Meidän Talo

Tomi remontoi 80-luvun talon ja säästi remonttikustannuksissa yli puolet – katso ennen & jälkeen -kuvat

Tomi remontoi 80-luvun talon ja säästi remonttikustannuksissa yli puolet – katso ennen & jälkeen -kuvat
Tomi Ek oli päättänyt, ettei enää koskaan suostu remontin tekoon. Kun kohdalle osui 1980-luvun kivitalo, mieli muuttui. Koti kävi läpi jättimäisen myllerryksen pesutiloja myöten.
Julkaistu: 6.7.2018

Tomi Ek oli vakaasti sitä mieltä, ettei enää koskaan suostu remontoimaan mitään. Vuosien takaisessa rivitaloasunnon perusteellisessa remontissa oli ollut kylliksi työtä yhdelle miehelle.

Koti tuntuikin sen jälkeen vuosia kaikin puolin toimivalta, kunnes tytärten Islan ja Sofian taitoluistelu- ja Tomin jääkiekkoharrastus osoittivat saniteettitilojen riittämättömyyden. Eikä kuluisi pitkää aikaa, kun tuohon aikaan yksivuotias Kevin tarvitsisi oman huoneen.

Äitiyslomalla ollut perheen äiti Johanna alkoi surffailla kiinteistönvälittäjien nettisivuilla. Yksi ilmoitus vangitsi hänen katseensa. Vantaalla oli myynnissä yli 250-neliöinen neljään tasoon porrastettu kivitalo noin 1 000 neliön tontilla.

– Kun tulimme talon esittelyyn ja katselin julkisivuja, ajattelin, etten missään tapauksessa suostu talokauppoihin. Heti eteisessä mieleni muuttui ja tiesin talon olevan meidän, Tomi kertoo.

Johannakaan ei epäröinyt. Hän oivalsi saman tien, miten synkistä sisätiloista saisi tyylikkäät.

Vuonna 1985 rakennettu talo oli ollut saman omistajan hallussa alusta asti, ja pinnat olivat kokolailla alkuperäisissä kuoseissaan.

Remontin hinta-arvio 250 000 euroa

Ennen kauppoja tehdystä kuntotarkastuksesta oli kertynyt 31-sivuinen raportti, mutta se ei säikäyttänyt Tomia ja Johannaa.

– Kysyin parilta rakennusalalla olevalta ystävältäni mielipiteitä ja pyysin heiltä arviota koko talon saneerauskustannuksista. Pian kuulin, että teettämällä kaikki raporttiin kirjatut hommat kustannusarvio olisi noin 250 000 euroa.

Arvio putosi yli puolella, kun Tomi päätti sittenkin ryhtyä vielä kerran remonttiin. Osaavaksi kumppaniksi urakkaan lupautui rakennusmestarin töistä eläkkeelle siirtynyt appi.

Isoimpien remonttien, kuten ilmanvaihdon ja lämmitysjärjestelmän uusiminen sekä kellarin seinien koolausten ja eristeiden purun valmistuttua, Tomi ja appiukko pääsivät pesutilaremontin tekoon.

Kylpyhuoneen kalustus oli sinällään retrohenkinen, mutta kuoseiltaan huonokuntoinen. Lavuaarissa oli paha halkeama, sähköjohdot repsottivat ja valokytkimen päällä varoitus: ”Älä koske”.

Kylpyhuoneen vanhat laatat Tomi päätti jättää paikoilleen. Hän telasi niiden päälle vedeneristeet ja asensi lattiaan sähkölämmitysmaton. Seinät ja lattian Tomi laatoitti yhdessä apen kanssa.

Kylpyhuone ennen ja jälkeen

Saunassa ei ollut mitään säästämisen arvoista

Saunan pesuhuoneessa seinälaatat oli kiinnitetty suoraan siporex-harkkojen pintaan.

Pesuhuoneessa hän naputteli vanhat laatoitukset pois kevytbetoniharkkojen päältä ja levytti seinät.

