Viherpiha

Kukkatyöpajoja, sidontanäytöksiä ja kukkakuvauskursseja – 6 ammattilaista kertoo, millaista on työskennellä keskellä pioneja ja pelargoneja

Kukkatyöpajoja, sidontanäytöksiä ja kukkakuvauskursseja – 6 ammattilaista kertoo, millaista on työskennellä keskellä pioneja ja pelargoneja
Miten floristi hullaantui kukista, millaista on pitää kukkakauppaa ravintolassa ja mistä kesäkukkaistutusten suunnittelija innostuu juuri nyt? Kuusi ammattilaista kertoo suhteestaan kukkiin.
Julkaistu: 20.5.2019

Floristi Hanna Piippo: Haaveena oma puutarha

”Olen rakastanut kukkia niin kauan kuin muistan. Autoin jo pienenä mummiani puutarhan hoidossa. Kun vuosia sitten löysin Instagramista uudentyylisiä kukka-asetelmia, aloin haaveilla sellaisten tekemisestä.

Lähdin New Yorkiin viikon tiiviskurssille kokeilemaan, miltä ala tuntuu. Se oli juuri niin ihanaa kuin kuvittelinkin. Työskentelin unelmaduunissani Dieselillä, mutta irtisanouduin vuonna 2014, opiskelin floristiksi ja perustin oman kukkastudion.

Teen tilaustöitä enimmäkseen yrityksille Tukholmassa ja Helsingissä: kuvauksia, installaatioita ja asetelmia tapahtumiin. Pidän myös workshopeja ja luennoin.

Rakastan kukkia, jotka taipuvat hauskasti. Tällaisia ovat esimerkiksi pikarililjat ja Allium Crazy Beans. Myös tuoksuvat hajuherneet, syreenit ja puutarharuusut viehättävät aina. Tuoksut tuovat mieleen muistoja. Kukat opettavat elämään hetkessä, koska ne muuttavat jatkuvasti muotoaan. Haaveilen omasta puutarhasta ja siitä, että voisin kasvattaa itse kukkia töihini.”

Kesäkukkaistutusten suunnittelija Kirsti Oksanen: Kokeiluja kesäkukilla

”Olin 1980-luvun alussa töissä sveitsiläisellä taimistolla ja matkustelin paljon lähiseuduilla. Innostuin näkemistäni monilajisista kesäkukkaistutuksista. Kun tulin Helsingin kaupungille suunnittelemaan kesäkukkaistutuksia 90-luvun alussa, kaupungilla vallitsi vielä vanha sääntö, että yhteen penkkiin sopii maksimissaan kolme lajia.

Minä halusin kokeilla eri kasvien, muotojen ja värien yhdistelmiä monilajisissa istutuksissa. Se ei ihan heti lyönyt läpi, mutta vuosikymmenen lopulla ajatukselle lämmettiin.

Juuri nyt olen eniten innoissani kapeaterälehtisistä tähtidaalioista, joita on tänä kesänä tulossa moneen paikkaan. Ne sopivat hyvin trendikkäisiin, niittymäisiin istutuksiin yhdessä jättiverbenoiden, korkeiden salvioiden ja koristeheinien kanssa.

Kesäkukkaistutusten suunnittelu tapahtuu pitkälti tietokoneen äärellä. Kotona nautin, kun saan pistää sormet multaan, seurata kukkien kasvua ja kokeilla, saanko ne viihtymään.”

Kukkakauppias Henna Riikonen: Kimppuja ravintolasta

”Työskentelin aiemmin mainosalalla muun muassa lavastuksen parissa ja näin paljon floristeja työssään. Ajattelin, että olisipa hienoa osata tehdä kukkakimput itse. Pari vuotta sitten päätin toteuttaa tämän haaveen ja ryhdyin opiskelemaan alaa.

Viime syksynä ravintoloitsija Janne Kyöstilä kysyi, perustaisinko kukkakaupan hänen uuden ravintolansa, helsinkiläisen Harju8:n yhteyteen. Idea kuulosti hienolta, ja nyt ravintolassa toimii kukkakauppani Harjun Kukka.

Kaikki kattausten kukat ovat myynnissä, ja sen lisäksi omassa nurkkauksessani on tarjolla kimppuja, leikkokukkia ja viherkasveja. Asiakkaina käy paljon nuoria miehiä. Kukkien ostamisen kynnys on selvästi matalampi, kun sen voi tehdä samalla, kun tulee syömään tai bisselle.

