Aimo Okkolin haki lasiesineidensä innoituksen luonnosta ja geometriasta – muotoilijan töissä korostuvat hionnan ja valon taittumisen hienous
Sisustus
Aimo Okkolin haki lasiesineidensä innoituksen luonnosta ja geometriasta – muotoilijan töissä korostuvat hionnan ja valon taittumisen hienous
Aimo Okkolin avarsi kristallin mahdollisuuksia modernin taidelasin materiaalina. Riihimäellä työskennellyt muotoilija hioi uniikkitöidensä ja sarjatuotantonsa prototyypit itse.
Julkaistu 2.5.2022
Avotakka

Aimo Okkolin (1917–1982) varttui Riihimäellä lasintekijäperheessä. Hänen isänsä Matti Okkolin oli lasinpuhaltaja, ja myös Ljuba-äidillä oli yhteyksiä paikkakunnan merkittävimpään yritykseen, sillä hänen sisarensa oli Riihimäen lasin perustajan M. A. Kolehmaisen vaimo. Niinpä Aimo Okkolin päätyi kesätöihin lasitehtaalle kantajaksi ja vuodesta 1930 alkaen konttorin lähetiksi. Muutaman vuoden päästä hän siirtyi hiomoon ja oppi siellä kristallinhiojaksi.

Aimo Okkolinilta puuttui taideteollinen ja muu lasialan koulutus, mutta hän osoitti nopeasti suurta lahjakkuutta sekä hiojana että kaivertajana ja myös taiteentekijänä: 1950-luvulta lähtien alkoi valmistua toinen toistaan hienompia esineitä, lähinnä maljakoita ja kulhoja mutta myös juomalasisarjoja. Innoitusta töihinsä, ja myös mielenrauhaa, hän haki toistuvasti luonnosta. Taitojensa ansiosta Okkolin hioi uniikit työt ja sarjatuotantonsa prototyypit itse.

Tyylin kulmakivet

Aimo Okkolinin esineissä kannattaa kiinnittää huomiota loistavaan hiontaan ja siihen, miten valo taittuu leikkauksista. Monissa näkyy viittauksia geometriaan tai luonnon muotoihin. Okkolin arvosti itse eniten kirkasta lasia, mutta nykysilmin hänen käyttämänsä hienostuneet värit tekevät esineistä entistä kiehtovampia.

Lumpeenkukka on Aimo Okkolinin tunnetuin taidelasiesine. Mallin yleisimpiä värejä ovat kirkkaan ohella violettiin vivahtava neodyymi sekä keltainen. Näiden lisäksi myyntiin tehtiin vihreitä, sinisiä ja vaaleanpunaisia Lumpeenkukkia. Kuva Bukowskis.

Halutuimmat

Vuonna 1960 suunniteltu Lumpeenkukka on Aimo Okkolinin tunnetuin ja vintagemarkkinoilla myös suosituin taidelasiesine.

Luonnonkukat olivat taiteilijalle tärkeitä, ja niiden ominaisuudet seurasivat ajatuksesta aihioiden kautta hiontaan asti. Lumpeenkukka-maljaan hän sai ilmeisesti idean Hämeenlinnantien varressa olleen lammen lumpeista. Maljan myötä syntyi hiontamenetelmä, joka sopi täydellisesti paksuseinäisille maljoille.

Aimo Okkolinin suunnittelemia lasiesineitä

Majakka-maljakon loiste syntyy fasettihiottujen viisteiden ansiosta. Kuvan esineen korkeus on 29,5 cm. Kuva Bukowskis.
Serpentiini-sarjaan kuuluu erikokoisia ja -värisiä kristalliesineitä. Sitä valmistettiin vuosina 1965–1972. Kuva Bukowskis.
Riihimäen lasi valmisti 1960-luvulla Polar-sarjaa, jossa on niin maljakoita kuin useita juomalaseja. Kuva Bukowskis.
Juhlava Terälehdet-malja on Lumpeenkukan ohella Aimo Okkolinin suosituimpia esineitä. Kuva Bukowskis.
Stromboli-maljakko eri värivaihtoehtoineen edustaa tuotannon arkisempaa linjaa. Kuva Bukowskis.
Nimipäivä-maljakoita valmistettiin vuosina 1959–1967. Ne ovat suupuhallettua lasia. Kuva Bukowskis.
Kommentoi »