– Laattojen mukana irtosi myös seinäharkkojen paloja. Seinien tasoittaminen laastilla olisi ollut 4–5 kertaa hitaampaa kuin niiden levyttäminen. Pesuhuoneen vedeneristystyöt ja laatoittamisen luovutin suosiolla ammattilaisten käsiin.

Tilan kolme vesipistettä hyödynnettiin sadesuihkuille. Tiililadonta tuo eloa pesuhuoneen laatoitukseen.

Saunan pesutilat ennen ja jälkeen

30 vuotta vanhassa saunassa ei ollut mitään säästämisen arvoista, ja sen ilmanvaihdossa oli suuria puutteita. Kaksi kiuasta, paneloinnit ja lauteet päätyivät jätelavalle. Ilmanvaihto suunniteltiin siten, että tuloilma kohdistuu keskeltä seinää suoraan molempia kiukaita päin ja poistuu saunan oikeasta kulmasta noin 60 senttimetrin korkeudelta lattiasta.

Seinärimoitusten vahvuuksia valitessaan Tomi otti huomioon tilan, jonka kuituvalosarjan ohjausyksikkö vaatii. Saunan seiniin ja kattoon sekä pesuhuoneen kattoon asennettiin alumiinipintaiset eristelevyt.

Sauna ennen ja jälkeen

Mieluisat lauteet hän löysi sattumalta.

– Sain vinkin turkulaisen yrityksen myymistä äijälauteista, jotka nähtyäni olin myyty. Emme pidä kanttiinsa höylätystä puusta vaan puutavarasta, jossa näkyy puun elämä ja tarina.

Löylyhuoneeseen syntyy mystinen tunnelma, kun liiketunnistimilla ohjatut valot sammuvat puku- ja pesuhuoneesta. Sauna lämpiää puilla, kun on aikaa lämmitellä, ja kiireisinä saunailtoina napsautetaan sähkökiuas päälle. Haavasta työstetyt paneelit ja laudemateriaalit (Rakentajan Sarokas) on käsitelty helmiäismustiksi.

Vessan viemäröinti tuotti yllätyksen

Sinisen sävyissä kylpeneen pikkuvessan pinnoissa oli moni kohta vinksin vonksin kuten hieman keskeneräiseltä näyttävä katto. Lisäksi paneelien taustapuolet pilkottivat olohuoneeseen laskeutuvan portaikon askelmien välistä. Vessan riisuminen vanhoista materiaaleista onnistui kommelluksista, samoin pintojen uudelleen laatoittaminen. Yhtä onnekkaasti ei sujunut seinä-wc:n asennus.

– Se koetteli hermojani todella. Oletin vanhan viemäröinnin kulkevan keskellä seinää ja aloitin asentamisen. Pian paljastui, ettei viemäröinti ollutkaan seinän keskellä vaan hivenen sivussa siitä. Lopulta sain pytyn kikkailemalla paikoilleen, mutta siihen alkoikin virrata taukoamatta vettä. Olin ehtinyt jo asentaa seinäkotelon, joten lopulta ei auttanut muu kuin kutsua putkiasentaja paikalle, Tomi Ek kertoo jo vähän huvittuneena.

Vessa ennen ja jälkeen

Kuukausien uurastuksen jälkeen kodissa on juuri sellainen kuin tunnelma kuin pariskunta oli suunnitellut, ja perhe kasvanut tyttövauvalla. Kun kellarikerroksessa sijaitsevan takkahuoneen tulisijassa on iloinen liekkien leikki ja LP-soitin, viritinvahvistin ja 3-tiekaiuttimet ovat päällä, huoneessa on hyvä rauhoittua lasten siirryttyä unten maille.

Remontoidussa pukuhuoneessa kuten muissakin tiloissa valaistuksesta huolehtivat ledit. Viisineliöisen tilan remontissa vaihdettiin kaikki pintamateriaalit. Penkin materiaali on haapaa ja naulakko löytyi nettikirppikseltä.
Johannan sisustusmaku mukailee skandinaavista ja aikaa kestävää tyyliä. Valkoinen ja harmaa ovat koko kodin päävärejä. Takkahuoneessa on juuri sellainen tunnelma, millainen haluttiinkin.
2 kommenttia