Ilahdun, kun löydän kimppuihini jänniä yhdistelmiä. Saatan liittää suoravartiseen germiiniin rentoa jaloleinikkiä tai romanttisiin kukkiin karua oksaa tai isoja sulkia. Kotona yöpöydälläni on aina jokin pieni kukka. Sen ansiosta aamuun on ihana herätä.”

Floristimestari Saija Sitolahti: Kursseja ja inspirointia

”Olin iltalukion ohella vanhempieni kukkakaupassa töissä. Innostuin kukkien sidonnasta, mutta haaveilin muusta ammatista. Myöhemmin kiinnostuin kukkasidontakilpailuista ja luovuudesta kukkien parissa. Jäin alalle ja ryhdyin kukkakauppiaaksi. Kouluttauduin myöhemmin floristimestariksi.

Ihaninta kukkakaupan pitämisessä ovat suunnitteluhetket asiakkaan kanssa. Inspiroin ja kerron omia ideoitani. Tykkään sitoa ilmavia asetelmia, joissa on runsaasti kukkia.

Teen paljon erilaisia tapahtuma- ja juhlakoristeluja, pidän kursseja ja sidontanäytöksiä ja toimin tuomarina kukkasidontakilpailuissa. Yksi sykähdyttävimpiä hetkiä kukkien parissa oli, kun sain kirjoittaa Kukkakirjan.

Suosikkikukkani vaihtelee sesongeittain. Pidän kevätkukkijoista: helmihyasinteista, narsisseista ja leinikeistä. Kesällä ihastun pioneihin.

Minulle on tärkeää, että kotona on kukkia – vaikka vain muutama oksa. Joskus perjantaisiivoukseksi riittää, että järjestelee sohvatyynyt ja tuo maljakkoon ison kukkakimpun.”

Puutarhuri Tommi Långström: Pelargonien pauloissa

”Olen kolmannen polven puutarhuri, joten olen touhunnut kukkien kanssa pikkupojasta lähtien. Auttelin kasvihuoneilla ja pidin omaa kasvimaata jo lapsena. Peruskoulun jälkeen päätin mennä puutarhakouluun.

Perheyrityksemme Saarelman puutarhan erikoisuus ovat pelargonit. Olemme keräilleet erityisesti vanhoja suomalaisia kantoja. Ne ovat vahvoja ja siten helppoja säilyttää, lisätä ja taimettaa kotioloissakin.

Kukkamme ovat voittaneet kolmena vuonna peräkkäin Suomen kauneimman pelargonin tittelin. Kaksi kertaa voiton napannut ’Antseppä’-pelargoni on ollut perheessämme yli 20 vuotta. Sillä on kokoa jo puolitoistametriä suuntaansa.

Kasvun voima viehättää minua. On kiehtovaa kylvää siemenet ja nähdä niiden kehitys kukaksi. En voisi olla ilman luontoa ja kasveja. Kun näen, että kasvi voi hyvin, olen itsekin tyytyväinen.

Henkilökohtainen suosikkini on pioni. Asun vanhassa talossa, jonka pihapiirissä oli valmiina vanhoja pioneja. Sittemmin olen kerännyt niitä lisää.”

Kukkakuvaaja Kreetta Järvenpää: Taidetta kukista

”Kun jättäydyin vuonna 2014 freelancer-valokuvaajaksi, päätin, että kukat ovat yksi materiaalini taiteen tekemiseen. Olin aina kuvannut kukkia jonkin verran, mutta nyt halusin tehdä sitä enemmän.

Tahdoin myös oppia tekemään asetelmia. Ryhdyin järjestämään kukkaworkshopeja, joihin hankin ammattilaisia opettamaan. Nykyään vedän työpajoja itsekin ja teen myös kukkainstallaatioita. Lisäksi pidän kukkakuvauskursseja.

Kukkien valokuvaaminen on löytöretkeilyä. On mielenkiintoista yhdistää kuviin kuivunutta ja tuoretta kukkaa ja katsoa, miten ne toimivat yhdessä. Aina kuvani eivät onnistu, vaikka käytössä ovat upeat materiaalit. Kyse on yhdistelyn taidosta: pitää löytää kukat, joiden linjat, värit ja tekstuurit sopivat yhteen. Haluan kuviini dynaamisia kaaria ja koukeroita. Esimerkiksi persianpikarililja on ihan mieletön.

Kukissa minua kiehtoo paitsi estetiikka myös elinkaari: pienestä nupusta kasvaa kukka, joka vähitellen kuihtuu pois. Se on kuin ihmiselämä nopeutettuna.”

Kommentoi »