, suipot ja ehytlaitaiset lehdet ovat alapinnaltaan sinivihreät. Tuoksuvat, ruusunpunaiset kukat avautuvat aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista. Kukinnot 2–4 kukan ryhmissä. Loppukesällä kypsyvät marjat ovat punaiset. Lehtometsissä viihtyvä näsiä on maassamme luonnonvarainen.

Varo: Koko kasvi on erittäin myrkyllinen, varsinkin siemenet. Lapsi saa jo kahdesta marjasta myrkytyksen. Marja on onneksi pahanmakuinen.

Kultasade

Näin tunnistat: Kultasade on 3–5 metrin kokoinen pensas tai pieni puu, jonka lehdet ovat kolmilehdykkäiset. Oksat ovat usein riippuvat. Kirkkaankeltaiset kukat roikkuvat isoissa tertuissa, kukinnan jälkeen terttuihin muodostuvat pitkät palot. Sopii yksittäispensaaksi.

Varo: Paloissa olevat siemenet sisältävät keskushermostoon vaikuttavia alkaloideja. Myös lehdet, kukat ja oksien kuori ovat myrkyllisiä. Myrkytysoireita, kuten oksentelua, voi esiintyä, jos lapsi syö 2–3 siementä.

Tuhkapensaat

Näin tunnistat: Pystykasvuiset lajit kasvavat 1–2 metrin korkuisiksi, osa kasvaa maanmyötäisesti. Epäsäännöllinen kasvutapa. Lehdet pieniä ja tummanvihreitä, joillain lajeilla kiiltäviä, alta harmaakarvaisia. Pienet ja huomaamattomat kukat, punaiset tai mustat marjat. Käytetään maanpeitepensaana tai leikattuna aitana lajista riippuen.

Varo: Koko pensas on myrkyllinen, mutta erityisesti kasvin marjat. Pienen määrän syöminen harvoin aiheuttaa ihmiselle oireita. Myrkytysoireet ovat yleensä heikkoja ruuansulatuskanavahäiriöitä.

Kuusamat

Näin tunnistat: Useita lajeja, jotka yleensä rotevakasvuisia, jopa 4 metrin mittaisia. Lehdet ehytlaitaiset, oksassa vastakkain. Kukat kasvavat pareittain lehtihangoissa, latvakukinnoissa on useita kukkia kiehkurassa. Punaiset, oranssit, tummansiniset tai mustat marjat.

Varo: Marjat aiheuttavat myrkytysoireita, kuten oksentelua ja ripulia. Pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Huom! Marjasinikuusaman marjat ovat myrkyttömiä.

Jos myrkyllistä kasvia on syöty, ota yhteys Myrkytystietokeskukseen, p. 09 471 977.

Lisätietoja:

Lue lisää:

Kommentoi »