Unelmien Talo&Koti

3 h + k! Ninetten perheen pihalla luetaan, pelataan, syödään ja rentoudutaan

Mainos
Ninetten, Niklaksen ja heidän kolmen lapsensa puutarha on täynnä ihastuttavia ideoita. Isolle pihalle mahtuu hyötytarha ja kasvihuone, mutta tilaa on myös lekotteluun. Ja sadepäivänä voi kiivetä huikeaan puumajaan!
Teksti Camilla Hynynen
Kuvat Camilla Hynynen

Ninette ja Niklas muistelevat kesän ihanuuksia syödessään pitkin vuotta tulista, itse tehtyä mojo-kastiketta. Uudet chilit ovat jo kasvamassa ensi talven herkutteluhetkiä varten.

– Meidän pihalla ei nipoteta turhista, vaan tyyli on rento ja vapaa. Puutarha on kesäisin olohuoneemme – ja taitaa täällä olla myös makkari, keittiö ja lasten leikkitila. Silmäniloakaan ei sovi unohtaa! Ninette toteaa.

Noin 1 000 neliön puutarha levittäytyy 1800-luvulla rakennetun omakotitalon ympärille Paraisten vanhalla puutaloalueella. Pihan keskipiste on monipuolinen hyötykasvitarha. Sen ympärille muodostuu erilaisia ”huoneita”, joissa luetaan, pelataan, syödään tai rentoudutaan. Aamupalaa ja lounasta varten ovat omat paikkansa, ja puumajan keinussa voi lueskella huonolla säällä. Sohvalla voi lekotella, ja kasvihuoneessa viihtyy vilukissakin, sillä siellä on aina lämmintä.

Viljelylaatikoissa kasvaa muun muassa sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa, kaalia, maissia, herneitä, salaattia, papuja, porkkanoita sekä perunaa. Kasvihuoneen lämmössä viihtyvät chilit ja tomaatit. Siellä ilmanala on lähes trooppinen.

kuva
 Ninette kuvaa askartelujaan ja perheen elämää lähes päivittäin blogiinsa. Hänen ruotsinkielinen Tedags hos Tant Ninette -bloginsa on osoitteessa familjenbahne.com.
kuva
Ninette valmistaa sokeroidusta teestä käymisen avulla raikasta ja hennosti poreilevaa kombucha-juomaa, jonka sanotaan tekevän hyvää muun muassa ruuansulatukselle ja aineenvaihdunnalle.
kuva
Vanha sohvapöytä sai puutarhassa suojakseen värikkään vahakankaan.Nosipho auttaa äitiä pöydän kattamisessa. Ninette on tehnyt itse jalalliset tarjoiluvadit kierrätysaineksista.

– Oma lempipaikkani on kasvihuone. Sitä mukaa kun löydämme uusia ikkunoita, muovi vaihtuu lasiksi ja kasvihuoneen ilme kohenee. Nautin kasvihuoneesta eniten keväisin ja kesäisin, kun sitruunapuu kukkii ja levittää huumaavaa tuoksua ympäristöönsä, Ninette kertoo.

Kun puutarha oli vielä suunnitteluvaiheessa, pariskunnalle oli tärkeää, että lapsille on siellä kivaa tekemistä. Ja sitähän riittää kouluikäisille Noelille, Nosipholle ja Xolanille.

Piha on jaettu kahteen osaan. Niklaksella on työhuone piharakennuksessa, ja kun hän työskentelee, lapset leikkivät lähempänä taloa. He tietävät, että kun portti on kiinni, isä tarvitsee työrauhaa. Kesäloman aikana portti on aina auki ja pihalla ollaan aamusta iltaan. Jos säät sallivat, ateriat syödään ulkona. Päivän askareisiin kuuluvat halkotalkoot, rikkaruohojen kitkeminen ja kasvien hoito, mutta joskus vain ollaan eikä tehdä mitään.

