Yllätyksenä vanha hirsiseinä, inspiraatio kattovalaisimeen unesta! Akin ja Sannan saunaremontin lopputulos on yhdistelmä taitoa ja tuuria
Rakenna ja remontoi
Yllätyksenä vanha hirsiseinä, inspiraatio kattovalaisimeen unesta! Akin ja Sannan saunaremontin lopputulos on yhdistelmä taitoa ja tuuria
Sannan ja Akin kylpytilaremontissa haluttiin säilyttää vanhan hirsitalon tunnelma.
29.12.2022
 |
Meidän Talo

Julkaistu Meidän Talo -lehdessä 10/2022.

Sanna Löytynoja osti miehensä Akin kanssa vuonna 1917 rakennetun lapsuudenkotinsa Ylivieskassa. Pari on tehnyt remonttia Marjamäen päärakennuksessa hiljakseen, ja lopulta vasaran alle pääsivät myös alakerran sauna ja pesuhuone.

– Edellinen remontti tiloihin oli tehty 80-luvulla. Helppous oli siinä, ettei tarvinnut miettiä tehdäänkö remonttia tai voidaanko mitään pinnoista säilyttää, Aki sanoo.

Aki on rakennusalan ammattilainen, joten oli luonnollista, että hän vastasi myös oman talon kunnostusprojektista. Ulkopuolisella teetettiin vain sähkö- ja lvi-työt.

Sanna halusi pesuhuoneeseen vanhaa tunnelmaa. Säilytyskalusteena on vanha kaappi, joka palveli 1900-luvulla Yli­vieskan käräjäoikeudessa arkistona. Paikoin jo huonokuntoinen kaappi kunnostettiin ja vahattiin kosteutta kestäväksi.
Sauna- ja pesutilojen vanha betonilattia piikattiin auki, sillä remonttia oli edellisen kerran tehty 80-luvulla ilman kunnol­lisia vesieristyksiä. Käytävän yhdistäminen pesuhuoneeseen toi mukavasti lisää tilaa. 16 neliöön on saatiin sopimaan kaikki tarvittava.
Aki sai idean jyhkeään kärrynpyörä­valaisimeen unessa ja päätti itse toteuttaa sellaisen. Saunan katto tehtiin harmaasta ladonlaudasta. Saunaan asennutuista kaiut­timista soi Radio Pooki.

Pesutiloihin kuljettiin kapean käytävän ja kahden oven kautta, mikä ei ollut sujuvaa. Ensimmäisenä purettiinkin suihkutilan ja käytävän välinen seinä. Näin uuteen pesuhuoneeseen saatiin lisää neliötä. Seuraavaksi seinistä ja katosta poistettiin vanhat pinta­materiaalit. Lattiat piikattiin auki vanhasta betonista, jotta eristeet saatiin vaihdettua. Myös kaivot uusittiin. Pohjatöiden jälkeen valettiin uusi lattia, jota kuivateltiin kaksi kuukautta.

– Ainakin tiedän, mitä lattian alla nyt on. Eristeiden päälle valetussa betonissa on vesikiertoinen lattialämmitys, Aki toteaa.

– Rakennusvaiheen jätin suosiolla Akille. Minä keskityin etsimään kristallikruunua ja tassuammetta. Tärkeysjärjestys ennen kaikkea, Sanna vitsailee.

– Oikeasti Sannan apu on ollut korvaamatonta. Jos olisi itse pitänyt kaikki suunnitella ja valita materiaalit, ei olisi onnistunut, Aki sanoo.

Laudelaudat ostettiin sahalta. Aki höyläsi, hioi ja sovitti ne paikoilleen. Lopuksi lauteet käsiteltiin saunasuojalla. Seiniin asennettiin hirsipaneeli, ja se käsiteltiin spriipohjaisella mustanharmaalla petsillä sekä kirkkaalla saunasuojalla. Hirsiseinässä on kirkas sauna­suoja­käsittely.
Vanhassa hirsiseinässä on kirkas saunasuojakäsittely.
Sauna lämpenee vuoden jokaisena iltana. Harvian siro ja vaalea kiuas sopi Sannan mielestä täydel­lisesti ympäristöönsä.

Ensimmäiset löylyt päästiin heittämään puoli vuotta remontin aloittamisesta. Aki on helpottunut, että kaikki sujui suunnitellusti. Ikäviä yllätyksiä ei tullut, sillä rakenteet olivat kunnossa. Sen sijaan pesuhuoneen seinälevyjen alta paljastunut hirsiseinä oli mieluisa yllätys. Se jätettiin esiin tuomaan hirsi­talon alkuperäistä tunnelmaa.

Mitä remontti maksoi?

  • LVI-työt 3 000 €
  • Sähkö, valaistus ja kiuas 3 000 €
  • Laatat ja amme 2 000 €
  • Puutavara ja rakennustarvikkeet 2 000 €

Yhteensä 10 000 euroa.

Oman työn hintaa ei ole laskettu kustannuksiin.

1 kommentti