Meidän Mökki

Kellastunut 90-luvun mökki muuttui Heidin moderniksi lomaunelmaksi – ”Minulla oli jo ennen mökkiä tuhannen kuvan inspiraatiokansio”

Kellastunut 90-luvun mökki muuttui Heidin moderniksi lomaunelmaksi – ”Minulla oli jo ennen mökkiä tuhannen kuvan inspiraatiokansio”
Heidi Voutilainen jaksoi unelmoida mökistä Kimmo-puolison vastusteluista huolimatta. Metsäinen pieni mökki kolmen kunnan risteyksessä muutti asetelmia, eivätkä haaveet siihen jääneet. Pariskunta osti ja remontoi 1990-luvulla rakennetun mökin moderniin kuntoon.
Julkaistu: 5.4.2021

Tuuli huojuttaa hellästi rannan kaisloja, ja pienen järven pinta väreilee. Heidin ja Kimmon puolivuotias poika Heimo nukkuu mökin terassilla päiväunia. Kimmo on juuri lähtenyt ajamaan kaupunkiin pitkin pitkää, hämäläistä hiekkatietä. Korkea kuuset nousevat mökin takana.

– Täällä on ihanan rauhallista, mutta minusta on mukavaa, että lähellä on myös naapureita. Tuntuu turvalliselta, Heidi sanoo.

Oma mökki oli Heidin pitkäaikainen unelma, mutta Kimmolle mökkeily ei ollut kovin tuttua, saati intohimo.

– Kimmo ajatteli mökkeilyn aluksi kalliina ja työläänä ajanviettona. Sain hänet kuitenkin mukaan projektiin lupaamalla, ettei hänen koskaan tarvitsisi tehdä mökillä mitään, jos hän ei haluaisi, Heidi kertoo ja nauraa.

Kun tulimme tänne ensimmäisen kerran, näin kaikesta sekasotkusta huolimatta, mitä tästä remontoimalla saisi.

Pikkumökin remontissa Heidin apuna oli pieni joukko ystäviä. Suurin työ oli mökin ulkopintojen puhdistus ja homesuojaus. Sen Heidi teki ystävänsä Marian kanssa. Heidi haaveilee vielä tätä suuremmasta mökistä, josta tulisi tontin päämökki. Vanha mökki jäisi vierasmökiksi.

Haave tempaisi mukaansa molemmat. Heidin ensimmäiset ajatukset siirtolapuutarhamökistä vaihtuivat, kun Kimmokin halusi paikan, jossa olisi oma ranta ja tarpeeksi rauhallista pihaa.

– 1990-luvulla rakennettu mökki oli alkuperäiskunnossa. Kun tulimme tänne ensimmäisen kerran, näin kaikesta sekasotkusta huolimatta, mitä tästä remontoimalla saisi.

Tiesin tarkkaan, mitä halusin, ja se piti vain soveltaa tähän paikkaan.

Mökki oli ollut vuosia vuokrakäytössä. Kaikki sisäpinnat olivat kellastunutta mäntyä, tunkkaiset pitsiverhot roikkuivat ikkunassa ja muoviliina peitti vanhaa pirtinpöytää. Rakennuksen vihreä ulkomaali oli pahasti rapistunut.

Piha oli hoitamaton ja lähes umpeen kasvanut. Vuokralaisten jättämiä roskia lojui metsässä.

– Ajattelin, että mökki on tarpeeksi pieni, jotta selviän remontista itse. Samalla iloitsin, että saan vihdoin harrastaa mökkeilyä ja puuhastella!

Kaikki astiat mahtuvat kaappeihin. Juomavesi tuodaan kaupungista.
Heidi ei halunnut mökkiin mitään ylimääräistä, vaan kaikki tavarat ovat käyneet tiukan seulan. Huonekalut on hankittu uutena mökkiä varten. Osan vanhoista keittiönkaapeista Heidi on hionut ja maalannut uudelleen.

Neljä vuotta myöhemmin mökki on maalattu tummaksi ja huokuu modernia tunnelmaa. Ennen remonttia ja mökin tyhjennystä Heidi ja Kimmo kävivät läpi talon irtaimistoa. Suurin osa oli huonokuntoista tavaraa, joka päätyi jätelavalle. Joitakin astioita ja keittiön kaapistot Heidi halusi säilyttää, sillä ne sopivat tyyliin ja ovat kiva muisto mökin vanhasta ajasta.

– Minulla oli jo ennen mökkiä tuhannen kuvan inspiraatiokansio sisustuksesta. Tiesin tarkkaan, mitä halusin, ja se piti vain soveltaa tähän paikkaan, Heidi kertoo.

Heidi halusi skandinaavisen tyylin omilla mausteillaan. Ulkopintoihin tuli tummaa ja sisälle valoisaa vaaleaa. Lattiat maalattiin harmaiksi. Väriä valkoisten, mustien ja harmaiden kalusteiden rinnalle tuovat tekstiilit.

Sohva on levitettävä, ja siinä yöpyy monesti myös ystäviä. Öljylamppu on Heidin lapsuudesta, vanhempien mökiltä.
Kamiina lämmittää pienen tilan nopeasti. Keltaisen Pehtoori-pannun Heidi sai remontissa auttaneelta ystävältään Marialta.

