8 ideaa Välimeren kasveihin
Piha ja puutarha
8 ideaa Välimeren kasveihin
Oletko rakastunut Välimeren väreihin ja sitruspuihin? Pääset tunnelmaan matkustamatta metriäkään, kun istutat ruukkuun tai maahan tyyliä ilmentäviä kasveja.
4.1.2016
 |
Viherpiha

Intensiivisiä värejä

Kun haluat tehdä nojatuolimatkan, istuta sitruspuu saviruukkuun ja ympäröi se pensasköynnöskrasseilla ja samettikukilla. Valitse lajikkeita, joiden väriskaala on tulinen ja intensiivinen. Kun hieraiset sitruspuun lehteä sormiesi välissä, ilmoille leyhähtää raikas tuoksu. Lehdissä on samanlaisia aromaattisia öljyjä sisältäviä nystyröitä kuin hedelmien kuoressa. Jo 1600- ja 1700-luvuilla pohjoismaiset matkailijat innostuivat etelän kasveista. Trendikkäimmissä linnoissa oli talvipuutarha, jossa eksoottisia hedelmiä viljeltiin ruukuissa.

Viuhkan heilahdus

Vahapintaiset, karvaiset tai nahkeat lehdet ovat etelän kasveille tyypillisiä. Ne ovat seurausta kasvien sopeutumisesta kuivuuteen ja kuumuuteen. Huonekasvina palvelleen palmun voi kantaa kesäksi ulos ja istuttaa juurelle yksivuotista harsotyräkkiä ja hopeavillakkoa.

Tiivis tunnelma

Tämän ryhmän äärellä voit sulkea silmät, nauttia ihanista tuoksuista ja kuvitella olevasi jossain muualla. Hopeanhohtoinen oliivipuu ja saviruukuissa rehentelevät yrtit kannattaa koota ryhmäksi aurinkoiseen paikkaan.

Laventelin taikaa

Tupsulaventeli palvoo aurinkoa. Se ei tuoksu yhtä voimakkaasti kuin tähkälaventeli, mutta viehkeys on vastustamaton.

Paahdettuna paras

Kanna on näyttävä kasvi etelän temperamenttisen istutuksen keskelle tai taustalle. Mitä aurinkoisempaa ja lämpimämpää, sitä paremmin kasvi viihtyy. Lajikkeissa on voimakkaan punaisia, keltaisia ja kirjaviakin kukintoja. Kannan kauneus pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun seuralainen on hilllityn yksivärinen, kuten verililjapuu.

Limesorbetti

Koristetupakka, verililjapuu ja härmesalvia eivät edusta alkuperäistä etelän kasvillisuutta, mutta niillä voit luoda välimerellistä henkeä. Verililjapuu menestyy talven huonekasvina, joten nosta se sisälle pakkasten tullessa. Jos kasvi kaljuuntuu alhaalta, voit leikata sen ja käyttää latvan pistokaslisäykseen.

Kirpeää keltaista

Pienikokoisia sitruunapuita myydään kotimaisissakin puutarhamyymälöissä. Laita puu lämpimään ja suojaisaan paikkaan koko kesäksi, niin se kasvaa rehevästi ja pysyy terveenä. Puussa voi olla hedelmiä ja tuoksuvia kukkia yhtä aikaa. Talvetus onnistuu parhaiten valoisassa, pakkasettomassa paikassa. Saatavilla on monia muitakin sitruspuita, kuten oranssihedelmäisä kääpiösitruksia eli kalamondiineja.

Flamencon rytmi

Rakkaus, ilo, huumori ja nauru. Rytmikkäät koputukset, pyörähdykset ja taputukset. Saat ruukullisen andalusialaisen flamencon tunnelmaa, kun yhdistät rungollisen kirjotulikruunun, huumaavasti tuoksuvan heliotroopin ja vaaleanliilan siniviuhkan. Vastavärit tuovat istutukseen villiä kuumaverisyyttä. Tulikruunun tilalla voit käyttää myös kesäkoisoa.

Kommentoi »