Unelmien Talo&Koti

Aattoaamu joulusukan ympärillä ja pullaa pelkän tuoksun vuoksi – Mallan kodissa joulu on lämpimän värikäs ja perinteitä täynnä

Aattoaamu joulusukan ympärillä ja pullaa pelkän tuoksun vuoksi – Mallan kodissa joulu on lämpimän värikäs ja perinteitä täynnä
Sisustussuunnittelija Malla Tapio rakastaa perinteitä. Joulussa parasta on saada aikuiset lapset maailmalta kotiin, ja se onnistuu vaikka videopuhelun välityksellä.
Julkaistu: 19.12.2019
Perhe nauttii aattoaamun riisipuuron keittiössä Arabian vanhoilta Maisema-­lautasilta, jotka ovat peräisin Mallan lapsuudenkodista.

Malla Tapion joulunvietto on saanut uusia piirteitä lasten aikuistuttua. Enää ei tarvitse jännittää, pysyykö taaperoiden toispuoleiseksi koristelema kuusi pystyssä. Aina ei ole pysynyt. Nyt olohuoneessa voi vaikka pitää puttauskilpailun viime joulun tapaan.

Malla on kattanut joulupuuron keittiöön. Ikkunasta avautuu metsämaisema, joten verhoja ei tarvita näkösuojaksi. Verhojen tilalla on viherkasveja lisäämässä luontotunnelmaa.
Malla maalasi kirpputorilta löytämänsä puiset kynttilänjalat kalkkimaaleilla. Niiden mattapinnassa on nyt sametin tuntu. Muodot käyvät yhteen, kun sävymaailma kohtaa.
Mallan perhe on kokoontunut aattoaamuna joulusukan ääreen jo parikymmentä vuotta. Jokaista odottaa pieni yllätys. Nyt vanha joulusukka takan kupeessa on saanut kaverin.
Käsintehty veikeä tekstiilikuusi on tuliainen Mallan lukuisilta Aasian-työmatkoilta.

"Olemme viettäneet tässä kodissa jo kaksikymmentä joulua. Muutimme tänne, kun lapset olivat pieniä. Nyt molemmat lapset ovat jo lentäneet pesästä, poika Namibiaan ja tytär Hollantiin.

Toiveissamme oli kerrostaloasunto, jossa olisi riittävästi makuuhuoneita lapsiperheelle. Unelmakoti löytyi kivan taloyhtiön kolmannesta kerroksesta. Ikkunat avautuvat kaikkiin ilmansuuntiin, olohuoneesta näkyy jopa merelle.

Rakastan joulun tuoksuja. Keitän usein glögiä pelkästään ihanien aromien takia.
Mallan sisustus on yhdistelmä uutta ja vanhaa. Samalla idealla hän rakentaa myös joulun. Nahkasohva on Ikean Stockholm-mallistosta. Vanhan sohvapöydän Malla maalasi valkoiseksi. Sametilla verhoiltu nojatuoli on kierrätyslöytö.
Esteetikkona Malla miettii yksityiskohdat ja asetelmat tarkkaan.
Makuuhuoneessa on lämmin ja lempeä tunnelma. Mallan vuodetekstiileissä on aina voimakkaat sävyt.
Makuuhuoneen taustaseinä on maalattu Tikkurilan Tunto Hieno -maalin Savikivi-värillä.

Olohuone on niin iso, että sinne mahtuu oleskeluryhmän lisäksi ruokapöytä. Muut huoneet sijoittuvat olkkarin ympärille.

Kun lapset lähtivät tahoilleen opiskelemaan, lastenhuoneita ei enää tarvittu, joten sisustin tilat omiin tarpeisiini. Nyt minulla on sekä työhuone että vierashuone.

Olen ammatiltani sisustussuunnittelija, joten kodit ja sisustaminen ovat intohimoni. Oman kodin sisustuksessa yhdistelen uutta ja vanhaa. Samaa ideaa toistaa myös joulumme.

Malla tekee sisustussuunnitelmia asiakkailleen kotitoimistossa, joka oli aiemmin lastenhuone. Siellä on hyvää tilaa materiaalinäytteille ja stailauksissa tarvittavalle rekvisiitalle. Seinän ruskea sävy on Tikkurilan Siitake N484.
Malla on sisustanut työtilan inspiroivaksi. Madonnataulu on muisto edesmenneeltä äidiltä. Taulun tummat sävyt luovat herkkää kontrastia trendikkäälle kumiviikunalle.
Mallalla on joka vuosi jokin perinteisistä jouluväreistä poikkeava suosikki. Nyt häntä miellyttävät kahvin ja suklaan sävyt.
Laitan samat joulukoristeet esille vuodesta toiseen. Rakkain on keramiikkapossu lapsuudenkodistani.