Heidi levittää pöytäliinan suuren terassin pöydälle ja asettaa mökkitien varrelta keräämänsä kukat kannuun. Heimo on herännyt, aterioinut pullollisen maitoa ja jokeltelee terassin lattialla.

– Muistan sen fiiliksen, kun istuimme ensimmäisenä iltana mökin vanhalla terassilla viinilasi kädessä ja mietimme, mitä oli tullut ostettua. Jossain kauempana tanssipaikalla soi Juice Leskisen Viidestoista yö.

Nyt Heidi istahtaa lähes samalla paikalle ja henkäisee. Kaksi suurta unelmaa on silmien alla: kauan odotettu ja toivottu lapsi sekä lähes kokonaan omin käsin remontoitu mökki. Vaikka tuoreen äidin unet ovat jääneet vähille, lepää kesäisessä hetkessä rauha.

– Ensimmäisenä kesänä vietimme mökillä kaiken vapaa-ajan. Kuukaudessa vanha terassi oli purettu ja uusi rakennettu, kaikki vanhat huonekalut ja romut oli tyhjennetty ja mökin sisäseinät maalattu vaaleiksi.

Mökin lisäksi pariskunta on ihastunut virkeään kylään, jossa on viinitila ja lähiruokapuoti.

Heimo on vielä varsin rauhallinen mökkeilijä.
Pienen mökin tila on rajallinen. Makuualkovin verhoilla saa yksityisyyttä.
Uuden aitan toiseen päähän tuli myös uusi viihtyisä wc-tila.

Työn edetessä jaksaminen joutui koetukselle. Heidin kädet olivat rakoilla, jalat mustelmilla ja lihakset kipeinä. Vaikka remontti oli fyysisesti raskasta, oli se kuitenkin juuri sitä, mistä Heidi oli haaveillut, ja tärkeää vastapainoa toimistotyölle. Silloin, kun Kimmo ei päässyt mökille, pakkasi Heidi tyttökavereineen auton täyteen virvokkeita, herkkuja ja remonttivaatteita.

– Kaikki sisä- ja ulkomaalaukset olen tehnyt ystävieni kanssa. Paiskimme hommia niin pitkään kuin jaksoimme, sitten teimme hyvää ruokaa, joimme viiniä, saunoimme ja uimme. Vaikka Heidi olikin sopinut, ettei mökki ole Kimmon työmaa, rakensi mies tuttavan avustuksella mökin suuren terassin. Ja innostui laituriprojektistakin niin, että teki työstä tarkat suunnitelmat, hankki ponttonit, puutavaran ja rakensi rantaan kunnollisen laiturin vanhan tilalle.

– Vaikka olemme olleet Kimmon kanssa yhdessä 16 vuotta, yllätyin siitä, miten hänestäkin lopulta kuoriutui mökkeilijä. Hän viihtyy mökillä joka kesä enemmän.

Mökin lisäksi pari on ihastunut lähikylään.

– Kylälle ajelee helposti polkupyörällä. Siellä on viinitila, ja lähikauppamme on tilapuoti, josta voi ostaa lähellä tuotettua lihaa ja kasviksia. Kolmantena kesänä alkoi aittaprojekti mökin viereen. Kimmo oli apuna rakentamassa.

Mökin toisessa päädyssä on sauna. Kolealla ilmalla saunan uuni lämmittää myös mökin muuria mukavasti. Ulkoseinät on maalattu uudelleen.
Iso terassi rakennettiin heti ensimmäisenä kesänä. Kun Heidi seuraavana talvena kaipasi kesää ja mökkiä, hän piirsi suunnitelman terassin kalusteista, tekstiileistä ja kasveista. Seuraavana kesänä hän toteutti valmiit suunnitelmat.
Tältä mökki näytti ulkopuolelta ennen remonttia.
Pihamaalta kaadettiin parikymmentä runkoa puuta polttopuuksi. Pihasuunnitelma on kuitenkin vielä vaiheessa.

Rakentaminen kuitenkin viivästyi hieman, kun Heidi alkoi odottaa Heimoa. Seuraavana keväänä Heimo oli jo ensimmäisiä kertoja mökillä, ja aittakin valmistui.

– Nyt meillä on vieraille hieman lisää tilaa, kun aitassa on pieni makuusoppi. Rakennuksen toisessa päädyssä on liiteri työkaluille ja puille sekä uusi huussi, Heidi kertoo.

Onneksi meillä on vielä sata neliötä rakennusoikeutta, jossa puuhastella!

Heimo möyrii terassin lattialla eteenpäin. Heidi nostaa pojan takaisin alustalleen ja antaa katseltavaksi kankaisen kuvakirjan. Terassilta aukeaa näkymä siistittyyn pihaan ja suoraan järvelle. Kauempana lahdella kaksi joutsenta lipuu alkavan illan valossa.

Heidin haaveilu ei loppunut mökin ostoon. Unelmissa siintää nykyistä suurempi rakennus, josta tulisi tontin päämökki. Vanha jäisi vieraille.

– Nyt on hyvä hetki rauhoittua rakentamisessa, mutta kun lapsi kasvaa, voi tila äkkiä loppua kesken. Onneksi meillä on vielä sata neliötä rakennusoikeutta, jossa puuhastella!

Kommentoi »