9 x näin varaudut mökin yllätysvieraisiin
Sisustus
9 x näin varaudut mökin yllätysvieraisiin
Peruselintarvikkeet ja kuivatut ruoka-aineet auttavat taikomaan tarjottavaa, kun tuttavien auto kaartaa yllättäen mökkipihalle.
28.5.2016
 |
Meidän Mökki

Huomaavaiset yllätysvieraat tuovat ruokaa mukanaan. Aina näin ei käy, vaan ylimääräisiä suita joudutaan ruokkimaan kekseliäästi. Yllätysvieraita varten ei tarvitse varata mitään erikseen, vaan heille tarjotaan samaa kuin omalle väelle ja sitä, mitä on jo valmiina. Usein kaapeissa on riittävästi ruokaa, kunhan vain hyödynnät varastoja. Pärjäät jo pitkälle, kun säilytät mökillä riittävästi kuivaelintarvikkeita, kananmunia ja vettä.

1. Pasta ja tomaattimurska

Saat isollekin porukalle maistuvan ja täyttävän suolaisen ruuan, kun keität pastan ja maustat tomaattimurskan vaikka yrteillä ja pippurilla.

2. Linssi- ja papusäilykkeet

Linsseistä tai pavuista saat ruokaisia ja nopeasti valmistuvia keittoja, kun keität niitä tomaattimurskan kanssa. Linssit valmistuvat noin 15 minuutissa, säilykepavutkaan eivät kiehu juuri kauemmin.

3. Pikkelssit ja chutneyt

Hyödynnä sienet tai ylimääräiset vihannekset ja valmista niistä pikkelssiä tai chutneyta. Ne sopivat hyvin makkaran lisukkeiksi. Sienten lisäksi voit hyödyntää niissä muun muassa sipulia, avomaankurkkua, kesäkurpitsaa, paprikaa, porkkanaa ja muita vihanneksia.

4. Kakut

Kakut ovat herkullisia ja valmistuvat nopeasti. Kaupoissa on tarjolla paistovalmiita taikinapusseja tai jauhoseoksia, joihin lisätään vain neste.

5. Letut ja hillo

Säilytä perusraaka-aineina jauhoja, kananmunia, maitojauhetta ja sokeria. Niistä saat aina maittavia lettuja. Yhdessä tekeminen ja paistaminen ovat osa kyläilyä. Säilö marjoja, raparperia tai omenia hillosokerilla. Hillon tekeminen on helppoa, ja valmis hillo säilyy pitkään ja maistuu lettujen päällä.

6. Tuorejuustot

Tuorejuustot säilyvät melko hyvin. Ne sopivat esimerkiksi säilykekalan kanssa suolaisiin lettuihin tai levitteeksi leivän päälle. Juustoista saa kivan lisän myös keittoihin.

7. Kuiva leipä

Näkkileipä ja hapankorppu ovat mainioita leipiä mökille. Ne säilyvät pitkään ja maistuvat aina, joten niitä kannattaa olla jatkuvasti kaapissa. Saat niistä levitteiden kanssa maukkaita välipaloja ja leipää aterioille.

8. Kuivatut ruoka-aineet

Kuivaa kuivurissa marjoja, sieniä ja luonnonyrttejä. Ilmatiiviissä purkeissa ne säilyvät pitkään, samoin niiden aromit. Samaan tapaan voit hyödyntää ruokasieniä. Kuivaa ne poimimisen jälkeen ja hyödynnä myöhemmin kastikkeissa, piirakoissa ja keitoissa.

9. Yrtti- ja vihannesruukut

Jos vietät paljon aikaa mökillä, kasvata omia yrttejä ja salaattia maapalstalla tai ruukuissa. Kylvä salaattia noin parin viikon välein, niin saat syötävää koko mökkikauden. Vaihtele lajeja, sillä erilaiset salaatit antavat makua ja kauneutta salaatteihin ja leiville. Tuoreet yrtit puolestaan antavat makua ruokiin ja leivonnaisiin.

Asiantuntija: kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen, Martat ry

Lue lisää:

Kommentoi »