Avotakka

8 vinkkiä joulupöytään

8 vinkkiä joulupöytään

Perinteisen tontunpunaisen sijaan joulupöydän kattauksen voi koristella näyttävillä asetelmilla ja luonnon antimilla.
Teksti Laura Brotherus
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

1. Jätä joulupuu anarkistisesti koristelematta. Hanki kotiin kuusen sijaan mänty tuomaan tunnelmaa ja metsän tuoksua.

2. Valitse joulupöytään tumma ja täyteläinen sävy, kuten syvä violetti tai viininpunainen. Jos muu koti on vaalea, tumma kattaus luo dramaattisen juhlatunnelman.

3. Koristele pöytä runsaalla kädellä ja komeasti. Ripottele koko pitkän pöydän pituinen sommitelma. Pyöreän pöydän keskelle sopii kookas ja korkea asetelma.

4. Hyödynnä luontoa. Koristeiksi sopivat suuret kävyt, risut ja oksat. Kaljuissa lehtikuusen oksissa on usein vielä kauniisti käpyjä kiinni. Kattoon ripustettavat somisteet toimivat aina. Jos mahdollista, ripusta pöydän ylle risuista punottu suuri kranssi tai iso oksa ja siihen valosarja.

5. Jätä väliin perinteiset koristeaiheet, kuten porot, pukit ja tähdet. Hulluttele asettelemalla pöydälle ja lautasille sävyihin ja ruokalistaan sopivia vihanneksia. Punakaalinlehti on upea alusta nimilapulle.

6. Näyttävä kattaus tarvitsee vaihtelevan korkuisia esineitä. Sirottele lomaan erikokoisia maljakoita, joissa on vaikkapa käpyisiä tai marjaisia oksia.

7. Unohda pöytäliina ja kata tilalle kookkaat, yksiväriset tabletit. Komean kokonaisuuden saat, kun alustat, astiat, kynttilät ja juomalasit ovat kaikki samaa väriä.

8. Pöytä säilyy kauniina koko illan, kun tarjoat herkut suoraan lautasille tai otat avuksi sivupöydän tai tarjoiluvaunun.                                                                           

Joulupöydän kattauksen olennaiset opit

  • Valitse kattaukseen vahva kontrastiväri verrattuna kotiin tai ruokapöytään. Jatka sitä muuallakin; naamioi tuoli taljalla tai viltillä.
  • Pidä linja, älä sekoita tyylejä. Jos valitset vaihtoehtoisen, modernin joulun, älä kuorruta mitään perinteisillä koristeilla.
  • Muista runsaus ja kekseliäisyys. Arkisetkin esineet voivat näyttää upeilta ryppäänä.

Lue lisää:

11 ideaa: luo kotiin talvinen tunnelma havuilla

Joulun tunnelmalliset suosikkikukat

Tee itse: joulukoristeet kierrätysmateriaaleista

Julkaistu: 7.12.2016
Katso myös nämä