Avotakka

Klassinen ja, ah, niin rakas! Sininen on suomalaisten ikisuosikki ja nyt myös trendikkäin sisustusväri – tältä se näyttää kodeissa

Klassinen ja, ah, niin rakas! Sininen on suomalaisten ikisuosikki ja nyt myös trendikkäin sisustusväri – tältä se näyttää kodeissa
Suomalaisten rakastama sininen väri on taas erityisen ajankohtainen sisustusväri. Avotakan sisustustoimittaja poimi Avotakassa esitellyistä kodeista viisi esimerkkiä, joissa sinistä on käytetty kauniisti.
Julkaistu: 26.2.2020

Klassinen sininen on aina ollut suosittu sisustusväri suomalaisissa ja ruotsalaisissa kodeissa. Sininen on rauhoittava, vahva sisustusväri, jolla maalataan tehosteseinä tai verhoillaan sohva. Nyt sininen on lisäksi jälleen sisustajien suosiossa: väritrendien suunnannäyttäjä Pantonekin valitsi klassisen sinisen vuoden väriksi.

Näin sinistä on käytetty onnistuneesti Avotakassa esitellyissä kodeissa:

1. Tapetti muuttaa tunnelmaa

Ruotsalaisen omakotitalon työhuone on tapetoitu hurmaavalla vintagetapetilla, joka tuo huoneeseen ripauksen itämaista tyyliä, vaikka huone on kalustettu talonpoikaistyylisillä puukalusteilla. Sininen sopii hienosti yhteen vaaleiden ja tummien puukalusteiden kanssa.

Samanhenkinen ja -värinen tapetti on Engblad & Companyn Alger 5371 -tapetti.

2. Tehosteseinä tuo syvyyttä

Sininen tapettiseinä erottaa olohuoneen makuuhuoneesta. Huonejakoa voi korostaa tehokkaasti maalaamalla tai tapetoimalla huoneiden välisiä seiniä. Sininen on avaruudellinen väri, ja se lisää myös huoneen syvyysvaikutelmaa. Sininen on sopivan voimakas vastaväri lämminsävyiselle puulattialle ja -katolle.

Sininen seinä antaa hyvän kontrastin lämpimille puupinnoille.

Boråstapeterin Pigment-kokoelmassa on yksivärinen sininen tapetti, Stormy Weather 7984. Se on sävyltään hieman tummempi kuin kuvan tapetti.

3. Sininen sametti yhdistyy vaikka sitruunankeltaiseen

Sametti on suosittu kalusteiden verhoilumateriaali. Sileässä sametissa toistuvat kauniisti sinisen sävyt. 1920-luvun hirsitalon olohuoneeseen sopii sininen samettisohva. Se on asustettu luonnonvalkoisilla ja keltaisilla tyynyillä. Sitruunankeltainen onkin toinen tämän kevään trendiväreistä.

Eurokankaan Rembrandt-verhoilusameteissa on vastaavia sinisen eri sävyjä.

Vakosametti on nyt kovassa nosteessa muodissa ja sisustuksessa. Siinä on struktuuria, ja se on tuhdimpaa materiaalia kuin sileä sametti. Esimerkiksi Lauritzon'sin Style-vakosametti sopii verhoilukankaaksi.

4. Sähäkkä väriyhdistelmä keittiössä

Tässä keittiössä paneloitu lautaseinä on maalattu vuoden trendivärillä. Messingin sävyinen taustalevy on säihkyvä yhdistelmä sinisen seinän kanssa. Sähäkkä väriyhdistelmä, sillä sininen ja keltainen ovat toistensa vastavärejä. Musta seinävalaisin ja hyllykkö antavat viimeisen silauksen persoonalliselle keittiölle.

Keittiön sinisen sävy on Tikkurilan Denim.

5. Sinisiä unia sinisissä lakanoissa

Tämä petaus on toteutettu hienosti kahden sinisen sävyn taktiikalla. Ajatuksena on, että tummemmat lakanat ovat sängyssä isompana pintana kuin vaaleansiniset petivaatteet. Kokonaisuuden täydentää laskostettu sinivalkoinen villapeitto. Kauttaaltaan sininen petaus takaa hyvät unet, sillä sinisellä on rauhoittava ominaisuus.

Värjää vanhat pellavalakanat sinisiksi. Huomioi tekstiilin alkuperäisen värin vaikutus värjäyksessä. Nitor-pesukonevärit ovat helppokäyttöisä eivätkä vahingoita pesukonetta. Värikartassa on kolme sinisen sävyä.

Älä unohda yksityiskohtia! Siniset vintage-esineet täydentävät makuutilan seesteisen tunnelman.

Pantonen vuoden väri on klassinen sininen. Pantonen Classic Blue -värisävyä vastaa Tikkurilan maalisävy M354.

1 kommentti