6 ideaa riisuttuun ikkunaan
6 syytä jättää ikkunat ilman verhoja
- Kyseenalaista perinne käyttää verhoja. Ne eivät ole välttämätön osa sisustusta. Silti ikkunan ei tarvitse näyttää alastomalta. Vaikka et välittäisi verhoista, todennäköisesti ainakin joihinkin ikkunoihin kaipaa näkösuojaa. Onneksi on muitakin vaihtoehtoja kuin kapat ja laineilevat sivuverhot.
- Mieti, mitä haluat. Onko ikkuna pakko peittää kokonaan, varsinkaan jos ei ole tarvetta pimennykseen? Täytyykö pehmentää ääniä tai vain suojata katseilta? Onko tärkeämpää toimivuus vai ulkonäkö?
- Jos peität ikkunan vain osittain, keskity kriittisiin kohtiin. Katutasossa asuva haluaa estää näkyvyyden sisälle valosta tinkimättä. Tämä onnistuu vaikkapa ikkunakalvolla, jonka voi kiinnittää vain alaosaan.
- Ajattele tuoreesti. Osittaisen kiinteän näkösuojan saat kuvioidulla metalliritilällä tai pingottamalla puukehykseen kangasta. Rento ripustus syntyy nostamalla tekstiili kulmistaan ikkunaan. Tarvitset vain pari lenkkiä tai purjerengasta ja koukut.
- Tiesitkö, että eräät vekkikaihtimet voi asentaa puolitiehen ja avata sekä ylös- että alaspäin? Materiaalissa voi olla kaksoisrakenne, joka eristää valoa ja lämpöä. Paperinen näyttää metallista pehmeämmältä.
- Täysin verhoton ikkuna ei näytä kolkolta, kun teet ikkunalaudalle asetelman vaikka lasipulloista, nostat ison taulun nojaamaan ikkunaa vasten tai ripustat rykelmän amppeleita. Näppärä tekee hyllyt ikkunasyvennykseen. Koristele myös viereiset seinät tauluilla ja pienesineillä.
Verhottomuuden olennaiset opit
- Verhotonta ratkaisua huutaa varsinkin ikkuna, josta on luonnonkaunis näkymä. Myös arkkitehtonisesti erityinen ikkuna, kuten erkkeri, on ehkä parhaimmillaan paljaana.
- Muista myös muovikalvot, metalliritilät ja puiset ikkunaluukut. Näkösuojan saa helposti myös sermistä.
- Tutki näköesteen kannalta ratkaisevat kohdat: mieti, miten täydellistä suojaa tarvitset ja miltä korkeudelta – ja mitä et halua nähdä ulkoa.