1. Yhdistelmähiomakoneissa voi käyttää monenlaisia kärkiä. Koneet ovat yleensä heikkotehoisia, ja ne soveltuvat kevyeen työhön, esimerkiksi profiilien hiontaan. Jos hiot laajoja pintoja, kuten pöytälevyä tai seinää, tartu tasohiomakoneeseen.
2. Kärkihiomakone on paikallaan etenkin ahtaissa nurkissa, joihin muut hiomakoneet eivät ulotu.
3. Epäkeskohiomakone soveltuu sekä suorien että kaarevien pintojen hiomiseen. Kiillotuslaikan avulla sillä voi kiillottaa yhtä lailla pöytälevyn kuin auton pellitkin.
4. Nauhahiomakone syö materiaalia tehokkaasti, mikä on sen hyvä ja osaamattomissa käsissä huono puoli. Koneella voi tehokkaasti muotoilla puuta ja esimerkiksi poistaa ruostetta. Jos olet varomaton, kone voi haukata liikaa ja pilata työstettävän pinnan.
5. Kulmahiomakone on voimakas ja monipuolinen kone. Sillä voi hioa ja katkoa kivimateriaaleja ja metalleja. Metallin hionta synnyttää kipinäsuihkun, joka voi sytyttää tulipalon. Kulmahiomakoneen käyttö edellyttää tulityökorttia. Laitteen käytössä pitääkin olla varovainen, sillä se aiheuttaa paljon työtapaturmia.
Kannattaa varmistaa, että hiomakoneessa on pölynimuriliitäntä tai muunlainen pölynpoistojärjestelmä. Pölytön työympäristö on terveellinen ja säästää erilliseltä siivoamiselta.
Asiantuntija: saneerausyrittäjä Miikka Jaakkola, T:mi Saneeraus Jaakkola