– Koska pihallamme kasvaa iso puu, oli luontevaa rakentaa lapsille ja heidän kavereilleen puumaja. Sateella siellä voi vaikka pelata pelejä. Lapset myös kasvattavat omissa laatikoissaan salaattia, herneitä, maissia ja kukkia.

kuva
Kivien koristelu on mukavaa kesäpuuhaa, josta tykkäävät sekä isot että pienet.
kuva
Siinähän on Ninette! Ja tuossa Niklas! Ninette valoi betonista pariskunnan kasvot koristeeksi kukkapenkkiin. Hän teki maskit kipsimuotin avulla ja liitti niihin valuvaiheessa rautatangot.

Boheemiin pihaan eivät sovi mitkä tahansa puutarhakalusteet, ainakaan kovin modernit. Tästä syystä pihan ”olohuoneessa” komeilevat vanha puusohva ja sohvapöytä, vaikka olosuhteet eivät olisikaan aina puukalusteille suotuisat.

– Se on ihan varma, että polyrottinkia tai muovikalusteita ei ilmesty meidän pihalle, Ninette sanoo painokkaasti.

Hän on ollut aina innokas askartelija ja boheemi taiteilijasielu. Pihalla on kaikenlaista, mitä taiteellinen perheenäiti on tehnyt vuosien varrella.

– Olen aina tykännyt betonitöistä, mutta nykyään teen myös erilaisia juttuja kivistä, lasista ja usein myös kankaista. Melkein kaikki pihan esineet ovat kierrätettyjä, sillä olen ahkera kirpputorikoluaja ja keräilijä. Jos vanhalle hylätylle esineelle löytyy uusi muoto tai käyttötarkoitus, olen onnellinen, Ninette sanoo.

kuva
Pihalle mahtuu upea keittiöpuutarha. Viljelylaatikoissa kasvaa muun muassa sipulia, valkosipulia, kesäkurpitsaa, kaalia, maissia, herneitä, salaattia, papuja, porkkanoita ja perunaa.
kuva
Ninettelle ei riitä pelkkä silmänilo, vaan hän haluaa myös korjata satoa. Viljelylaatikot on tehty siperianlehtikuusesta, joka harmaantuu ulkoilmassa kauniisti. Viirit on leikattu vanhasta retrolakanasta. "Ahkera ompelee, laiska liimaa", Ninette vinkkaa.
kuva
Pinterestistä löytynyt kyltti-idea toteutui, kun ulkorakennuksesta löytyi laudanpätkiä ja vanha heinäseiväs. Taustalla näkyy huikea puumaja.
kuva
Betonista valetut askellaatat johdattavat vierailijan puutarhaan. Kaunis kuvio tuli raparperin lehdestä.
kuva
On helppo nähdä, mistä Ninette on perinyt askartelijan geeninsä. Hänen Camilla-äitinsä on tehnyt sudenkorentoja puutarhakoristeiksi.
kuva
Kunnon kärryt olivat Ninetten toivelistalla, kun hän täytti vuosia. Niiden avulla on kevyt siirrellä raskaitakin esineitä.
kuva
Puumajan alle ripustettu keinu on oiva paikka lukuhetkille vaikka sadesäällä. Siihen mahtuu kerralla jopa kolme lasta. Korkeat kasvit antavat näkösuojaa.
kuva
Kasvihuone on Ninetten lempipaikka. Muovikate on pikkuhiljaa vaihtumassa lasiseksi.
kuva
Ninette teki Nosipholle kauniin hiuskoristeen vanhasta kukka-amppelista ja rasiallisesta makeanvedenhelmiä.

Lue lisää:

Sisusta puutarha persoonallisesti kierrätystavaroilla

Rakkaudesta ruosteromuun! 30-luvun omakotitalon kekseliäs piha on koottu kierrätystavarasta

Hyötytarha kierrätysmateriaalista

Julkaistu: 24.5.2017
Katso myös nämä