Joulutyylini on lämmin, värikäs ja tuikkiva. Poltan kynttilöitä aina kun mahdollista. Kynttiläni ovat värikkäitä: pinkkejä, mustia, vihreitä ja nuden sävyisiä. Pidän elävästä tulesta. Meillä on takka, mutta se odottaa kunnostusta. Korvikkeeksi hankin biotakan, joka luo aidon tulen tunnelman ilman savua.

Perinteet ovat minulle tärkeitä. Ne luovat turvallisuutta ja lempeää tunnelmaa. Laitan samat joulukoristeet esille vuodesta toiseen. Rakkain on keramiikkapossu lapsuudenkodistani. Äiti nosti sen aina aattoaamun puuropöytään, ja se on minullakin joulukattauksen keskipiste.

Ruokatilan vieressä on vierashuone, jonne Malla on pedannut pehmeän pesän lukuisine värikkäine tyynyineen. Siellä hän käy itsekin viettämässä lepohetken kesken kiivaimpien jouluvalmistelujen.
Tekstiilitkin toistavat joulun värejä. Vierashuoneen vuoteella on pinkkiä, sinistä ja vihreää.

Rakastan joulun tuoksuja. Keitän usein glögiä pelkästään ihanien aromien takia. En voi vastustaa myöskään kukkia ja viherkasveja. Jouluruusut ja huonekuuset ovat lemppareitani.

Parasta joulunpyhissä on kiireetön yhdessäolo perheen kesken. Aattoaamumme alkaa perinteisesti riisipuurolla, jonka tarjoan Arabian vanhoista Maisema-lautasista. Onnekas mantelinlöytäjä saa yllätyksen ja luvan toivoa. Samalla kun katselen toisella silmällä Joulupukin kuumaa linjaa, leivon pullaa – tuoksun vuoksi tietenkin.

Jo parikymmentä vuotta olemme kokoontuneet aattoaamuna joulusukan ääreen. Toin sukan Amerikasta, kun olin siellä vaihto-oppilaana nuorena. Sukassa on pieniä lahjoja, jotta yllätyksiä ei tarvitse odottaa iltaan asti. Perinne on jäänyt, vaikka lapset ovat jo aikuisia. Ihanan päivän päättää yhteinen juhla-ateria, jossa on huomioitu jokaisen toiveet.

"Joulutyylini on lämmin, värikäs ja tuikkiva. Poltan kynttilöitä aina kun mahdollista", Malla kertoo.
Parhaimmillaan Mallan joulupöydässä on istunut 12 juhlijaa, nyt porukka on pienentynyt. Amsterdamissa asuva tytär tulee joulunpyhiksi lapsuudenkotiinsa hollantilaisen poikaystävänsä kanssa. Namibiassa asuva poika on osallistunut jouluaterialle viime vuosina videopuhelun välityksellä.
Espoon Haukilahdessa sijaitseva Mallan kotitalo on rakennettu 1960-luvulla. Kolmannen kerroksen huoneistosta aukeavat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin.

Ota käyttöön Mallan jouluideat

  • Väritä joulusi. Asettele sohvalle ja tuoleille hurmaavanvärisiä sametti- ja pellavatyynyjä. Tuo väriä kotiin myös kynttilöillä. Valitse perinteisten jouluvärien rinnalle jokin uusi väri. Tänä vuonna se voisi olla vaikka kahvinruskea yhdistettynä okrankeltaiseen ja hentoon liilaan.
  • Suosi vihreää. Havut, oksat, varvut ja kuivakukat luovat talvitunnelmaa. Laita niitä ruukkuihin, maljakoihin ja kattauksen somisteeksi. Pienissä tiloissa huonekuusi on mainio vaihtoehto joulukuuselle.
  • Vaali nostalgiaa. Luo omia perinteitä, mutta tuo joulunviettoon myös jokin uusi elementti. Se voi olla yllätys joulusukassa tai uusi maku joulupöydässä.
  • Pehmennä sisustusta. Tee kodistasi lämmin pesä lisäämällä sisustukseen huopia, taljoja ja muhkeita tyynyjä. Sametti on ihana talvimateriaali.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Pue koti jouluun! Tilaa hurmaavat joulukoristeet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »