60-luvun rinnemökki on täynnä nostalgisia retroherkkuja: ”Mökki on iloinen ja värikäs, ja siitä tulee hyvä mieli”
Retromökki Asikkalassa
60-luvun rinnemökki on täynnä nostalgisia retroherkkuja: ”Mökki on iloinen ja värikäs, ja siitä tulee hyvä mieli”
Janitan ja Jarnon perheen retrotyylinen, pikkuruinen kesämökki sijaitsee Asikkalassa todella äkkijyrkässä rinteessä, jonka korkeus vastaa kahdeksankerroksista kerrostaloa.
Julkaistu 19.7.2023
Unelmien Talo&Koti

Vehmaita peltoja riittää mökkitien molemmin puolin niin, että päässä alkaa soida Vesivehmaan jenkka. Alamäki on sen verran jyrkkä, että korvat menevät lukkoon. Mutkainen mäki taas tuntuu mahanpohjassa asti. Asikkalan kumpareinen maasto antaa esimakua siitä, mihin ollaan tulossa, mutta silti näky yllättää. Ei rinne ylhäältä parkkipaikalta alas mökille nyt aivan pystysuora ole, mutta ei kaukanakaan siitä.

Kesäiset kakkukahvit katetaan Askon Amigo-ruokapöydälle. Puiset ympyrä- ja kukkaverhot Janita osti nettihuutokaupasta, jossa huutaminen meinasi karata käsistä.

Janita Leutolan ja Jarno Virtasen pikkuinen 1963 rakennettu mökki on rakennettu rinteen puoliväliin. Alhaalla liplattaa Ruotsalaisen kirkas järvi. Mökistä on parissa vuodessa tullut rakas paikka, värikäs ilopilleri, joka on aivan eri tyylinen kuin koti. Perheen poikien Lennin, 12, ja Eemilin, 9, lisäksi mökillä viihtyy Danny-koira.

Entisestä avokuistista oli tehty ikkunallinen huone ehkä 1980-luvulla. Nyt se on hulppean valoisa ruokailutila, joka miltei tuplaa varsinaiset mökin neliöt. Mäntypaneeleita ja lattiaa ei haluttu maalata, ne olivat hyvät sellaisenaan.
Ärabian Kirsikka-sarjaa valmistettiin 1970-luvulla.

Janita: ”Täällä ei suunniteltu värejä etukäteen, ne vain alkoivat tulla. Ensin eteisestä tuli turkoosi, sitten keittiön seinälle löytyi keltaoranssi pikkukukkainen tapetti. Kaappien vaaleansininen maali hankittiin poistomyynnistä, ja lattia maalattiin oljenkeltaiseksi. Retro ja värikäs tämä mökki oli jo valmiiksi.

Oma retrotyylin toteuttamiseni mökillä lähti puhalluskupeista. Hillitsin itseni enkä ostanut yhtään kuppia niin kauan kuin meillä ei ollut mökkiä. Sitten keräily alkoi vimmalla. Tykkään monesta eri tyylistä. Tänne valikoitui retrotyyli, mutta olisi se voinut olla jokin toinenkin. Nyt mökki on iloinen ja värikäs, ja siitä tulee hyvä mieli.

Uusi keittiö koostuu vain kaapeista, sillä hella poistettiin remontissa. Kaikki ruoka kokataan ulkona grillissä. Aikuiset mahtuvat nukkumaan keittiössä, kun sängyt ovat seinän vieressä peräkkäin eikä vierekkäin.
Janitan kaverit laittavat kirpputorilta viestejä, kun näkevät kuppeja. Jos samalla tavalla koristeltu kuppi on jo olemassa, toista ei hankita. ”Paitsi jos saa halvalla”, Jarno tarkentaa hymyillen. Janitan kokoelmiin kuuluu myös haluttuja Arabian hillopurkkeja.
Vaaleansiniset kaapit olivat poistuva väri kalusteliikkeen valikoimissa. ”Tulee kiva tunne, kun säästää”, Jarno kommentoi.

Mökki ehti olla vain päivän myynnissä, ja saman päivän iltana yhdeltätoista teimme kaupat. Olimme etsineet mökkiä ensimmäisenä koronakeväänä pari kuukautta. Jarno oli kauhuissaan jyrkästä rinteestä ja täynnä tavaraa olleesta mökistä, mutta hyvä tästä tuli. Jarno kiusoitteli, että tämä tontti on ihan niin kuin minä, pieni ja vaikea! Minusta maasto ja mäki ovat ihanat. Kunto meinaa kyllä välillä loppua. Korkeusero on noin 20 metriä, kahdeksankerroksisen kerrostalon verran! Remontissa vaikein haaste oli saada jääkaappi portaita alas naarmuttamatta pintoja.

Koko perhe viettää aikaa laiturilla. Punaiset retrokalusteet löytyivät Torista. Kukallinen tuoli oli valmiina mökillä.
Sauna on kaksikerroksisen mökin alakerrassa, asuintilat yläkerrassa. Puurunkoinen mökki on verhoiltu tiilellä. Se on ollut ennen Janitan ja Jarnon perhettä vain kahdella omistajalla, joista toiset mökkeilivät paikalla 40 vuotta. Tontti oli päässyt synkäksi ja varjoiseksi, joten puita kaadettiin viitisenkymmentä. Ainakin parisataa jäi jäljelle.
”Jarno kiusoitteli, että tämä tontti on ihan niin kuin minä, pieni ja vaikea!”
Perheellä oli vene jo ennen mökkiä. He kävivät sillä paljon Jarnon vanhempien mökillä.

Kotoamme Lahdesta ajaa mökille puoli tuntia, ja käymme täällä pari kertaa viikossa. Pojat ovat sen ikäisiä, että heitä pitää jo vähän houkutella. Sen takia olemme tehneet myönnytyksen, että heillä on majassaan pelikone. Parasta heidän mielestään on kyllä uiminen. Jarno lilluu mieluummin paljussa. Se tuotiin mökille veneen keulassa. Nostimme paljun kahdestaan paikalleen, vaikka liikkeessä arveltiin siihen tarvittavan kuusi kantajaa.

Iso laituri tuotiin kuorma-autolla järvelle ja vedettiin veneellä paikoilleen. Lisää punaisia tuoleja on odottamassa vielä hiomista. Kukallinen tuoli oli valmiina mökillä, ja kuin onnenkantamoisena samaa kuosia oleva aurinkotuoli löytyi nettikirppikseltä.
Lennin ja Eemilin pihamaja tuoksuu tuoreelta puulta. Seinät on paneloitu lämpökäsitellyllä radiatamännyllä, jota Jarno osti rakennusyrityksensä tarpeisiin huutokaupasta yli kolme kilometriä. Paneelia riitti majaan vielä kahdeksan rivitalosaunan jälkeen.
Saunan pukuhuoneeseen löytyi aito 1970-luvun tapetti Lahden antiikkimessuilta. Retrokuvioiset pyyhkeet ovat uustuotantoa. Doris-kukkakuosin on piirtänyt Finlaysonille aikanaan Aini Vaari.

Sen tämä mökki on tehnyt, että tulee helposti kesänkaipuu. Yhtenä päivänä oikein kiukuttelin Jarnolle, että miksi kesän pitää loppua. Kun pojilla alkaa koulu ja viidet lätkätreenit viikossa, emme ehdi tänne niin paljon.

Herään aikaisin ja puuhailen mökillä ja pihassa, kun muut nukkuvat. Tykkään hääriä ja olenkin sanonut Jarnolle, että hän saa rauhassa lukea kirjaa, minä touhuan mielelläni.”

Ulkohuussi oli valmiiksi ulkoa vihreä ja sisältä punainen. Janita on tyytyväinen, että edelliset asukkaat olivat maalanneet kaikki piharakennukset vihreiksi. Tuohikontti ja -virsut koristavat seinää.
Rinteen porrasaskelmat olivat mökillä valmiina, niihin vain lisättiin turvallisemmat kaiteet. Ennen kaiteiden virkaa toimittivat sähköjohdot.
1963 rakennettu mökki Asikkalassa Päijät-Hämeessä, 1 h + lasitettu kuisti + sauna + vierasmaja, noin 40 m².

Janitan vinkit: Metsästä näitä retroherkkuja

  1. Kuvioidut kupit ja kattilat. Värikkäästi kuvioidut astiat, esimerkiksi retrokuosiset emalikattilat, ovat kauniita koriste- tai käyttöesineitä, ja niitä voi
  2. Retrokankaat. Erilaisia 1960–70-luvun isokuosisia ja värikkäitä kankaita löytyy kirpputoreilta vielä hyvin. Niistä saa ommeltua tyynyjä tai viirejä retrotyyliseen sisustukseen kotiin tai mökille.
  3. Arabian puhalluskupit. Pikkukaupunkien kirpputoreilta löytyy vielä Arabian puhalluskuvioisia, kauniisti koristeltuja kahvikuppeja kukkaroystävällisillä hinnoilla.
  4. Värikkäät uutuudet. Iloiseen retrosisustukseen voi hyvin yhdistellä uusiakin ihanuuksia täydentämään vanhoja tavaroita ja klassikoita. Avainsana on värikkyys!
4 kommenttia