Joulukattaus saa olla runsas ja näyttävä – 8 vinkkiä, joilla viimeistelet juhlapöydän tunnelman
Sisustus
Joulukattaus saa olla runsas ja näyttävä – 8 vinkkiä, joilla viimeistelet juhlapöydän tunnelman
Joulukattauksen juhlavuus syntyy näyttävistä asetelmista ja yksityiskohdista. Inspiroidu perinteisen tontunpunaisen sijaan hillityistä ja syvistä väreistä, jotka korostavat joulukattauksen juhlavuutta.
27.11.2018
 |
Avotakka

Joulukattaus – parhaat vinkit toteutukseen

1. Valitse kuusen sijasta vaihteeksi mänty

Jätä joulupuu anarkistisesti koristelematta. Hanki kotiin kuusen sijaan mänty tuomaan tunnelmaa ja metsän tuoksua.

Aseta pöytäkoristeeksi suuri oksa, jota somistamaan riittää muutama kuusenpallo. Ripottele lopuksi astioiden lomaan pieniä helmiä kauniiksi vanaksi. Piparkakkumuoteista saat helposti hienot lautasliinarenkaat.

Keraaminen maljakko, Olkkari. Vati, lautaset ja kulhot on tehnyt käsin Leena Kouhia, Raaka Rå. Kullanvärinen piparimuottisetti, Clas Ohlson. Villa Stockmannin joulukuusenkoristeet, Libbeyn kultareunaiset lasit, mattakultaiset Settecento-aterimet ja Himlan pellavapöytäliina, Stockmann. Tekstattu kyltti, Sari loves Art. Stailaus Laura Brotherus.

2. Valitse joulukattaukseen täyteläinen väri

Valitse joulupöytään tumma ja täyteläinen sävy, kuten syvä violetti, viininpunainen tai ruskea. Jos muu koti on vaalea, tumma joulukattaus luo dramaattisen juhlatunnelman.

Ikean joulukattaus yllättää dramaattisilla sävyillään.

3. Koristele joulukattaus reippaasti

Koristele joulukattaus runsaalla kädellä ja komeasti. Ripottele koko pitkän pöydän pituinen sommitelma. Pyöreän pöydän keskelle sopii kookas ja korkea asetelma.

Koristele jokaisen ruokailijan lautanen muutamalla satiininauhalla toisiinsa sidotulla joulukoristeella. Kävyn ja tammenterhon muotoiset koristeet ovat tänä vuonna erityisen trendikkäitä. Somista pöytäkoristeeksi maljakkoon marjaomenan oksa ja asettele ympärille kuusenhavuja. Viimeistele asetelma valosarjalla.

Puuterinväriset Teema-lautaset ja Ultima Thule -lasi, Iittala. Villa Stockmannin joulukoristeet, ruosteenvärinen Casa Stockmann -lautanen, Stockmann. Stailaus Laura Brotherus.

4. Hyödynnä luontoa

Joulukattauksen koristeiksi sopivat suuret kävyt, risut ja oksat. Kaljuissa lehtikuusen oksissa on usein vielä kauniisti käpyjä kiinni. Kattoon ripustettavat somisteet toimivat aina. Jos mahdollista, ripusta pöydän ylle risuista punottu suuri kranssi tai iso oksa ja siihen valosarja.

Näyttävän koristeen saat, kun ripustat kattoon oksan ja koristelet sen. Kuva House Doctor.

5. Käytä syötäviä koristeita

Jätä väliin perinteiset koristeaiheet, kuten porot, pukit ja tähdet. Hulluttele asettelemalla pöydälle ja lautasille sävyihin ja ruokalistaan sopivia vihanneksia. Punakaalinlehti on upea alusta nimilapulle.

Paikkakortille voi tehdä pidikkeen myös saksanpähkinästä. Raota pähkinänkuorten väliä varovasti mattoveitsellä, tuputtele toiseen päähän askarteluliimaa, anna kuivahtaa hetki ja ripottele päälle kimalletta. Anna kuivua ja puhalla irtohiukkaset pois. Sijoita aterimet vuorikiteen tai lasinpalasen päälle. Lopuksi jaa kimaltelevat pähkinät pöydälle ja pujota väleihin ohutta kultalankaa.

Arabian Ruska-sarjan lautaset, Astiataivas. Pellavalautasliina, Armas. Kullanväriset aterimet, Clas Ohlson. Vuorikide, Proloque. Keraaminen Ekin Kayisin lasinalusta, Lokal. Seraxin lasi, Himlan pellavapöytäliina, Stockmann. Stailaus Laura Brotherus.

6. Vaihtele korkeutta

Näyttävä joulukattaus tarvitsee vaihtelevan korkuisia esineitä. Sirottele astioiden lomaan erikokoisia maljakoita, joissa on vaikkapa käpyisiä tai marjaisia oksia.

Maljakot, oksat ja sinne tänne sirotellut kukat tekevät kattauksesta näyttävän. Kuva Ellos.

7. Pysy yhdessä värissä

Komean kokonaisuuden saat, kun alustat, astiat, kynttilät ja juomalasit ovat kaikki samaa väriä.

Kietaise tuoksuva eukalyptuksen oksa lautasliinarenkaaksi. Tarvitset siihen vain ohutta metallilankaa. Kultaa lehtikullalla komeita käpyjä ja ripottele kullanvärisiä helmiä niiden kaveriksi.

Seraxin suuri ruokalautanen, mattakultaiset Settecento-aterimet, Stockmann. Arabian Maisema-sarjan syvä lautanen, Astiataivas. Kultareunainen lasi, H & M Home. Tine K:n raidallinen luomupellavaliina, Nougat. Stailaus Laura Brotherus.

8. Ota sivupöytä käyttöön

Pöytä säilyy kauniina koko illan, kun tarjoat herkut suoraan lautasille tai otat avuksi sivupöydän tai tarjoiluvaunun.

Tarjoiluvaunu ja juomasäiliöt ovat käteviä apureita. Kuva House Doctor.

Joulukattauksen olennaiset opit

  • Valitse joulukattaukseen vahva kontrastiväri verrattuna kotiin tai ruokapöytään. Jatka sitä muuallakin; naamioi tuoli taljalla tai viltillä.
  • Pidä linja, älä sekoita tyylejä. Jos valitset vaihtoehtoisen, modernin joulun, älä kuorruta mitään perinteisillä koristeilla.
  • Muista runsaus ja kekseliäisyys. Arkisetkin esineet voivat näyttää upeilta ryppäänä.
Kommentoi »